Recenzia: Bloodshot

Bloodshot

Vin Diesel v komikse. A nie je to Marvel.

Americký vojak (Diesel) tragicky umiera v akcii, jeho tela sa však ujme vedec (Guy Pearce – Iron Man 3, Prometheus), ktorý ho jednak prinavráti späť k životu (povedal niekto Univerzálny vojak?) a jednak z neho urobí bytosť, ktorú môžete vyhodiť do vzduchu granátom, ale ona sa behom pár sekúnd znova poskladá do pôvodnej podoby (vrátane oblečenia, ktoré práve mala na sebe) a naúčtuje vám to aj so špeciálnymi príplatkami.

Viac vám k deju na rozdiel od trailerov neprezradím. Bude pre vás lepšie, ak si to ani nebudete nikde vyhľadávať, inak sa zbytočne pripravíte o sériu scenáristických prekvapení.

Vin Diesel je smoliar. Z nádejného a v dobrom nahnevaného mladíka, akým bol na konci 20. storočia, sa vinou slávy, moci a peňazí zmenil na solídneho akčného hrdinu, ktorý bez debaty má množstvo fanúšikov. Ten hnev, ktorý ho hnal dopredu, je však dávno preč. Zostala iba rutina zhmotnená do úspešnej série Rýchlo a zbesilo.

Mimo nej je na tom Vin tragikomicky. Najlepšie to vidno na jeho plánoch, ktoré jeden za druhým krachujú. Prestávky medzi jednotlivými Riddickmi sú stokrát dlhšie, než by mu bolo milé. Rovnako tak u xXx, ktorého dvojku razantne odmietol… aby sa po rokoch pokorne vrátil k trojke. Jej úspech však nebol presvedčivý a hoci už je zase pokorný a rád by natočil štvorku, ešte nejaký rok potrvá, kým mu ju štúdio zafinancuje. Svojho času sa s ním počítalo do Terminátora 3, ani z toho však nič nebolo, čo je zrejme jediná vec, ktorá ma mrzí. Hannibala, vysnený dobrodružno-epický veľkofilm, bezradne potichu plánuje desaťročia a stále sa nenašiel odvážlivec, ktorý by mu poskytol patrične vysoký rozpočet. Absolútne do úzadia (ak nerátame rýchlozbesilý kraťas z roku 2009 Los Bandoleros) ustúpili aj jeho kedysi nádejné režisérske plány.

Absurdný stav panuje tiež u jeho filmov, ktoré zamýšľal ako prvé diely, no pre nedostatočný úspech sa dvojok dodnes nedočkali. Po Poslednom lovcovi čarodejníc do tejto kategórie zapadol aj Bloodshot.

Vin už s jednou komiksovou sériou spájaný je. So Strážcami Galaxie, respektíve všeobecne s marvelovským univerzom. V ňom však iba dabuje stromového Groota. Jeho ambície sú však očividne vyššie, o čom vypovedá i situácia spred niekoľkých rokov. Vtedy sa hovorilo, že by za istých okolností mohol stvárniť aj inú, konkrétne nešpecifikovanú rolu v slávnom komiksovom univerze. Dané udalosti sa však nedostavili a tak si Diesel vytvoril vlastný komiksový svet. Vlastne, pokúsil sa oň, avšak bez patričného úspechu. Bloodshot tiež vznikol podľa komiksu, hoci podľa takého, aký u nás nikdy nevychádzal.

Napriek obavám sa z Bloodshotu vykľulo (v rámci žánrových možností) celkom príjemné prekvapenie. Dosť veľký úspech je už len to, že Diesel (na rozdiel od niektorých svojich predchádzajúcich filmov) tentokrát nie je nechcene komický. Toto vyjadrenie môže znieť trochu útočne, ale predsa si pamätáme časy, keď začínal. Mal talent a chcel niečo povedať, no z tohto mladíka nezostalo takmer nič.

Typovo presný kasting sa odohral i na ostatných pozíciách, či už je to ústredný gauner v Pearceho podaní, komický poskok Lamorne Morris (nové Jumanji) alebo iní spojenci a súperi hlavnej postavy.

Pozitívna je i nečakane opulentná vizuálna stránka plnú trikov a akcie. Nič z toho nie je dych berúce, čo by vstúpilo do dejín, ale predsa len ide o poctivé, zručné remeslo. Keď si k tomu prirátame dobrý kasting a scenár plný nápaditých (a logických) twistov, nakoniec z toho vyjde palec hore. Pre Vina aj pre diváka.


Bloodshot
Žáner: science fiction, komiksový, akčný
Výroba: USA, 2020, 110 min.
Réžia: Dave Wilson
Scenár: Jeff Wadlow, Eric Heisserer
Kamera: Jacques Jouffret
Hudba: Steve Jablonsky
Hrajú: Vin Diesel, Eiza González, Guy Pearce, Toby Kebbell, Michael Sheen, Jóhannes Haukur Jóhannesson a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.



22. apríla 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií