Recenzia – Brian James Freeman & Norman Prentiss: Děti Halloweenu

Deti Halloweenu

Halloween je sviatok, ktorý autorov hororov priam neuveriteľne inšpiruje. Čím to je? Mystikou sveta mŕtvych, v ktorú verili starí Kelti? Tajomstvom smrti, ktoré sa odjakživa pokúšame pochopiť? V každom prípade pre väčšinu ľudí smrť, mŕtvi či okolnosti s tým súvisiace, znamenajú stratu, smútok, strach, hrôzu…


Lynn a Harrys spolu s ratolesťami Mattom a Amber žijú obyčajným životom v bytovom komplexe Stillbrook. Harrys je údržbár a jeho manželka je zamestnaná vo firme, ktorá sa zaoberá výpočtovou technikou a pracuje z domu. Každý deň je takmer rovnaký. Harrys si u šéfky vyzdvihne zoznam opráv nutných vykonať do večera, Lynn má na starosti dietky, domácnosť a svoju prácu. Poznáte to. Život vyzerá, akoby bol v pohode, no napriek tomu obaja podvedome cítia, že nič nie je také, aké by malo byť. Napätie sa stupňuje, manželské nezhody narastajú. On nadŕža synovi, ona dcére. Aj najmenšia drobnosť v nich vyvoláva záchvaty hnevu. Ona má neschopných klientov, jemu nedajú pokoj neznesiteľní nájomníci so svojimi ponosami. Do toho sa blíži Halloween. No Harrysova šéfka si zmyslela, že každoročný susedský večierok nebude.

V osudný deň sa množia sťažnosti. Harrys nevie, kde mu hlava stojí, chodí a opravuje police, upchaté záchody, odpady… Susedia síce kamsi miznú, zato sa všade objavuje výzdoba na zakázanú halloweensku párty. Nik netuší, čo sa naokolo deje. Lynn je presvedčená, že ich milované deťúrence (podľa Harrysa nevinné čisté stvorenia) sú psychopati, schopní vykonať strašné veci. Ale jej muž takému niečomu neverí. Myslí si, že to Lynn je tá, komu prdlo v bedni. Keď nastane výpadok prúdu v celom komplexe, začnú sa Harrysove najhoršie nočné mory zhmotňovať.

Kto je za to zodpovedný? Veď Harrys za nič nemôže! Áno… Na vine je Halloween! Mŕtvi sa vrátili medzi obyvateľov Stillbrooku a tí živí sa zrazu ocitli v hrôzostrašnom podsvetí. To je jediné vysvetlenie. Zákaz Halloweenu je katalyzátor a stačí málo, jedna maličká iskrička, aby sa rozhorel plameň, ktorý strávi celý obytný komplex. Harrys si je však jedným istý. Tie… veci by nedokázali urobiť deti. Jeho deti. Vo vypätých chvíľach on, ani vy netušíte, čo je skutočnosť a čo bludné predstavy. Veď bezdôvodne sa nehovorí, že strach má veľké oči…

Tazatel: Dobře, kdy jste si tedy uvědomil, že na té halloweenské noci není něco v pořádku?
Oběť: když jsem zjistil, že je po smrti mnoho mých sousedů.

Spojenie B. J. Freemana a N. Prentissa prinieslo čitateľom lahôdku v podobe románu o obyčajnej rodine, zrušenej halloweenskej párty a otravných obyvateľoch jedného bytového komplexu. Dej je rozložený do kapitol, v ktorých čitateľom svoj názor na to, čo sa stalo, ponúkajú jednotlivé postavy: Lynn, Harrys či študentka Jessica Shepardová. Vďaka tomu vnímame tragické udalosti v Stillbrooku z viacerých uhlov pohľadu. Sme ostro konfrontovaní s rozdielnosťou náhľadov na tú istú vec. Autori nás nútia premýšľať, ako často sa aj v reálnom živote pri posudzovaní druhých mýlime. Možno ich poznáme roky, žijeme s nimi, milujeme ich, a predsa je to, čo sa im deje v hlavách, väčšinou úplne iné, ako sa javí nám. Pritom by stačilo počúvať a otvorene sa o veciach porozprávať.

Dvojica autorov veľmi zručne buduje dej a posúva ho pomocou nenápadných každodenných udalostí. Pracovné povinnosti, odlišné názory na výchovu či susedské vzťahy, to všetko dokážu zužitkovať na svojej ceste za vystupňovaním napätia. Vyvrcholenie príbehu prichádza pomaly, isto a v presne stanovenom čase. Čo sa v ten halloweensky večer odohralo, si čitateľ skladá z čriepkov rozprávaní a náznakov. Ale snáď sú to len fantazmagórie hrdinov. Všetko je možné. Je predsa Halloween a hranica deliaca živých a mŕtvych prestáva existovať.

Ak patríte medzi milovníkov nervákov, Halloweenu, prípadne si práve teraz potrebujete dať svoju dávku strachu, odporností, napätia a bludov, Deti Halloweenu sú pre vás tým pravým orechovým. Našťastie, vydavateľstvo Carcosa nás pravidelne zásobuje a predchádza tak abstinenčným príznakom, ktoré by inak konzumentom hororov hrozili.

Knihu Děti Halloweenu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Vedeli ste, že:

Halloween sa slávi v predvečer keltského Samhainu. Po príchode kresťanstva sa zmenil na sviatok Všetkých (známych aj neznámych) svätých. Do USA sa dostal vďaka írskym a škótskym prisťahovalcom. No v celých Spojených štátoch sa začal sláviť až po veľkom hladomore v rokoch 1845 – 46. Samhain pre Keltov znamenal začiatok nového roku. Stieral hranicu medzi svetom živých a mŕtvych. Kelti verili, že v túto noc sa vracajú duše zomrelých na zem a živí môžu preniknúť do podsvetia. Okrem iného mali ľudia vo zvyku obliekať sa do starých handier a pomaľovať si tvár, pretože verili, že ich to ochráni pred zlými duchmi.


Děti Halloweenu
Žáner: horor
Autori: Brian James Freeman a Norman Prentiss
Vydavateľstvo: Carcosa
Rok vydania: 2018
Jazyk: český
Počet strán: 256


7. februára 2019
Ena