Protivník

Hohlbein, Wolfgang

Viete, čo majú spoločné medzinárodne hľadaný terorista, zamestnanec poisťovne, kňaz a tajný vládny agent? Sú to prekvapivo zaujímavé i dôležité postavy v románe Protivník od nemeckého spisovateľa Wolfganga Hohlbeina, ktorý práve vydalo nakladateľstvo E­POS.

Bežný teroristický prepad, osudný nedostatok benzínu a od sveta odrezaný kláštor. Sami osebe nezaujímavé záležitosti. V tomto pribehu sa však pretnú, spoja a vytvoria zápalnú šnúru, ktorá vedie ku konečnej a definitívnej explózii – poslednej kapitole ľudstva – Apokalypse. V takmer filmových a veľmi dynamických sekvenciách sa z nudného nemeckého vidieka stáva Kráľovstvo pekelné. Je však úplne odlišné od idealistických predstáv. Zombiovia, miliardy hmyzu a definitívna Temnota… Hrdinovia, ako to už v živote a dobrých románovych fikciách, ako je táto, niekedy stroskovajú, inokedy nájdu v sebe morálnu fyzickú silu vzdorovať nezvyčajnej, extrémnej situácii. Policajné kordóny, špeciálne jednotky, letecké súboje sú na Apokalypsu krátke. Dej leti vpred až po vynikajúcu záverečnú pointu, ktorá vám dá konečnú odpoveď, čo majú terorista, poisťovák, kňaz a agent naozaj spoločné…

Je veľmi príjemné prečitať si túto skvelú fikciu, navyše od Európana, ktorý svojimi profesijnymi kvalitami rukolapne dokazuje, že napínavá a pútavá literatúra nemusí byť iba anglosaskej proveniencie. Slovenské viazané vydanie, s príjemným a plynulým prekladom Evy Melicharkovej a priliehavou obálkou Viktora Csibu zvyšuje atraktívnosť tohto dynamického románu.


30. septembra 2000
Juraj Mad Maxon