Pozvánka: Krst trilógie Legenda o Braslavovi od Ivany Jungovej

Legenda o Braslavovi 1 Tiene nad Veligradom  - obálka
Legenda o Braslavovi 2 Za hlasom krahulca - obálka
Legenda o Braslavovi 3 Sedem požehnaní - obálka

Fanúšikov historickej fantasy pozývame na krst trilógie Legenda o Braslavovi od Ivany Jungovej, ktorý sa bude konať v piatok 8. februára 2019 o 18.00 hod v bratislavskom Monster's cafe na Rusovskej ceste 54.


Tri roky po sebe vychádzala postupne trilógia pre staršie deti (a nielen pre ne) s názvom Legenda o Braslavovi. Dielo zachytáva dobrodružno-fantazijný príbeh troch chlapcov a ich kamarátky Fialky zo staroslovienskeho obdobia. Čitateľ sa prenesie do čias, keď naši predkovia obývali riečne polostrovy a husté lesy a nad pláňami sa dvíhali mocné hradiská. Do čias, keď do pôvodnej viery v slovanských bohov postupne preniká kresťanstvo, avšak svet nadprirodzených bytostí je stále živý a obklopuje smrteľníkov na každom kroku.

Príďte s autorkou osláviť krst všetkých troch kníh. Okrem krátkeho kultúrneho programu sa môžete tešiť na nazretie do zákulisia tvorby kníh cez množstvo premietaných fotografií.


Trilógia postupne odhaľuje príbeh dvoch mladých pastierov Bojana a Rodana, budúceho kniežaťa Žiarovíta a ich priateľky Fialky. Chlapci po stretnutí s bájnym zvieraťom gryfom nadobudnú určité nadprirodzené schopnosti, vďaka čomu sa stanú povolenými vyhľadať nesmrteľného bojovníka Braslava, aby pomohol Veľkej Morave zvíťaziť nad Frankmi. Trojicu čaká dlhá a nebezpečná cesta, ktorá reflektuje neuveriteľnú silu náhodností vedúcich u jedinca až po čase k pochopeniu súvislostí a zmyslu jeho životnej cesty. Prepojenie historickej reality so svetom fantasy umožnilo vytvoriť pútavú dejovú linku, kde sa čitateľ postupne zoznamuje s celým radom ďalších vedľajších postáv, so zvykmi a spôsobom života našich predkov. Dielo je obohatené realistickými ilustráciami výtvarníka Martina Schwarza.


Ukážka z knihy Sedem požehnaní, Legenda o Braslavovi III

S úľavou si vydýchol a trocha zvoľnil tempo. Prestával vládať s dychom. Za posledné dva dni nejedol, jeho telo začínala zmáhať únava. Vďaka korčuliam sa však dostal do stredu jazera rýchlejšie, ako predpokladal. Vyzul si ich a naklonil sa nad tmavú vodu. Tentoraz sa v nej neukázala žiadna vodná nymfa s misou. Voda mlčala, šepkala svoje skryté tajomstvá, ktoré on nemohol počuť. Len jeho krvácajúce rany sfarbili ľad. Znova rýchlo pohľadom prebehol po brehu, odkiaľ prišiel. Nie, žiadna odporná pavučina. Asi sa Rodanovi podarilo pomocou zaklínadla premeniť všetkých na smrad. Bojan sa s úľavou zasmial a ruku opatrne ponoril do vody.

Bŕŕŕ, aká studená, striaslo ho po celom tele. Ani nápad, že tam vlezie…

Ako však inak získa striebornú šupinu z jesetera?

Musí! Premáhajúc sám seba zvliekol si kabátec, ktorý mu dodriapali ostré výčnelky skál a ľadu. Zavrel oči a sústredil sa na to, čo cítil v svojom srdci. Uvidel v ňom kvet a každý človek, ktorého mal rád, tvoril jeden lupeň toho kvetu. Ale ten, na ktorom zazrel Žiarovíta, vädol, odkláňal sa, začínal sa strácať. Bojan zaťal zuby a skočil do mrazivej vody.


Podrobnosti o knihách

Názov: Tiene nad Veligradom
Kniha prvá, Legenda o Braslavovi
Žáner: beletria pre deti (9 – 12 rokov)
Autor: Ivana Jungová
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2016
Počet strán: 352
Väzba: pevná
ISBN: 9788055623665

Knihu Tiene nad Veligradom si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Tiene nad Veligradom si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 31 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Názov: Za hlasom krahulca
Kniha druhá, Legenda o Braslavovi
Žáner: beletria pre deti (9 – 12 rokov)
Autor: Ivana Jungová
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2017
Počet strán: 232
Väzba: pevná
ISBN: 9788055631974

Knihu Za hlasom krahulca si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Za hlasom krahulca si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 30 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Názov: Sedem požehnaní
Kniha tretia, Legenda o Braslavovi
Žáner: beletria pre deti (9 – 12 rokov)
Autor: Ivana Jungová
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2018
Počet strán: 224
Väzba: pevná
ISBN: 9788055635583

Knihu Sedem požehnaní si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


O autorke

Autorkou trilógie je Ivana Jungová (nar. 1977), ktorá sa po dielach určených pre mladšie deti (O škriatkovi Bonifácovi, Čarovná starká Dobromila, Som človek!, Víla Anabela a vodník Vilém) venovala písaniu trilógie Legenda o Braslavovi takmer päť rokov. Ako lekárka tradičnej čínskej medicíny sa dennodenne stretáva s množstvom pacientov, nepredvídateľnosť ľudského osudu, vzostupy a pády človeka boli hnacou silou jej umeleckého vyjadrenia.

„Pred niekoľkými rokmi som hľadala knihu, ktorú by ocenili moje rastúce deti. Narazila som na rôzne diela, v ktorých zohrávala úlohu grécka, egyptská či severská mytológia. Prišlo mi ľúto, že neexistujú žiadne romány pre deti so slovanskou! Počas poslednej materskej dovolenky som sa pustila do bádania, navštívila som skanzeny na Morave, stretla sa s historikmi, nakúpila odborné knihy a študovala. Následne knihy zavrela a stala sa súčasťou príbehu, ktorý žil skrze mňa a postavy v ňom ožívali a stávali sa skutočnosťou. Od mala som bola filozof, zaujímalo ma, čo je za hviezdami, tam, kde tmavomodrá obloha končí. Cez prsty, ktoré sa mi kĺzali po klávesnici, som bola znova tým dieťaťom, ktoré tajomný svet odhaľuje,“ hovorí autorka.


Súvisiaci link

Recenzia – Ivana Jungová: Tiene nad Veligradom a Za hlasom krahulca


21. januára 2019
Fandom SK - PR