Recenzia – Andy Weir: Spasitel (audiokniha)

Audiokniha-Spasitel-Andy-Weir

Slnko je zdroj života, to vie každý. Bez slnka by nebolo svetlo, teplo, Zem by sa stala neobývateľnou, ľudstvo by vymrelo. Preto náhodný objav, že intenzita slnečného žiarenia rýchlo klesá, prinesie množstvo otázok, no hlavne strach. Čo tento jav spôsobilo a dá sa ešte zvrátiť? Koľko času ľudstvu zostáva?


Sám a bez pamäte

Hlavný hrdina sa prebudí napojený na medicínske prístroje a sledovaný automatickým ramenom, ktoré sa o neho stará. Muž netuší, ako sa volá a z akého dôvodu sa ocitol tam, kde je. Postupne sa mu vracajú sily a on hľadá informácie o mieste, kde sa nachádza. Dúfa, že si spomenie. Jediným spoločníkom, ktorého má, je hlas palubného počítača, ak teda nerátame dve mŕtvoly na vedľajších lôžkach.

To, čo zisťuje, je… šokujúce. Pozná všetky fyzikálne vzorce, poučky, dokáže obsluhovať zložité prístroje v laboratóriu v ďalšej miestnosti. Má dôvod na radosť, pretože sa mu začínajú obnovovať prvé spomienky. Napriek tomu sa neteší. Je si istý, že sa ocitol vo vesmíre, krúži okolo nejakej planéty, no Zem to nie je. Kam to doletel a prečo? Môže len dúfať, že si čo najskôr spomenie aj na to.

Andy Weir je už dobre známy svojimi predchádzajúcimi románmi nielen čitateľom fantastiky. Spája sci-fi, vtip, praktickú vedu a technicky nadaných hrdinov, ktorí si, navzdory rôznym nepredvídateľným okolnostiam a nezdarom, dokážu v ťažkej chvíli poradiť. Sú to silné, logicky mysliace osobnosti, ktoré svojským humorom dokážu odľahčiť aj takmer beznádejné situácie. Rovnako je to aj v knihe Spasiteľ. Dr. Ryland Grace je vedec, učiteľ, ktorý sa ocitá v inej slnečnej sústave. Dlhý let prežil, no stratil pamäť. Musí si čo najrýchlejšie spomenúť. Ako sa mu telo pomaly spamätáva z hibernácie, on si konečne uvedomuje vážnosť situácie aj svoje poslanie.


Ťuk, ťuk, kto tam?

Grace už vie, že problém, ktorý Zem má, sa volá astrofágy. Hviezda, ku ktorej doletel, je však voči účinku astrofágov imúnna, hoci sa nachádzajú aj v jej blízkosti. Doktor teraz musí prísť na to, prečo… Skôr, než to zistí, objaví ale niečo oveľa ohromujúcejšie. Nie je jediný, kto k tejto hviezde priletel hľadať odpovede. Netrvá dlho a mimozemská návšteva mu doslova klope na plášť rakety. Rocky, tak mimozemskú bytosť nazval, sa od ľudí už viac ani líšiť nemôže. Napriek tomu s Rylandom nájdu spoločnú reč a zdá sa, že aj odpovede na otázku, čo robiť, aby slnká v našich sústavách odolali astrofágom.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Spasitel

Weir má v existencii mimozemskej inteligencie jasno. Jedného mimozemšťana dal za parťáka aj svojmu hlavnému hrdinovi. Obaja sú na mieste z rovnakého dôvodu. Ich planéty sú ohrozené a oni hľadajú riešenie. Hoci sú po fyzickej stránke takí odlišní, vyvinie sa medzi nimi hlboké priateľské puto. Porozumejú jazyku toho druhého a ochotne akceptujú svoje odlišné telesné potreby a zvyky.

Autor sugestívne opisuje vzájomné prepojenie dvoch cudzích bytostí. Sú od svojich domovov vzdialení desiatky svetelných rokov a na ich pleciach leží prežitie ich civilizácií. Zo začiatku si neuvedomujú, ako veľmi sú v tej vesmírnej samote a prázdnote odkázaní jeden na druhého. Prirodzene sa ochraňujú a pomáhajú si. Je to úžasná spolupráca. Obe civilizácie sú rozvinuté, no každá vyniká v niečom inom. Na Zemi spolupracovali tímy z každej krajiny, nehľadiac na ideológiu, ktorú vyznávali, aj títo dvaja astronauti spojili sily a vedomosti.


Zvíťazíme!

Grace aj Rocky zažijú mnoho neúspechov, vedeckých debát, pokusov, spravia tisíce výpočtov a postavia mnoho prístrojov. Doktorovi sa po kúskoch vracia pamäť. Zisťuje, že to, čo si o sebe myslel, nemusí byť celkom pravda, a jeho účasť na misii má trpký podtón. Celý príbeh oživujú práve retrospektívne návraty a postupne poslucháčovi umožňujú spoznať hrdinov takých, akí skutočne sú. Azda Rylanda odsúdite, možno mu budete držať palce a jeho konanie schválite. V každom prípade si treba dať ruku na srdce a úprimne sa zamyslieť, čo by sme v jeho koži robili my. Zdá sa, že ani nepriazeň a hrozby vesmíru túto dvojicu nedokážu zastaviť a ich misie skončia úspešne.


Ja poviem, ty zahráš

Audioknihu nahovoril herec Lukáš Hlavica a treba povedať, že to zvládol na výbornú. Hlas Rylanda a ďalších postáv má svojskú farbu a rytmus, preto ich poslucháč ľahko rozozná. Rovnako aj špecifickú reč Rockyho, mimozemskej bytosti, ktorá má iný spôsob dorozumievania než ľudia. Text knihy, či už sú to Rylandove vnútorné monológy, alebo spomienky, tiež množstvo výpočtov, technických a vedeckých názvov, podáva narátor poslucháčovi pútavo a šťavnato. Aj vďaka príjemnému hlasu a skvelému prednesu vám čas strávený pri počúvaní ubehne veľmi rýchlo.

Hudobné predely sú prispôsobené duchu audioknihy. Už úvodná sláčiková melódia navodzuje svojím pomalým tempom predstavu vesmíru. Jednotlivé línie sú oddelené krátkou zvučkou a kapitoly modernou elektronickou hudbou. K týmto melódiám sa podľa obsahu knihy pridávajú bubny, klavír, prípadne zvuky klopkania navodzujúce pocit naliehavosti a pripomínajúce Rockyho.


Všetci za jedného

Andy Weir opäť ukázal, že patrí k špičke autorov vedeckej fantastiky. Spasitel je plný vedy, vesmíru a nepredvídateľných udalostí, no zároveň je hlboko ľudský, humorný a poučný. Či už podáva strohé fakty, alebo necháva čitateľov spoznať postavy z ľudskej stránky, robí to pútavo, takže čitatelia hltajú každé slovo. Nič nie je nudné, nepochopiteľné, suché. Každá veta je plná šťavy, chuti aj vône.

Zvlášť dnes vyniká nadčasové posolstvo tohto románu, v ktorom sa pri hrozbe zániku civilizácie všetci spojili. Starú nevraživosť, hriechy minulosti aj novodobé krivdy odsunuli do úzadia. Záchrana života zjednotila svet aj dve rozdielne civilizácie. Vypočujte si skvelý sci-fi román o hľadaní, nádeji, sebaobetovaní a nezvyčajnom priateľstve. Pohliadnite na hviezdy a dúfajte, že sme aj v skutočnosti schopní nájsť nesebecké riešenia našich súčasných problémov.

Hodnotenie: 90 %

Audioknihu Spasitel si môžete okamžite stiahnuť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Spasitel (orig.: Project Hail Mary)
Žáner: science fiction
Autor: Andy Weir
Vydavateľstvo: Témbr
Rok vydania: 2021
Interpret: Lukáš Hlavica
Réžia: Jan Drbohlav
Formát: MP3 (1126 MB)
Dĺžka: 20 hodín 30 minút


Súvisiaci link

Kniha Spasitel získala v našej ankete Fantastická kniha roka 2021 3. miesto v kategórii Zahraničná kniha


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


19. apríla 2022
Ena
Zdroj informácií