Recenzia: Castle Rock (seriál)

Misery vs. Prekliatie Salemu

Castle Rock

Spisovateľská práca majstra hororu Stephena Kinga je v mnohom unikátna a úžasná. Keďže píše od 70. rokov 20. storočia, ide o značne rozsiahle univerzum obsahujúce stovky románov, poviedok, noviel a iných literárnych útvarov. Tým pádom svet pozná desiatky a desiatky seriálových a filmových kingoviek, o čom sme sa koniec koncov presvedčili v sérii článkov venujúcich sa práve sfilmovanému dielu pána z Maine.

Keď sa v roku 2018 na televízne obrazovky priplazil seriál nazvaný tajuplne Castle Rock, ani najzarytejší fanúšikovia nevedeli, o čo pôjde. Castle Rock je pochopiteľne názov slávneho fiktívneho mesta, v ktorom sa odohral celý rad Kingových strašidelných príbehov. Faktom je, že žiadna z jeho kníh sa tak nevolá. Tým pádom naozaj nikto netušil, čo má od seriálu čakať.

Napokon sa ukázalo, že ide o akúsi esenciu Kingových príbehov. Dej sa odohrával v rovnomennom meste a pred kamerou sa objavilo niekoľko postáv z autorových kníh, nešlo však o adaptáciu žiadnej konkrétnej. Nepostačovalo to, ale ako fanúšika Kingovho univerza ma potešilo aspoň pár narážok, srandičiek a žmurknutí zo strany tvorcov. Napríklad sme videli viacero hercov z predchádzajúcich Kingových filmov a seriálov (Billa „Pennywisea“ Skarsgårda alebo Sissy „Carrie“ Spacek), avšak v iných úlohách.

Najhoršie boli scenáre; nebudeme spoilerovať, ale ku koncu sa čoraz viacej odtrhávali od časovej reality a… No proste, nebaví to. Preto som nevnímal s nadšením informáciu o natáčaj druhej sezóny. Po zahliadnutí traileru som ale trošku pookrial a nakoniec musím uznať, že je dobre, ak tvorcovia pokračovali.

Druhá séria sa síce tiež odohráva v Castle Rocku, ale až na pár drobností (najmä ku koncu) na prvú prehnane rušivo neodkazuje. Ide si vlastnou cestou a ponúka čerstvý príbeh s novými postavami (v tomto smere situácia troška pripomína American Horror Story).

Kým prvá séria bola po príbehovej stránke ťažko zaraditeľné čudo, o ktorom neviete, čo si máte myslieť, druhá je našťastie jednoduchšia. S prižmúrenými očami by sa azda dalo povedať, že ide o voľnú, do súčasnosti prenesenú adaptáciu Misery a Prekliatia Salemu. Pre poriadok treba ale rýchlo dodať, že čo sa Misery týka, ide skôr o prequel postavy Annie Wilkes (v nezabudnuteľnom filme z roku 1990 ju špičkovo stelesnila Kathy Bates) a čo sa týka Prekliatia Salemu, ide iba o naozaj značne voľnú adaptáciu, miestami azda skôr len inšpiráciu.

Lizzy Caplan (Cloverfield, 127 hodín) je ako nepredvídateľná, neustále čosi ukrývajúca Annie Wilkes sústredená, nevypadáva z úlohy. Druhým výborným hráčom a jej protikladom je priamočiary Reginald „Pop“ Merrill (alias sympaťák Tim Robbins, miláčik Stephenových fanúšikov vďaka geniálnemu Vykúpeniu z väznice Shawshank). Hoci v obidvoch prípadoch ide o značne negatívne, záporné postavy, občas možno až kreatúry, obaja herci podávajú také presvedčivé výkony, že z nich neviete spustiť zrak.

V druhej sérii nájdete každopádne aj viacero ďalších výborných postáv aj hereckých výkonov. Pozitívne zaujme Elsie Fisher (Ja, zloduch) ako Wilkesovej dcéra Joy, nasledovaná atraktívnou štvoricou Barkhad Abdi (Kapitán Phillips: Prepadnutie lode Alabama, Blade Runner 2049), Yusra Warsama (sci-fi horor The Last Days on Mars), Matthew Alan a Paul Sparks (Najväčší showman). Táto štvorica sa predstaví v úlohách Popových „detí“: problémového Abdiho, doktorky Nadie, Chrisa a drsného Esa Merrilla. Mimochodom, toto priezvisko je vo svete Stephena Kinga dobre známe; Esa si určite pamätáte zo skvelej nostalgickej Kingovej novely Telo (vo filme neznesiteľne prchkého problémového bastarda hral mladý Kiefer Sutherland) a Popa napríklad z novely Slnečný pes.

Do druhej sezóny tvorcovia šikovne prepašovali súčasné spoločenské problémy s migrantmi, xenofóbiou a rasizmom. To sú veci, vinou primitívov, ktorých by ste sa báli stretnúť sami v nočnej uličke, aktuálne nielen v USA, ale i na Slovensku. Tieto motívy sú do príbehu zakomponovávané prostredníctvom nečakanej ale funkčnej a zaujímavej vedľajšej linky so somálskou komunitou, ktorá je v Rocku prekvapivo hojne zastúpená.

Druhá séria Castle Rocku sa vydarila. Nie je to jeden z tých geniálnych seriálov, ktoré musíte vidieť, inak sa zrúti svet; na to jej k dokonalosti predsa len čo-to chýba. Oproti čudnej prvej sérii je ale dvojka bez debaty krok správnym smerom. Ak by sa v ňom malo pokračovať, tešil by som sa na ďalšie výlety do toho strašného mestečka. Svet Stephena Kinga je viac než bohatý a určite je z čoho čerpať.


Castle Rock (séria 1 a 2)
Žáner: fantasy, horor, triler
Výroba: USA, 2018 – 2019, 2 série po 10 epizód, minutáž: 43–58 min.
Réžia: Greg Yaitanes, Phil Abraham, Anne Sewitsky a i.
Scenár: Dustin Thomason, K'Naan, Scott Brown a i.
Hrajú: Tim Robbins, Lizzy Caplan, Elsie Fisher, Yusra Warsama, Barkhad Abdi, Matthew Alan, Paul Sparks, John Hoogenakker, Owen Burke a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Zdroj foto: IMDB.com.


Súvisiaci link

Seriál Filmový King (Ivan Kučera)


21. februára 2020
Ivan Kučera