Recenzia – Carlton Mellick III: Magořina

Magořina

Je pochopiteľné, že aj slávny autor bizarofiction túži napísať svoj vlastný nenáročný brakový horor, v ktorom partička stredoškolákov vyrazí na žúr do lesa, kde stretnú vraždiaceho magora a, samozrejme, svoju smrť. Keď sa do toho pustí niekto formátu Carltona Mellicka, je viac než isté, že to nebude len horor. Bude to riadne nechutný bizarný slasher, ktorý nebude určený čitateľom pod osemnásť…


Hurá na výlet!

Šestica stredoškolákov sa chystá cez víkend žúrovať na chate. Športovec Jason ju nedávno zdedil po dedovi a chce priateľom dopriať riadnu chlastačku a sexovačku ďaleko od civilizácie, kdesi uprostred hôr.

Crystal, krásna blondínka a roztieskavačka, je Jasonovou priateľkou. Desdemona je tiež roztlieskavačka, no je potetovaná motýľmi všetkých farieb, tvarov a veľkostí, nosí mohykána a miluje Kevina aj Ricka. Stephanie je v depresii. Aj vy by ste boli, keby ste museli sexovať s vlastným agresívnym bratom a vaša matka to potichu schvaľovala. Steph je zamilovaná do Kevina. Kevin je zamilovaný do Ricka a Rick do Kevina a spoločne s Desdemonou tvoria trojku.

Je to pre vás zložité? Nevadí, zvyknete si. Ďalej to už bude veľmi jednoduché. Potečie krv a vnútornosti sa čoskoro začnú váľať všade naokolo.


Ja sa poseriem, ani voda netečie…

Dostať sa na chalupu po okresných asfaltkách a potom po lesnej ceste je dobrodružstvo. Až do tej chvíle, kým sa popri hradskej a na nej nezačnú kopiť mŕtve zvieratá. S pribúdajúcimi kilometrami je ich čoraz viac, až nakoniec výletníci nájdu…

Po príchode na chatu mládež zistí, že vôbec nevyzerá tak, ako si ju Jason pamätal. Od poslednej návštevy sa tam veľa zmenilo, no on je šťastný vlastník a zmeny mu nevadia. Okrem toho, že je tam jediná posteľ, kopa prachu a špiny, ešte navyše netečie voda. Neumyjú si teda ruky, neosprchujú sa a na záchod budú musieť chodiť do hnusného lesa. Nepríjemné. Tá veranda nad zrázom je ale úžasná! Stačí vybaliť alkohol, niečo pod zub a žúrka sa môže začať. Lenže…

Partia mladých si so sebou nosí celý rad rôznych zvláštností. Tie im ničia životy či ich aspoň strpčujú tým okolo nich. Jedno ich však spája. Túžia sa po náročnom týždni uvoľniť, jesť, piť a užívať si sex. Samotný les na nich pôsobí nepríjemne. Akoby cítili, že je čudný a že sa im to chystá s celou parádou ukázať. Navyše im Jason rozpráva príbehy o zmutovaných ľuďoch žijúcich kdesi hlboko v hore či o chlapovi, ktorému z hlavy vyrastajú končatiny jeho nevyvinutého dvojčaťa.

Skutočnosť, že v lese naozaj nie sú sami, ich aj tak prekvapí. Keď to zistia, je už neskoro. Podivné sivé bytosti, ktoré sa pohybujú neskutočnou rýchlosťou a namiesto prstov majú akési kovové čepele, ich vo svojom lesnom kráľovstve nechcú.


Bežím sem a potom tam

Víkendové žúrovanie sa zmení na boj o život. Kto sa s bytosťami stretne, nemá šancu prežiť. Takže všetci zbesilo behajú po lese, po chate, dodávajú si odvahu alkoholom a snažia sa spojiť sily a vydržať do rána. Majú pocit, že zomierajú, aby sa po chvíli zodvihli a pokračovali v besnení. Kevin zavolal pomoc, no či tá stihne prísť, je otázka. Postupne zabíjajú jeden druhého. Lesní mutanti študentov, študenti mutantov, študenti seba navzájom. Vraždia sa a sexujú, podľa toho, čo im práve okolnosti dovolia.


Žijem, žiješ… my sme prežili?

Nikomu nedochádza, že hoci utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom, žijú a dokonca necítia bolesť. Niekoho zachraňujú vlastné vyvrhnuté črevá, iný zažije sex napichnutý na stene chaty, hľadiac na vlastné srdce ležiace na zemi. Nie je žiaden problém užiť si sadistické sexuálne orgie pri mrzačení príšer, prípadne sa zašpiniť vlastnými výkalmi. Ak ste od Mellicka čakali voľačo normálne, budete sklamaní. On nič nudné napísať zrejme ani nevie. V tomto románe však popustil uzdu svojej fantázii dvojnásobne. Hrdinovia, na prvý pohľad obyčajní stredoškoláci, ukrývajú za perfektnou fasádou depresiu, strach a frustráciu. Vyšinutý otec, incest, telesné abnormality, sexuálne podivnosti…

Mellickovi sa podarilo do príbehu zapracovať celú škálu rôznych odchýlok a úchyliek. K tomu krvilační mutanti, mŕtvoly zvierat, kam sa pozriete, temný les a celá oblasť bez mobilného signálu. Plus alkoholom zocelení tínedžeri, ktorí túžia len po ďalšom alkohole a sexe, vo dvojici, trojici alebo sólo.

Príbeh je rozbehaný, pretože mladí utekajú pred smrťou, pred sebou navzájom a občas utekajú, aby boli spolu. Okolo nich je iba kopa stromov a neznáme nebezpečenstvo. Začínajú tušiť, že Jasonove strašidelné príbehy budú pravdivé. Nuž a čitateľ s napätím očakáva, ktože tento krvavý masaker bez motorovej píly prežije.

Magořina je slasher. Tento druh literatúry patrí k braku, čiže k nenáročnému oddychovému čítaniu. No to, čo nakoniec Mellick stvoril, je prístupné až od osemnásť rokov. Mellick sa nevyhýba opisom sexuálnych zvráteností, mučenia, devastačným zraneniam ľudského tela či rôznym praktikám, ktoré môžu niektorí označiť za nechutnosti. Hoci je román bizarný, nájdeme v ňom hlboko ukrytú logiku. Bizarné situácie sa menia, s blížiacim sa koncom knihy úchylky pribúdajú a stupňujú sa a čitateľ so slabým žalúdkom má čo robiť, aby príbeh ustál.

Každý, kto dielo tohto autora pozná, vie, že jeho romány nie sú určené širokej verejnosti. Fanúšikov Magořina nadchne, tých citlivých pobúri. Ako napísal autor v predslove:

Nejlepší je prostě psát sám pro sebe a moc se netrápit tím, co si myslí ostatní. Všichni si stejně budou myslet, že jen melete hovna. Všichni spisovatelé melou hovna. Byl bych radši, kdybychom mleli corn dogy, ale to prostě neděláme (str. 7).

Preto Magořinu berte s nadhľadom, humorom a užite si s postavami každý jeden výstrel, bodnutie aj orgazmus. Veď život a niektoré knihy sa nesmú brať vážne a doslova…

Hodnotenie: 100 %

Knihu Magořina si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Magořina
Autor: Carlton Mellick III.
Žáner: bizarofiction, slasher
Vydavateľstvo: Carcosa
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Preložil: Milan Žáček
Počet strán: 176
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88243–76–2


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


2. septembra 2022
Ena
Zdroj informácií