Parcon na návšteve u Istroconovcov a Comics Salónovcov

Otvárací večer - krst plagátov (JZ)
Zástupkyňa japonského veľvyslanectva (JZ)
títo zachránia svet (JZ)
Malé a veľké deti (JZ)
Martin Králik a jeho Drak (JZ)
Jano Žižka s Ludvíkom (JZ)
Lucia Droppová a Encouragement Award
Držiteľka Mloka 2012 (JZ)
JWP a Františka Vrbenská (JZ)

21. septembra 1937 bol vydaný po prvýkrát román Hobbit od J. R. R. Tolkiena. O 75 rokov neskôr – 21. septembra 2012 sa začal v hlavnom meste Slovenska, Bratislave 25. ročník Istroconu a 31. ročník Parconu.


Istrocon/Parcon/Co­mics Salón 2012 sa konal tak ako po minulé roky v Istropolise. Všetkých účastníkov čakal bohatý program plný prednášok, zábavy, krstov kníh a filmových noviniek, ako napríklad Iron Sky. Návštevníci tam však nechodia len pre program, ale aj kvôli stretnutiam so známymi, ktorých dlho nevideli. Teda, aspoň pre mňa a mojich kamarátov to platí. Samozrejme, že si vypočujem aj dáke prednášky, pozriem film, ale zvítať sa s ľuďmi, ktorých človek dlho nevidel, a znova sa s nimi porozprávať, je na nezaplatenie. A okrem toho spoznať aj nových ľudí svojej „krvnej skupiny“.

Ozaj, viete čo je to Parcon? Pre tých, ktorí o ňom nikdy nepočuli, Parcon je najstarší putovný con v Českej a Slovenskej republike, ktorého prvý ročník sa konal v roku 1982 v Pardubi­ciach. V nasledujúcich rokoch sa konal v Prahe, Ostrave, Olomouci, Šumperku, Ústí nad Labem, Chotěboři, Kopřivnici, Neratoviciach, Brandýse nad Labem, Plzni a Českom Těšíne. Na Slovensku sa uskutočnil Parcon v roku 1990 v Bratislave, o rok neskôr v Košiciach, v roku 1994 v Banskej Bystrici, v roku 1997 v Spišskej Novej Vsi. Nasledovala 10-ročná prestávka, počas ktorej sa Parcon na Slovensko nedostal. V roku 2007 sa však vrátil a zorganizoval ho sci-fi klub Belit v Nitre. A cez víkend sa pripojil k najväčším dvom conom u nás – Istroconu a Comics Salónu.

Parcon je výnimočný nielen tým, že sa každý rok sa organizuje na inom mieste, ale aj tým, že sa na ňom koná odovzdávanie Ceny Karla Čapka, ktorá bola prvýkrát vyhlásená v roku 1982 na prvom ročníku conu. Cena má podobu čierneho Mloka (podľa Čapkovej „Války s mloky“). Vyhlasuje sa v štyroch kategóriách: mikropoviedka, krátka poviedka, poviedka a novela.

Línia Istroconu/Parconu prebiehala v piatok v Anime salóne, Fantasy salóne a Sci-fi salóne. Anime salón, ktorý bol v piatok miestnosťou konania Parconu, mal na starosti Martin „Roger“ Králik. Jeho hlasivky dostali poriadne zabrať, keďže skoro každú besedu moderoval.

V piatok poobede som sa zúčastnil besedy Fandom v minulosti, kde sa spomínalo na začiatky Česko-slovenského fandomu (fandom – združenie ľudí, ktorí sa zaoberajú fantastikou a stretávajú sa s ľudmi, ktorí sa o ňu tiež zaujímajú). Hlavnými „spomínateľmi“ boli Miroslav Párička, Zdeněk Rampas, Martin „Roger“ Králik, Juraj „Mad“ Maxon, Martin „Šimon“ Schuster a predsedníčka Slovenskej rady Fandomu Lucia „Lulu“ Bocková. Spomínali sa prvé sci-fi kluby v bývalom Československu, prvé cony, vydávanie samizdatov a ľudia, ktorí za o to zaslúžili.

Nasledovala prednáška Petry Neomilnerovej o časopise Pevnost, lenže z tej som musel po chvíľke odísť, keďže v hlavnej sále nazvanej Kino paluba (hádajte prečo?), sa začínal otvárací program. Oficiálne bol Istrocon/Parcon a Comics Salón otvorený za účasti hlavného organizátora Roberta „Wina“ Žittnana a predsedov Česko-slovenského fandomu – Petra „Pagiho“ Holana a Lucie „Lulu“ Bockovej. Príhovor mali aj Zdeňek Rampas (doživotný predseda ČSF) a zástupkyňa Veľvyslanectva Japonska v Slovenskej republike, keďže festival sa už tradične koná pod záštitou tejto inštitúcie.

Po slávnostnom otvorení a krste plagátov Istroconu/Parconu a Comics Salónu si zúčastnení mohli vylicitovať knihu v Dražbe kníh, ktorá sa konala v rámci Parconu, alebo ísť na prednášku Katky „Cranky“ BajzíkovejNeviditeľnej univerzite. Prípadne stráviť čas do záverečnej nákupom rôznych vecí – kníh, tričiek, masiek, odznakov, akčných figúrok a iných drobností. Alebo si zahrať nejakú hru, veď na výber ich bolo habadej.

Priznám sa, nie som žiadny fanúšik anime, mangy a japonskej kultúry, takže druhé poschodie Istropolisu mi pripomínalo skôr dáky PlyšoCon. Takže ma to samozrejme ťahalo na prvé poschodie, kde sa nachádzal stánok MadMaxonovcov, Temnoty, stolových hier a výstava fotiek budúceho držiteľa ceny Ludvík, Jána Žižku.

Krátko po 21. hodine nastala „záverečná“, čo nielen mňa nemilo prekvapilo, keďže po minulé roky sa Istrocon a Comics Salón končil okolo 23. hodiny. Čo s načatým večerom? Nakoniec sa riešenie predsa len našlo, aj keď posedenie s kamarátmi trvalo kratšie, ako zvyčajne, len do polnoci.


V sobotu ráno sa brány conu otvorili o 10. hodine a hneď sa začalo zhurta. Nastala menšie zmena v miestnosti Parconu, ktorý sa presunul do Fandomovej miestnosti. To znamenalo veľkú miestnosť vedľa veľkej sály na druhom poschodí, keďže nás čakali dva krsty kníh a večerný program.

Najprv pokračovanie dražby kníh, ktorú znova moderoval Martin „Roger“ Králik. Akoby mu včerajších sedem hodín rozprávania nestačilo… Nasledovali Komentované fotky Fandomu so sprievodným slovom Jana Žižku. Neviem, akým zázrakom som sa na jednej z fotiek ocitol aj ja, takže tí, ktorí ju videli, ju videli, ostatní banovať nemusia.

Po premietaní fotografií nasledovala Spomienka na Vlada Srpoňa, ktorý zomrel vo februári tohto roku. Patril ku kľúčovým osobnostiam slovenského fandomového života. Bol zakladateľom klubu Sféra a organizátorom prvého KobraConu, z ktorého sa neskôr vyvinul IstroCon. Spolurganizoval aj vznik Ceny Gustáva Reussa, určenej slovenským autorom fantastiky. V roku 1990 zorganizoval prvý Parcon v Bratislave. Česť jeho pamiatke!

Po smutnom spomínaní nastal čas na niečo veselšie. A to krst prvej antológie slovenskej fantasy, nazvanej Čas hrdinov, ktorú vydalo vydavateľstvo Artis Omnis. Na pódium boli pozvaní spisovatelia, ktorí sa na nej podieľali a to: Juraj Červenák, Michal Spáda, Soňa Lantajová, Dušan D. Fabian, Lucia Droppová, Marek H. Eliáš, Martina Pilcerová, Marja Holecyová, Lívia Hlaváčková, Zuzana Stožická, Rastislav Weber a Alexandra Pavelková (ktorá sa spolu s Martinom „Rogerom“ Králikom podieľala na vzniku tejto antológie). Nesmel chýbať ani autor obálky Michal Ivan, zástupcovia vydavateľstva Artis Omnis – Ivan Harman a Andrea Hermanová a samozrejme, najhlavnejšia osobnosť, krstná mama antológie – Františka Vrbenská. Krstilo sa medovinou, aby sa kniha sladko čítala a mala úspech. Knihu mám doma, podpísanú, rozčítanú.

Jeden krst bol za nami, druhý pred nami. Na pódiu zostali autor slovanskej fantasy Juraj Červenák, ilustrátor Michal Ivan, zástupcovia vydavateľstva Artis Omnis a pribudol k nim zástupca českého vydavateľstva Brokilon, Robert Pilch, ktorý priviezol zo sebou českú verziu knihy Zlato Arkony. Objavila sa tam ešte jedna postava, Ogneslaw Perunič Krásnovlasý, ktorý sa stal krstným otcom Jurajovej knihy, Zlato Arkony. A čím sa krstili nové príbehy Čierneho Rogana? Domácim čiernym pivom.

Pri tomto krste sa nemohlo zabudnúť ani na vyhlásenie výsledkov súťaže Napíš si svojho Rogana, keďže víťazná poviedka bola publikovaná v slovenskom a českom vydaní Zlata Arkony. Víťazom sa stal Rastislav Weber s poviedkou Krvavá voľba. Sláva víťazovi a česť porazeným!

Po dvojnásobnom krste sa pred stánkom Brlohu, toho najlepšieho úletu, konala jeden a pol hodinová autogramiáda autorov krstených kníh. Čakanie v rade na podpis sa vyplatilo, aj keď Jurajovi Červenákovi odporúčam, aby si nabudúce doniesol vlastný stolík a stoličku, keďže skoro každý mal v ruke jeho knihu.

Nastal čas na neskorý obed a skorú večeru. Reštaurácia a bar vedľa Istropolisu ponúkali denné menu a príjemnú spoločnosť. Prišli tam i páni Ondrej Herec a Leonard Medek, ktorým sa týmto ospravedlňujem, že som sa nezúčastnil na ich prednáške. Ale Ondrej Herec nám to vynahradil rozprávaním príhody, ako cestoval do Japonska a použil pritom všetky dopravné prostriedky, okrem tuleňa. Všetci sme sa výborne bavili a čas nám rýchlo ubiehal, prichádzali ďalší ľudia, ktorí mali hlad a chuť porozprávať sa. Veď najlepšie sa rozpráva s alkom alebo nealkom v ruke, resp. na stole, aby hrdlo nevyschýnalo. I to patrí k životu fanúšikov fantastiky.

Blížil sa koniec Parconu, hlavný bod programu vyhlásenie výsledkov Ceny Karla Čapka a Poviedky Istroconu, udelenie ceny Mlok, Ludvík a Drak. Znova sa objavili na pódiu známe postavy predsedov Českého a Slovenského Fandomu – Petra „Pagiho“ Holana a Lucie „Lulu“ Bockovej.

Z udelených cien ma zaujala hlavne cena Mlok, ktorú získala Jana Vaňková za poviedku Posedlost, cena Ludvík, ktorú získal Ján Žižka za svoje fotografické dokumentovanie života fandomu a jeho prezentáciu na conoch. Ďalej sa odovzdávali ceny Encouragement Award (cena, ktorú udeľuje ESFS – Európska spoločnosť science fiction, získala ju Lucia Droppová), Mlok za zásluhy a cena československého fandomu im memoriam, ktorú dostal Vlado Srpoň. Zostala ešte posledná cena, ktorou je cena Drak. Túto cenu tento rok získal Martin „Roger“ Králik za zásluhy pre fandom a elektronický časopis Jupiter. Všetkým víťazom srdečne gratulujem.

A znova sa brány Istropolisu zatvárali. Nezostávalo nám nič iné, len sa presunúť na iné miesto, kde sme mohli víťazom zablahoželať, poobzerať si ceny a v pokoji sa porozprávať. Tým miestom sa stal Starosloviensky pivovar, ale zdržali sme sa tam iba chvíľku, pretože nariadenia mesta nepustia a zatvárali i tam. Možno to spôsobil i zápas Jiřího „Walkera“ Procházka, ktorý sa tam pustil do stola a pri jeho posunutí mu odpadla noha  Teda, nie JWP, ale tomu stolu. Je teda zrejmé kto zvíťazil.

V celkom dobrej nálade sme sa vrátili na náš hotel, kde sme ešte chvíľku na izbe spomínali na dnešný deň a minulé cony. Debata sa pretiahla do neskorej noci, takže do postele som sa dostal okolo tretej ráno.


Nastal posledný deň, keď návštevníci majú poslednú šancu si dačo kúpiť, rozlúčiť sa s priateľmi, prehodiť posledné vety a potom ich už čaká cesta domov. Podaktorých dlhá, podaktorých krátka. Lúčenie bolo smutné, keďže z kamarátmi sa uvidím najbližšie na poslednom cone v roku, na Fénixcone v Brne.

O Istrocone/Par­cone/Comics Salóne by som vedel písať ešte veľa, dali by sa spomenúť nedostatky, ako ubytovanie, bar, komunikácia s organizátormi. Ale uvedomujem si, že každý con a hlavne takýto con, ako bol tohtoročný IC/PC/CS sa nezaobíde bez problémov.

Takže zhrnutie na záver: bolo super, super a ešte raz super!! Tí, ktorí tam neboli, môžu banovať. Tí, ktorí sa tam objavili, boli dúfam spokojní, tak ako ja.

A samozrejme, poďakovanie patrí aj organizátorom, prednášajúcim a hlavne ľudom, ktorí sa tam zúčastnia a kvôli ktorým sa tam oplatí prísť. O Parcon bolo v Istropolise dobre postarané, a tak dúfam, že niekedy v budúcnosti na Istrocon a Comics Salón zavíta zasa. A my s ním.


Autor fotografií označených JZ je Jano Žižka, ostatné obrázky pochádzajú z archívu Fandom SK.


Ďalšie súvisiace linky a fotografie:

Fotoreportáž z krstu Času hrdinov a Zlata Arkony

Parcon/Istrocon/Co­mics Salón objektívom Jana Žižku, časť 1.

Parcon/Istrocon/Co­mics Salón objektívom Jana Žižku, časť 2.

Parcon/Istrocon/Co­mics Salón objektívom Jana Žižku, časť 3.

Parcon/Istrocon/Co­mics Salón objektívom Elfa Reinevana, piatok

Parcon/Istrocon/Co­mics Salón objektívom Elfa Reinevana, sobota

Parcon/Istrocon/Co­mics Salón objektívom Elfa Reinevana, nedeľa, cosplay, divadlo


Video: Parcon/Istrocon/Co­mics Salón v sobotu podvečer (autor: Alexandra Pavelková)


27. septembra 2012
Serjoža Serjožovič