Recenzia - Batman Detective Comics: Mytologie (komiks)

Batman Detective Comis - Mytologie

Temný rytier sa púšťa do vyšetrovania prípadu, ktorého obete vykazujú znepokojivý spoločný znak: páchateľ zjavne pozná Batmanovu civilnú identitu.


Komiksov o Batmanovi vyšlo v češtine okolo dvesto. Je to málo? Je to veľa? Na Čtyřlístek (temer tisícka) sa majiteľ extrémne chrapľavého hlasu nechytá, ale Fifinka, Myšpulín, Bobík a Pinďa sú národné zlato, je preto pochopiteľné, že im vyšlo také ozrutné množstvo dobrodružstiev. Ani číslo dvesto ale rozhodne na naše končiny nie je nízke, skôr naopak. Pri čísle dvesto je ale ťažké prísť s niečím novým. Už dávno nestačí podhodiť čitateľovi Batmana ponuro sa skláňajúceho nad osemstým dôkazom jeho kariéry. Chce viac. Chce to niečo špeciálne.

Scenárista Peter J. Tomasi v minulosti napísal veľa batmanoviek zo série Detective Comics (napr. Gordona ve válce alebo Krev hrdinů). Určite si uvedomoval toto hroziace riziko, a tak dnešný príbeh vychádza z jedinečného nápadu. Áno, je pravda, že vražda Bruceových rodičov je ohratá platňa, ale treba rýchlo dodať, že beštiálna, surová a zbytočná smrť manželov priamo pred očami ich malého syna je silná, pôsobivá a mrazivá i pri štyridsiatej repríze. Ak človek zabudne na Burtonov film, v ktorom z ich vraha absurdne spravili Jokera.

Tomasi hneď na začiatku strážcu Gothamu zamontoval do zaujímavej, čertovsky originálnej scény. Nachádza sa na mieste činu. Dobre, máte pravdu. To ozaj nie je nič nové. Obete sa však… navlas podobajú na jeho rodičov v čase úmrtia! Od krvavej udalosti pritom ubehli desaťročia. Ako je to možné? Kto s ním hrá akú hru? Tí ľudia sú dokonca rovnako oblečení, vrátane ponožiek. Šialené? Akiste, najlepší detektív na svete však v minulosti nejeden raz prejavil nesmiernu inteligenciu a treba vziať guáno na to, že aj tentokrát odhalí, kde je pes zakopaný. A či je to vôbec pes.

Ako to už býva, pátranie ho nejeden raz zavedie do slepej uličky. Inokedy sa zas nedostane, napriek opulentnej snahe, k žiadnej informácii, ale napokon sa ukáže, že istým spôsobom aj to je informácia. Scenárista sa nebojí siahnuť ani po starých dobrých klasických maskách. Tie boli v Batmanovej histórii prítomné azda odjakživa, ale noví, moderní a draví tvorcovia od nich postupne upúšťali. Tomasi sa nebojí nielen „zastaraných“ masiek, ale ani menej známych postáv z Batmanovho sveta. Jeden nemenovaný čudesný chlapík (so záľubou vo veršoch, fanúšikovia akiste vedia) nakopne uvädajúce tempo.

Ako to už s niektorými batmanovkami býva, po skvelom, dynamickom, pútavom a vzrušujúcom úvode začne príbeh s blížiacim sa smerovaním do finále stagnovať. Po komornom, ale o to lepšom rozjazde sa dočkáme banálnych akčných sekvencií. Našťastie sa tvorcom podarilo včas zaradiť rýchlosť a záver sa opäť nesie v komornom duchu. Lež vysvetlenie, s ktorým prichádza, mnohých čitateľov skôr nahnevá, než nadchne, a je to vlastne švindeľ.

Mytologie obsahuje zošity Detective Comics 994 – 999. Nadväzuje teda na predchádzajúcu Ztrátu tváře, ktorá končila číslom 993. Príbeh ale nijako mimoriadne nesúvisí s minulými časťami, ide si svojou vlastnou cestou.

Doug Mahnke je známy americký ilustrátor, za ktorého hovorí jeho bohaté portfólio. Robustnú a pritom prehľadnú prácu vyznačujúcu sa citom pre detail sme mohli oceniť v dielach Americká liga spravedlnosti či Batman: Pod maskou. Najväčšiu slávu mu akiste priniesla slávna Maska.

Nemožno zabudnúť ani na nespochybniteľne talentovanú farbiarsku robotu machra menom David Baron. Davida takisto nemôžeme viniť z nedostatku netopierích skúseností (Gothtopie, Smrt rodiny, fenomenálne Černé zrcadlo). Jeho práca možno najviac vynikla pri fantasticky vyfarbenom komikse Green Arrow: Rok jedna, ktorý u nás vyšiel v DC komiksovom komplete. David Baron najnovšej Batmanovej akcii prepožičal výživné ťažké farby ladiace s prostredím, ktoré samo osebe nie je veselé ani optimistické. Skvele to vynikne v krátkej pasáži, kde expert na miznutie uprostred vety navštívi Arkham. Bonusy sú tvorené alternatívnymi obálkami od Maxa Brooksa, Garyho Franka (A zrodí se hvězdy…, Batman: Země jedna), Johna Byrnea (Superman: Krize karmínového kryptonitu, Hellboy), Trish Mulvihillovej (Azzarellov Joker, Skalpy 7) a Briana Stelfreezea (Vetřelci vs. Predator Omnibus 1). Áno, naozaj má na konci mena Freeze.

Peter J. Tomasi pracuje so zaujímavou, v komiksoch žiaľ skôr ignorovanou myšlienkou, že Bruce Wayne je možno oveľa väčší hrdina než Batman. Môžeme viesť komplikované diskusie, či je Batman maska Brucea alebo Bruce maska Batmana. Faktom je, že Bruce ako filantrop dlhé desaťročia pomáha mestu v smerovaní za svetlými zajtrajškami. Aby zo stoky zločinu vytvoril mesto, v ktorom sa oplatí žiť a kde súdy, prokuratúru a polícia fungujú.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Batman Detective Comics: Mytologie si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 12 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Batman Detective Comics: Mytologie (orig.: Batman Detective Comics: Mythology)
Autor: Peter J. Tomasi
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2023
Ilustrácie: Doug Mahnke
Jazyk: český
Preklad: Pavel Švanda
Počet strán: 144
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7595–626–2


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.sk. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora hororových kníh Obchádza nás temnota, Prasa či najnovšie spoluautora hororu Ďáblův hřbet.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


9. marca 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií