Recenzia – Adam Southward: Tranz

Tranz

Profesia psychológa je náročná. Venovať sa forenznej psychológii je ešte ťažšie. Byť v úzkom kontakte s tými najťažšími delikventmi, zločinmi a ľudskými tragédiami je vyčerpávajúce fyzicky aj psychicky. Alex Madison forenzným psychológom bol. Po istej tragédii, ktorú si doteraz kladie za vinu, sa rozhodol vplávať do oveľa pokojnejších vôd plných celebritných klientov.


Samovraždy a návrat na výslnie

Alex Madison je závislý na xanaxe. Vďaka otcovi sa čoskoro vráti medzi uznávaných forenzných psychológov. Vypracovať posudok na nejakého väzňa pre neho predsa nebude žiaden problém. Prostredie väznice na neho síce pôsobí skľučujúco, no páči sa mu, že nová kolegyňa Sophie je až znepokojivo príťažlivá žena. Stačí však spomenúť meno väzňa, kvôli ktorému Alex prišiel, a zostane nervózna. Čo ju na tom malom postaršom chlapíkovi tak znepokojuje? Čoskoro to mladý doktor zistí…

Victor Lazar prežil detstvo v detskom domove niekde v Rumunsku. Alex postupne prichádza na to, že s týmto ústavom nebolo niečo v poriadku. Chovanci boli zrejme zneužívaní. Keď objaví, akým spôsobom, zostane zhrozený. Ešte viac ho zasiahne zistenie, že lekári, ktorí sa na tomto zneužívaní zúčastňovali, boli z Británie. Cíti, že sa musí vybrať na miesto činu. Vezme so sebou aj tajomnú Sophie. Aké stopy nájdu?

Victor musí čosi vykonať. Preto ho nemôže zastaviť polícia, múry väzenia ani žiadna iná prekážka. Mŕtvych pribúda. Cíti, že mu zostáva stále menej času. Netuší, že má za chrbtom dvoch bývalých zverencov z rovnakého domova, v ktorom vyrastal. Dokážu aj oni to, čo on? Obaja sledujú Victorove vyčíňanie a chápu ho. No zároveň sú zaviazaní svojmu zamestnávateľovi, a ten chce výsledky. Čím skôr. Avšak Victor je mocný protivník.

Keď Victor priamo ohrozí Alexových príbuzných, je koniec srandy a doktor musí zasiahnuť. Má však nôž pod krkom, preto mu nezostáva priveľa manévrovacích možností. Sám je zhrozený z toho, čo sa za posledné dni dozvedel. Netušil, že aj on je s tragédiou detí z rumunského domova spojený. Teraz tu stojí a prosí Victora o zľutovanie. Nie kvôli sebe, ale kvôli človeku, za život ktorého by s radosťou vymenil ten svoj. Netuší, či Victor na takúto výmenu pristúpi.


Radím, radíš, radíme

Hlavný hrdina je síce psychológ, ktorý radí ľuďom čo robiť a ako riešiť problémy, no vlastný život si usporiadať nevie. Posledný prípad, na ktorom pred rokmi pracoval, sa skončil tragédiou. Rozpadlo sa mu manželstvo. Žije so ženou, ktorú nemiluje a ktorá mu v podstate lezie na nervy, no nedokáže sa s ňou rozísť. Je stále istým spôsobom pod vplyvom svojho citovo chladného otca, pre ktorého bola zmyslom života práca. Sám je neistý, labilný, bez xanaxu nespraví ani krok. Postupne sledujeme jeho boj so sebou samým, snahu dať si do poriadku vlastné záležitosti. Zároveň vnímame jeho radosť aj zmätok z nového prípadu a opätovného návratu k forenznej psychológii. Je to šanca na kariérny postup či ohroziť seba a svoju rodinu?

Všetky postavy sú veľmi ľudské. Majú hĺbku, vnútorný svet, prežili krivdy, traumy a kopance od života. Každá má dobrú aj zlú tvár a nerozhodujú sa vždy správne. Čitateľ si ich obľúbi a je schopný sa s nimi stotožniť. Spojí ich prípad samovrážd, ktoré vyšetrovatelia nedokážu objasniť. Je zadržaný muž vrahom? Ako ale dokáže prísna veda vysvetliť niečo, čo sa vedecky vysvetliť nedá? Môže si dovoliť doktor psychológie pripustiť existenciu paranormálnych javov, hoci ich zažil na vlastnej koži?

Tranz je príbeh plný zúfalstva a túžby po pomste. Námet nie je originálny. Manipulácie s ľudskou psychikou sú už dlhý čas lákavým sústom pre mnohých autorov. Tento román sa žiaľ, v snahe zapáčiť sa, nevyhol niektorým klišé, ktoré majú čitateľom zabrnkať na city. Aj vďaka tomu sa dajú pomerne ľahko vopred odhaliť niektoré dejové zvraty. Spracovanie je ale natoľko dobré a dokáže čitateľa zaujať do takej miery, že románu prepáči chybičky krásy. Napríklad časté opakovanie myšlienok či zjavných a už odprezentovaných faktov.

Napriek tomu, že Tranz bol prvým románom z autorovej série o forenznom psychológovi Alexovi Madisonovi, je napísaný profesionálne a číta sa jedným dychom. Budete s napätím sledovať vývoj prípadu, s chuťou vojdete na každú dejovú odbočku, aby ste sa neskôr nechali unášať dravým prúdom slov až k záverečnému rozuzleniu. Ak nebazírujete na vyslovenej originalite a dokážete sem-tam prižmúriť jedno očko, dostanete pútavý príbeh, ktorý nepustíte z rúk.

Hodnotenie: 75 %

Knihu Tranz si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Tranz
Žáner: fantasy, triler
Autor: Adam Southward
Vydavateľstvo: Lindeni
Rok vydania: 2021
Preklad: Beata Horná
Počet strán: 384
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–566–2350–3


Súvisiaci link

Predstavujeme – Adam Southward: Tranz


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


11. januára 2022
Ena
Zdroj informácií