Recenzia – Carlton Mellick III.: Lidožrouti z Lízátkova

Lidožrouti z Lízátkova

Milujete sladkosti? Možno netreba byť práve ich milovníkom. Každý si raz za čas, prípadne viackrát za deň s chuťou zamaškrtí. Cukríky, čokolády, bonbóny, keksíky či zákusky. Niektorí z nás možno v detstve snívali svoj sladký sen o krajine z cukríkov a želatíny. Nuž a presne do takéhoto sladkého sveta sa dostal hrdina tohto románu. Teraz má čo robiť, aby prežil, lebo domorodí obyvatelia sa nedajú nazvať ľudomilmi. Teda… oni vlastne ľudí veľmi ľúbia, no z celkom iného dôvodu.


Podivný Franklin

Franklin Pierce je SZČO a neznáša toľko vecí a osôb, že je jednoduchšie povedať, čo má rád. Má rád zvieratá. Preto učí majiteľov domácich miláčikov správne vykonávať Heimlichov hmat a resuscitáciu. Nikdy neviete, čo sa najlepším priateľom človeka môže stať.

Živnostníkom je iba z jedného dôvodu. Vlastne z dvoch. Dobre mu to vynáša, pretože kvôli šťastiu svojich maznáčikov sú ich majitelia ochotní spraviť takmer čokoľvek, nech to stojí, čo to stojí. Druhým dôvodom je to, že už dlhé roky je lovcom cukrových bytostí. Z čisto osobných dôvodov sníva o zničení všetkých cukrákov.

Franklin nemá spokojný život. Doma má síce dve ženy (manželku a svokru), no nie je z nich žiadny úžitok. Chľastajú, fetujú a sexujú. Samozrejme všetko to robia bez Franklina. Pre seba má len malý kúsok vlastného bytu. Tam pracuje, spáva a čaká, kedy mu jeho pred rokmi voperovaný umelý mozog vypovie poslušnosť. Presne to sa, podľa odborníkov, skôr či neskôr určite stane. Zatiaľ má reflexy a schopnosti na úplne inej úrovni, na akej sú tie ľudské. Najviac však na svojom mozgu miluje možnosť vyvetrať si ho. On sa totiž mierne prehrieva a občas ho treba chladiť vzduchom.


Juju, ktorá zmrzlinové hory prenáša (Alebo hory zmrzliny?)

Všetko sa zmení v jeden večer, keď nejaký cukrák napadne toho odporného, drzého a vulgárneho chalana od susedov. Konečne nastala chvíľa, na ktorú Franklin tak dlho čakal. Celé roky sa jeho snu posmievali, neverili, že cukráci existujú. Častovali ho prezývkami, považovali za blázna, no on im teraz ukáže! Bezhlavo začne cukráka prenasledovať do podzemia, cez kanalizáciu, kanazlizáciu v kanalizácii ba ešte ďalej, až do krajiny nekrajiny, kde sa cukor lial a cukríky sypali, v riekach zo sirupu plávali mentolky a motýle mali krídla z farebnej želatíny. Ten opis nie je úplne presný, ale na tom nezáleží. Podstatní sú obyvatelia. Aj cukráci sú z čokolády a rôznych iných druhov sladkostí. Verte, ak nie ste fanatik do sladkostí, ani ich všetky nebudete poznať. Nuž a práve v tomto svete Franklin na nejaký čas skysne… zosladne, lebo si ho vyhliadne jedna sexi cukranda s veľkými sladkými kozami. Keďže cukranda Juju má trošku neštandardný pohľad na fungovanie sveta a vzťahy, rozhodne sa, že si spraví z človeka Franklina svojho partnera. To bude znamenať, že Franklin o niečo príde, niečo bude musieť obetovať, no voľačo mu pribudne. A nebude to len vlastná kolónia mravcov.

Juju sa o Franklina úžasne stará. Zniesla by mu aj posledný marcipán z neba. Presvedčí ho, aby sa už nesnažil o návrat medzi ľudí, k svojim dvom ženám a ich sexuchtivému drogovému dealerovi? Nechajte sa presladiť…


Citrónový drops, pelendrek a karamel

Carlton Mellick III. je spisovateľ, ktorého, ak ho aj ako autora nemilujete, musíte aspoň obdivovať. Nachádza inšpiráciu tam, kde by ste to nečakali, a príbehy spracúva spôsobom, ktorý by mnohým neprišiel na um. Je autorom bizarofiction, čo znamená, že jeho príbehy sú bizarné a priznajme si, že často až šialené, no je v nich skrytá logika, ktorá čitateľa doslova ohromí.

Hlavný hrdina je muž, ktorému v živote takmer nič nevyšlo. Práca, manželstvo, výmena mozgu… Nech spraví čokoľvek, vždy sa to časom obráti proti nemu. No sympatické na ňom je, že ide ďalej. Verí, že raz sa mu vyplní jeho detský sen. Mellick vykreslil farebne, voňavo a veľmi chutne nielen podzemné mesto cukrákov, ale aj charaktery postáv. Napriek cukrovej poleve všade, kam sa pozriete, je to skutočný horor. Temná atmosféra beznádeje, tvrdé rany osudu, nenávisť, únosy, vraždy aj kanibalizmus. Hoci keď preniknete do mentality cukrákov, konanie týchto zvláštnych sladkých bytostí plne pochopíte.

Čo dodať? Je to Mellick. Ak neviete brať život a seba s nadhľadom, nemáte radi bizarnosti či šialenosti, knihu obchádzajte veľkým oblúkom. Tým druhým, ktorí vidia za sivou všednosťou nášho obyčajného života to množstvo kandizovaného farebného ovocia a v ušiach im znie žblnkot malinového sirupu… tým môžem knihu vrelo odporučiť. Je skvelá, uletená, ulepená, sladkokyslá, mentolovo svieža, plná orieškov a hlavne farebná. Nebojte sa, zuby si z nej nepokazíte, dokonca ani nepriberiete. Veď kto kedy pribral z čítania knihy? Skrátka Mellick v celej paráde!

Hodnotenie: 100 %

Knihu Lidožrouti z Lízátkova si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 8 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Lidožrouti z Lízátkova si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Lidožrouti z Lízátkova
Žáner: bizarofiction
Autor: Carlton Mellick III.
Vydavateľstvo: Carcosa
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Preložil: Milan Žáček
Počet strán: 159
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88243–42–7


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


11. februára 2021
Ena
Zdroj informácií