Pozvánka: UniCon 2020

unicon_logo_web

Stovky fanúšikov a nadšencov počítačových hier, elektronických športov a virtuálnej reality sa stretnú už tento víkend od 29. 2. do 1. 3. 2020 v Trnave na 5. ročníku jedinečného herného festivalu UniCon 2020.


Podujatie predstaví najnovšie technológie, ale aj najväčšiu retro prehliadku klasických hier na Slovensku. Tohtoročný festival bude mať navyše silný cyberpunkový nádych reflektujúci príchod dlho očakávanej hry Cyberpunk 2077, ktorá bude uvedená na trh v septembri tohto roku.

O tom, že hry môžu byť aj športom na viacero spôsobov, sa návštevníci môžu presvedčiť v pohybovej sekcii, kde organizátori pripravili prehliadku historického vývoja zariadení pre ovládanie virtuálnej reality. Okrem rôznych dátových rukavíc v nej nebudú chýbať ani obľúbené súboje v Just Dance či najpopulárnejšej hre na princípe virtuálnej reality Beat Saber.

„Jedným z faktorov, ktoré ešte bránia úplnému ponoreniu sa do reality v digitálnom svete je skutočnosť, že nemôžeme cítiť to, čo vidíme. UniCon 2020 priblíži ovládacie zariadenia, ktoré mali tento nedostatok v minulosti odstrániť a predstaví aj koncepty, ktoré sa o to pokúšajú dnes,“ spresňuje Michal Kabát z Fakulty masmediálnej komunikácie UCM v Trnave, ktorá herný festival organizuje.

UniCon 2020 bude taktiež dejiskom finálových zápasov hráčov a družstiev univerzitnej ligy UniCup, v ktorých si zmerajú svoje herné zručnosti tí najlepší z najlepších. Zároveň prinesie lokálne turnaje v hrách NHL a FIFA, ktoré doplní panelová diskusia o digitálnej atletike a elektronickom športe so zástupcami tradičných športových tímov vstupujúcich do esportového diania.

„Pre všetkých návštevníkov bude pripravená voľne prístupná herná zóna, v ktorej si budú môcť zahrať najnovšie hry, či zúčastniť sa viacerých mini turnajov, súťaží a výziev o hodnotné ceny. Chýbať nebude ani najväčšia československá 80’s, 90’s & 00’s retroherňa na Slovensku a interaktívna prehliadka histórie hrania na stolových počítačoch,“ dodáva Branislav Oprala z organizačného výboru FMK UCM v Trnave.

Novinkou tohto roka je fotenie Cosplay kalendára na rok 2021, ktoré bude prebiehať priamo počas festivalu. Kalendár predstaví najpopulárnejšie animované postavy a hrdinov počítačových hier. V priebehu roka bude následne prebiehať crowdfundingová kampaň na jeho výrobu, v rámci ktorej si bude možné kalendár objednať.

Úplnou novinkou bude aj tematický bar, ktorý popri futuristických nealko nápojoch poskytne priestor na diskusie, projekcie a posedenia pri kartových či stolových hrách. Festival zároveň po prvý krát rozšíri spektrum „hrania“ o hudobný rozmer a v neskorších večerných hodinách prinesie koncerty experimentálnych hudobníčok AIi Fen (CZ) a The Boiler (AT).

UniCon 2020 a univerzitnú esportovú ligu UniCup organizujú študenti a pedagógovia Fakulty masmediálnej komunikácie UCM v Trnave v spolupráci s partnermi ako jednu z praktických aktivít v rámci odboru Teória digitálnych hier.

Podujatie sa uskutoční v dňoch v Aule Jozefa Matúša (Budova UCM) na Bučianskej 4, Trnava.

Viac podrobností sa dozviete na webovej stránke UniConu.


Fakulta masmediálnej komunikácie je jednou zo štyroch fakúlt Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, ktorá ako prvá na Slovensku začala poskytovať komplexné vzdelávanie v oblasti mediálnej komunikácie. V súčasnosti poskytuje štúdium v piatich študijných programoch: masmediálna komunikácia, marketingová komunikácia, media relations, aplikované mediálne štúdiá a teória digitálnych hier. Okrem bakalárskeho, magisterského a doktorandského štúdia realizuje aj habilitačné a inauguračné konania. Ako jediná fakulta v Čechách a na Slovensku má registrované v prestížnej svetovej databáze Web of Science až tri vedecké časopisy: Communication Today, European Journal of Media, Art and Photography a Lege Artis. Language yesterday, today and tommorow.

Univerzitná liga UniCup je projektom agentúry LanCraft, ktorá sa spolu s FMK UCM v Trnave zameriava na študentov univerzít Slovenska, pre ktorých nie je hranie hier len zábava. Vďaka tomuto projektu sa na Slovensku zrodila univerzitná liga, v rámci ktorej tímy bojujú o univerzitný titul v legendárnych hrách League of Legends a CS:GO.


Zdroj: P. Krajčovič, UniCon.


25. februára 2020
Fandom SK - PR