Recenzia – Babora Vanická: Dvere v kúte sveta

Dvere v kúte sveta

V živote Adama Tála je veľa výziev – prežiť v škole prísnu učiteľku, spolužiakov, ktorí sa s ním nebavia, či húf sestriných kamarátok. Pritom by chcel byť len sám so svojim fotoaparátom – túlať sa Novým mestom a zachytávať prchavé okamihy neznámych ulíc. Lenže niektoré ulice vedú aj do zvláštnych kútov a prinášajú väčšie výzvy, ako tušil.


V jednej ulici Adam objaví dvere s nápisom Dolný kút. Dvere zhodou okolností čakajú práve na neho a práve jeho – obyčajného nesmelého chlapca – vezmú do čarovného staronového sveta, ktorý tamojší obyvatelia nazývajú Stromoroh. Tu sa stretáva s čudesnými tvormi, ale aj so svojou panovačnou sestrou a partiou detí, ktoré dostanú za úlohu zachrániť nie jeden – ale rovno dva svety. Začína sa teda učenie a zvládanie elementov prírody, na ktorej závisí a padá všetko okolo nich. Postupne sa rozpletá klbko príbehu o pokuse zachrániť všetvoriaci strom Anat deťmi, na ktoré bytosti Stromorohu zabudli, aby dostali šancu opäť nové deti z nášho sveta. Lenže tie netušia, čo majú robiť. Nakoniec sa zdá, že najväčším hrdinstvom bude vzdať sa svojho vlastného komfortu a kúsok po kúsku vytvoriť celok.

Detská fantasy Dvere v kúte sveta od Babory Vanickej vyšla na svetlo sveta už v roku 2019 a je tak trochu škoda, že s menším ohlasom. Príbeh detí, ktoré sú pozvané, aby zachránili svet (či už ten náš alebo Stromoroh) síce nie je úplne originálny, ale na slovenské pomery je štylisticky vycibrený, postavy sú vo svojom konaní uveriteľné a svet Stromorohu je príjemne neobohratý. Autorka zbytočne nepletie medzi postavy slovanských bôžikov (autori domácej fantasy odpustia, ale už to niekedy lezie hore krkom) a bezpečne kotví v medzinárodných vodách rozprávkových námetov.

Vo vnútornom monológu hlavného hrdinu Adama a interakcii s ostatnými postavami je cítiť prácu psychologičky, takže pôsobia vierohodne a plasticky. Podľa ich myšlienkových pochodov by však čitateľ hádal skôr staršie deti a nie vo veku od šesť do štrnásť rokov. Chýba rozvinutie životných príbehov vedľajších hrdinov, aj v spojitosti s ovládaním ich vlastnej sily – možno bolo veľa postáv, možno bola autorka obmedzená počtom normostrán. Detský čitateľ to ale prepáči. Hlavné je, že dej rýchlo naberá obrátky, nenudí, aj keď viackrát nerešpektuje gradáciu príbehu a občas skáče zo scény do scény. Ako najväčší nedostatok knihy môžeme hodnotiť obrazomaľbu. Možno sme rozmaznaní, ale v knihe, pri ktorej si na začiatku poviete: „Fíha, tu sa nám črtá slovenská Rowllingová,“ očakávate dychberúce opisy sveta Stromorohu. Realita? Obraz: vidíte veľký strom uprostred neviete čoho, za ním plamene a potom ešte nejaké katakomby, kde si pomáhate Gaimanom a jeho Nikdykde. Podľa knihy si Stromoroh predstavujete najskôr pod zemou, potom tak nejako vo vzduchoprázdne, potom vytušíte tretí rozmer, lebo pribudne more. Nedokážete (a zrejme ani deti vo veku, pre ktoré je kniha určená) si predstaviť Tragorn s jeho železničnou traťou a upokojujete sa až u elfov, kde sa zapletiete do zelene a viac vás to nemusí trápiť.

Obrazy Vanická vynahrádza hlavne akciou, zaujímavým príbehom s viacerými zvratmi a krásnou záverečnou scénou. Ani tu si ale neodpustím poznámku – aká škoda, že konečná bitka o všetko prebehla v troch vetách. Čitatelia ocenia tiež peknú obálku od ilustrátorky Barbory Brandysovej , vhodne členené kapitoly aj celkový dizajn knihy. Zoznam postáv na konci je ale zbytočný, užitočnejší by bol skôr na začiatku.

Napriek tomuto frflaniu si však knihu doprajte hoci aj pod vianočný stromček.

Hodnotenie: 85 %

Knihu Dvere v kúte sveta si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihuDvere v kúte sveta si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Dvere v kúte sveta
Žáner: fantasy
Autorka: Barbora Vanická
Vydavateľstvo: IKAR, a.s.
Rok vydania: 2019
Jazyk: slovenský
Počet strán: 327
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–551–6848–7


24. novembra 2021
Tatiana Lajšová
Zdroj informácií