Podporte komiks Dobrodružstvá Milana Rastislava Štefánika

Komiks Štefánik 1
Komiks Štefánik 2
Komiks Štefánik 3
Komiks Štefánik 4
Komiks Štefánik 5

Na budúci týždeň, 4. mája 2019 ubehne 100 rokov od tragickej smrti slovenského hrdinu Milana Rastislava Štefánika. Aby si pripomenuli jeho odkaz a titanské dielo, partia umelcov sa rozhodla, že vytvorí komiksy pre stredné školy. Scenár komiksu bude realizovať Tomáš Kriššák, kresby a ilustrácie vytvorí Eniac a František „Frenky“ Hříbal, ktorí vdýchnu jeho veľkému príbehu nové farby.

Cieľom tvorcov je ponúknuť naše komiksy mladým ľuďom na stredných školách zadarmo, lebo študenti o Štefánikovom živote vedia málo a v spoločnosti ešte stále kolujú rôzne mýty a nepravdy spojené s jeho osobou.

Komiks môžete podporiť na stránke projektu Dobrodružstvá Milana Rastislava Štefánika.


Prečo potrebujú vašu pomoc?

„Komiksy sme skúšali vytvoriť aj za pomoci grantu, ale po viacerých procesných chybách a odmietnutiach sme sa rozhodli pre inú cestu. Veď ako povedal sám Štefánik: ʻPre ľudí pevného predsavzatia a vytrvalosti niet nemožnostiʼ. Preto sme sa rozhodli, že projekt dokončíme s podporou verejnosti a veríme, aj tou vašou,“ hovorí jeden z tvorcov, Tomáš Kriššák.


Prečo to robia?

Jeden z dôvodov prečo, je dnes Štefánik najznámejším neznámym Slovákom vôbec, je naša história 20. storočia. „Režim Slovenského štátu a neskôr predstavitelia komunistickej strany usilovali o to, aby Štefánikov odkaz vymazali z pamäte ľudí. Rozbíjali jeho sochy, premenovávali ulice, ničili knihy, zakazovali o ňom hovoriť a dokonca zasadili okolo jeho mohyly na Bradle stromy, aby ju nebolo vidieť,“ vysvetľujú tvorcovia komiksu. „Ich aktivity priniesli ovocie nielen im, ale aj ich súčasným nasledovníkom, ktorí dnes otvorene šíria nenávisť a konšpirácie v snahe rozdeliť spoločnosť. Pre svoj doterajší monopol na národnú hrdosť si vo svojom ťažení ukradli aj Štefánika a prezentujú ho ako svoj symbol. Problémom je aj to, že hoci o Štefánikovi existuje kopa skvelých kníh, mládeži je ich formát vzdialený a v dnešnej digitálnej dobe nedokáže konkurovať obrazovému a zjednodušenému obsahu.“

Komiks je skvelý kompromis spájajúci výhody knihy s výhodami obrazových médií, o jeho možnom uplatnení z printu do online nehovoriac.


O komikse:

Komiks bude mať tri kapitoly a množstvo bonusového obsahu (plus sedem strán, ktoré už vypracovali v minulosti). Nebude sa dať kúpiť, ale bude zadarmo distribuovaný pre pedagógov a študentov slovenských škôl, ktorí oň prejavia záujem.


Štefánikom iba začínajú!

„Aby aj mladí ľudia mali dostatok informácií o osobnostiach našej histórie, prinášame ich vo forme pre nich atraktívnej. Preto sme sa rozhodli, že v podobe komiksu prenesieme príbehy aj ďalších slovenských velikánov. Po M. R. Štefánikovi pripravíme komiks o Michalovi Bosákovi, Antonovi Tunegovi, Jánovi Lajčiakovi a plánujeme aj ďalších. Všetkých ich totiž spája hodnotové ukotvenie, úcta k pravde a faktom, rešpekt voči sebe a druhým, solidarita a schopnosť prekonať ťažké časy s vierou a schopnosťou zachovať si rovný charakter a vlastnú tvár,“ uzatvára Tomáš Kriššák.


Videouputávka: Komiks Dobrodružstvá Milana Rastislava Štefánika



Zdroj a foto: Eniac


24. apríla 2019
Fandom SK - PR