Predstavujeme – Peter Jelínek: Le Sabotage

Peter Jelínek - Le Sabotage
Peter Jelínek - portrét

Koncom novembra sa konal krst steampunkového románu Le Sabotage od Petra Jelínka (Norr, ochraňuj Britániu!, Alternauti). Autor vystúpil z vychodených chodníčkov a hoci sa v knihe venuje svojmu obľúbenému žánru, tretiu knihu poňal inak ako predošlú tvorbu.


Anotácia

Zabudnite na republiku! Paríž na prelome 19. a 20. storočia pozorne sleduje zo svojho pavúčieho paláca cisár Napoleon IV. A svojich poddaných doslova gniavi oceľovou päsťou. Rebeli z kanálov na podlomenie pilierov cisárskej moci neváhajú použiť najnovšie výdobytky vedy, okultizmu, ba i pohoršujúci hudobný žáner. Navyše už Európou dunia kroky pruských vojakov, odhodlaných krvavo prekresliť hraničné čiary území.


Krátka ukážka

„Ich tőte dich, du Hürensohn!“ chrapľavo pretisla cez stiahnuté hrdlo Valentyna von Lossow a vypľula krvavú slinu. Jej ťažký dych Salvatorovi prezradil, že má narazené rebrá. Možno aj zlomené. Nohavicu mala nasiaknutú krvou. Vedel, že sám má minimálne vyvrtnutý členok. Keď dopadol, zacítil v priehlavku ostré prasknutie.

Som taký dotlčený, že do zajtra budem od modrín celý modrý. Keď, samozrejme, bude nejaké zajtra, pomyslel si.

„Mali by ste sa poponáhľať, Freulein. Už vám neostáva veľa času,“ odvetil posmešne, tajac vlastnú bolesť. Tasil zbraň. Postavil sa do strehu, husárka zaujala podobný postoj. Obaja cítili ako ich opúšťajú sily, preto nemárnili čas.


O autorovi

Peter Jelínek (1977) pochádza zo Senice. Vyštudoval Strednú potravinársku školu v Nitre a na Trnavskej univerzite získal titul Bc. v odbore učiteľstvo chémie a praktických potravinárskych predmetov. Steampunku sa venuje už dvanásť rokov vo všetkých jeho formách. Prvý román Norr, ochraňuj Britániu! mu vyšiel v roku 2016. Okrem práce v automobilke sa zapodieva motorkou, cestovaním, psom a občas sa dokope niečo napísať.

O svojom najnovšom románe hovorí:

„Pôvodne som chcel napísať scenár k steampunkovému komiksu, ktorého dej by sa odohrával v alternatívnej Európe. Neskôr z toho vznikla poviedka, ale stále sa ku mne doslova hrnuli nápady ako rozšíriť túto alternatívnu realitu, tak z poviedky vznikal román.“

„Le Sabotage odhaľuje osudy postáv z rozličných prostredí vo fiktívnej despotickej spoločnosti, nad ktorou visí hrozba vojny. Táto téma je, myslím, stále živá. Napriek tomu, že žijeme v demokracii, stále badať vplyv určitých politických síl na ovládnutie verejnosti. V mojom románe sa venujem postavám, ktoré proti despotizmu bojujú alebo mu slúžia, poprípade sa s ním, napriek výhradám, zmierili. Inšpiráciou mi boli anarchistickí filozofi i nevzdelaní vrhači bômb z 19. storočia, ktoré bolo na podobné existencie nadmieru bohaté.“

Knihu Le Sabotage si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Názov: Le Sabotage
Žáner: steampunk
Autor: Peter Jelínek
Vydavateľstvo: Enribook
Rok vydania: 2019
Rozmer: 140×210
Väzba: tvrdá bez prebalu
Počet strán: 430
ISBN: 978–80–89948–15–4


Trailer na knihu Le Sabotage

https://www.youtube.com/watch?…


20. decembra 2019
Fandom SK - PR