Recenzia - Alex Drescher: Tvůrci světů (Destrukce a Odplata)

Tvůrci světů I - Destrukce
Tvůrci světů II - Odplata

Alex Drescher je pseudonym českého autora, s ktorým sa stretávame od roku 2007, keď mu vyšla zbierka fantasy poviedok Dokonalý obchod. Hlavný hrdina kráľovský prokurátor Klopp Yggredd mal u čitateľov úspech, a tak k nám zavítal ešte dvakrát – v ďalšej zbierke Kdo s čím schází (2008) a románe Není jiných cest (2010).

Postmoderný stredoveký svet, v dobrom podobný svetu zaklínača Geralta, však autor napokon opustil a jeho ďalšie knihy už patria medzi sci-fi. Aj keď s časťou science zachádza veľmi voľne, tri duológie: Prolnutí (2010/2012), Světla v temnotách (2017) a najnovšia Tvůrci světů (2019), sa odohrávajú v alternatívnej Európe, kde sa po zrážke (preľnutí) paralelných svetov objavujú bok po boku supermoderní agenti aj škrati na vrrkoch.

Každá z dvojkníh má iného hrdinu, ale svet v pozadí je spoločný. Naša blízka budúcnosť po ekonomickom, politickom aj morálnom kolapse, kde na troskách civilizácie prežívajú tí najmocnejší. Je jedno, či sú to kniežatá elfov, členovia Európskej komisie alebo – ako v najnovšej knihe – stvoritelia svetov.

Svet Alexa Dreschera obýva kadekto, ale Stvoritelia (Tvůrci) sa aj jemu vymykajú z mierok. Taký Tvůrce si totiž vymyslí svoj svet a keď ho má v hlave dostatočne kompletný, dokáže doň otvoriť bránu. Môže v ňom bývať, prežívať pubertálne fantázie aj zahynúť, ak si nedá pozor. Čo sa však stane so svetom, kde jeho Stvoriteľ zomrel? Hlavný hrdina duológie, ktorá nedávno vyšla vo vydavateľstve Fantom Print, to nevie, ale jeho protivníci sú odhodlaní overiť si svoje teórie praxou.

Kniha je rozprávaná moderným spôsobom, aký v našich končinách používa napríklad Miroslav Žamboch, Vladimír Šlechta alebo František Kotleta – kombinuje rozprávanie v ich forme s pohľadom tretej osoby. Čitateľ je intenzívne vtiahnutý do deja a cíti každú prijatú aj zasadenú ranu. A že ich tu padá požehnane! K slovu sa dostanú kyjaky, meče aj umelé inteligencie a munícia, ktorá vidí za roh. Napokon, kým všetko dobre/zle (nehodiace sa škrtnite) dopadne, zažijete spolu s hrdinom svet barbara Conana, Rohan, Versailles aj vítkovické peklo.

Duológia Tvůrci světů je nápaditá, svižná a akčná. Má aj svoje romantické či dojímavé momenty a hoci chvíľami pripomína tortu psíčka a mačičky, zle vám nebude. Len si občas povzdychnete, či už tejto šialenej Európy nebolo po šiestich knihách dosť a či by sa autor na chvíľu nevrátil späť ku klasickej fantasy, kde sa Kloppovi Yggreddovi predsa len lepšie držali palce. Tvoriť sa predsa dá aj v malom a nemusia to byť hneď celé svety.

Hodnotenie Fandom.sk: 75 %.

Knihu Destrukce si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 2 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Destrukce si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

Knihu Odplata si môžete objednať v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Odplata si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Destrukce
Séria Tvůrci světů 1
Autor: Alex Drescher
Vydavateľstvo: FantomPrint
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Počet strán: 320
ISBN: 9788075940315

Odplata
Séria Tvůrci světů 2
Autor: Alex Drescher
Vydavateľstvo: FantomPrint
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Počet strán: 320
ISBN: 9788075940438


Recenzent Rastislav Weber je otcom Fandom.sk (od roku 1999) a jeho súčasnou sivou eminenciou. Má načítané stovky fantastických kníh (číslo sa blíži k dvom tisíckam) a svoje dojmy občas sprostredkuje v recenzii. A aby autori nešomrali, že nevie, čo kritizuje, má na konte aj jeden román a desiatky poviedok publikovaných v rôznych antológiách a zborníkoch.

Pod týmto linkom nájdete články od Rastislava Webera na Fandom.sk.


1. júla 2020
Rastislav Weber
Zdroj informácií