Ohnivé pero Q2 2016: Priatelia

Ohnivé pero

Milý denníček.
Od dnes som tretiačka! Prvý deň v škole bol fajn. Mamka mi zabalila aj koláč! Dúfam, že si tu nájdem veľa kamarátov. Všetci vyzerajú priateľsky. Teším sa.

Milý denníček.
Spolužiaci sú na mňa zlí. Dievčatá ma ťahajú za vlasy a chlapci sa mi smejú, že nosím obnosené šaty. Chcela som mamku poprosiť, či mi nekúpi nové, no s oteckom na seba kričali. Poslali ma preč. Som smutná. Povedala som pani učiteľke, že mi ostatní ubližujú. Napomenula ich. Teraz ma však volajú žalobaba. Prečo sú na mňa protivní? Dala by som čokoľvek za aspoň jedného kamaráta.

Milý denníček.
Spolužiaci stále neprestali. Nancy Davenportová mi vhodila žuvačku do vlasov. Povedala, že ak to nažalujem, vyváľa ma v blate. Mamka ma musela ma ostrihať. Vyzerám strašne s krátkymi vlasmi. Denníček, prečo ma nemajú radi? Nič som im nespravila. Vysmievajú sa mi, že som škaredá. Ocko nebol celý týždeň doma. Chýba mi. Mamka stále robí. Nechcem, aby sa hádali kvôli mne. Bojím sa. Plačem.

Milý denníček.
V jedálni som zasa jedla sama. Nancy mi omočila ofinu do polievky. Všetci pri stole sa smiali. Utiekla som s plačom na WC. Neuveríš, prišiel tam chlapec. Vraj videl, že plačem. Doniesol mi servítky a chcel pomôcť. Povedal, že ma po škole odprevadí domov. Vravel mi, že ani jeho nemajú radi. Nerobia mu zle, no každý ho ignoruje. Je celkom pekný. Spýtal sa ma, či budeme kamaráti. Som taká šťastná!

Milý denníček.
So Samom je super. Cez prestávky sa stretávame na chodbe a chichoceme. Ostatní sa mi smejú. Teraz nie som sama. Sam mi pomáha. Po škole ma vyprevádza domov. Je taký zlatý. Dnes som ho priviedla domov ukázať mamke. Vyhnala ma preč. Vraj ju nemám otravovať mojimi hrami. Zavreli sme sa v izbe a hrali s autíčkami. Dúfam, že ocko príde skoro domov.

Milý denníček.
Sam sa stal mojím najlepším kamarátom. Spolu sa smejeme na tom, ako by sme sa pomstili spolužiakom. Má fakt dobré nápady. Je smutné, že taký skvelý chlapec nemá kamarátov. Ale aspoň mu nerobia zle. Oh, kiežby si aj mňa už konečne prestali všímať! Dnes sme sa pomstili Nancy. Na hodine som jej odstrihla vrkoč. Učiteľka ma s krikom poslala do zborovne. Povedala som jej, že to vymyslel Sam. Odvetila, že nemám vinu hádzať na iných. Dostala som poznámku a mamka na mňa doma nakričala. Mám zákaz chodiť von. Nevadí! Sam je úžasný. Dokáže sa vyštverať až k môjmu oknu. Potajomky sa hráme v mojej izbe. Sam tvrdí, že treba i ostatných potrestať. Asi má pravdu. Zaslúžia si to.

Milý denníček
So Samom mi je skvele. Spolu vyvádzame deckám hlúposti. Včera som Kevinovi Mallonovi hodila oblečenie do záchoda. Celý deň chodil v špinavom úbore. Vyzeral smiešne! To má zato, že sa mi posmieval. Mamka je smutná. Učiteľka jej natárala klamstvá. Všetko som si odniesla sama. Nie je to fér. Sam má také šťastie! Za nič ho nepotrestali. Dnes mi navrhol, aby sme spolu ušli. Vraj nikoho nepotrebujeme. Povedala som mu, že nemôžem. Zajtra idem za nejakou tetou. Chce sa so mnou porozprávať.

Milý denníček.
Teta bola milá. Volá sa Suzie. Rozprávali sme sa o škole, o deťoch a dokonca aj o Samovi. Čarbala si pritom do zošita. Na konci mi dala lízanku. Mám ju rada. Povedala, že sa môžeme stretávať každý týždeň. Súhlasila som. Samovi sa to nepáčilo. Vravel, že kvôli nej nebudeme môcť odísť. Nemal rád ani to, že som jej povedala o ňom. Odvetila som mu, že nemôžem odísť. Idem o týždeň za Suzie. Bol nahnevaný.

Milý denníček.
Mamka mi vravela, že Suzie už neuvidím. Vraj niekam odišla. Škoda, páčila sa mi. Znovu nariekala. Bojím sa o Suzie. Spolužiaci mi už nerobia zle. Odkedy som tresla Martina Socessa po hlave slovníkom a zlomila mu okuliare, dali mi pokoj. Sam bol potešený. Teraz, keď nemusím ísť za Suzie, môžem s ním odísť. Namietala som. Mamka mi vravela, že ocko už ide domov. Nemôžem teraz odísť, keď sa tatko vracia. Bol smutný, ale pochopil. Veľmi rada by som s ním šla. Je úžasný. Mamka sa na neho pýtala. Kedy jej predstavím môjho nového kamaráta Sama. Pýtala som sa ho, no on nechcel. Povedal, že najradšej je keď sme sami dvaja. Pravdupovediac, ja som na tom rovnako.

Milý denníček.
Stalo sa niečo zlé. Mamka dnes veľmi plakala. Večer mi len povedala, že tatko odišiel preč. Kam mohol ísť? Veď sa mal byť na ceste domov. Dúfam, že sa skoro vráti. Ešte teraz ju počujem plakať. S niekým telefonuje v kuchyni. Dokonca tu boli aj policajti! Ktovie, čo chceli. Dúfam, že mamka nespravila nič zlé. Som z toho smutná. Ocko je preč a dnes mi vravel Sam, že i on bude musieť ísť. Prečo všetci odchádzajú? Spravila som čosi zlé?

Milý denníček.
Som smutná. Mamka stále plače. Nechce mi povedať, kedy sa vráti ocko. Vraví, že odišiel preč. Chýba mi. Akoby toho nebolo dosť, Sam je zarmútený a chce odísť. Volá ma so sebou. Nemôžem opustiť mamku, keď je smutná. Musím zostať kvôli nej. Sama to hnevá. Kreslili sme si spolu. Mamke som namaľovala pekný obrázok. Ja, ona, ocko a Sam sme boli v lese, na prechádzke. Asi sa jej nepáčil. Čudne na mňa hľadela a pýtala sa na Sama. Zakázal mi vravieť jej o ňom. Povedala som jej, že je to môj kamarát zo školy. Sam mi nakreslil divný obrázok. Nejakú čarbanicu s kruhmi, krížom a špicami. Asi nevie pekne kresliť. Písať vie však krajšie, než ja. Podpísal sa mi pod obrázok celým svojim menom. Vraj to mám na pamiatku. Obrázok som si založila do denníku.

Milý denníček.
Strašné veci sa stali. Dnes som prišla zo školy domov a s mamkou sa niečo stalo. Ležala na stole a nehýbala sa. Okolo boli porozhadzované nejaké pilulky a vyliata fľaša. Hnusne páchla. Budila som ju, no nehýbala sa. Plakala som, prosila ju, no stále spala. Som taká smutná. Sam okamžite prišiel za mnou. Povedal, že to je fajn, že mamička sa netrápi a je šťastná. Ja však nie som. Utiekla som. Vzala som si len teba, denníček. Sam ma nasledoval. Sedíme teraz pri lesíku. On kamsi zmizol. Dúfam, že sa skoro vráti. Je jediný koho mám. Bojím sa.

Milý denníček.
Sam ma dnes trošku rozveselil. Povedal, že ma nikdy neopustí. Bola som taká rada! Dokonca, ako znak nášho priateľstva, si rozrezal dlaň. Vravel, že takto budeme pokrvne spojení. Ako rodina. Spravila som i ja tak a podali sme si ruky. Potom však chcel odo mňa čosi čudné. Držala som v krvavej ruke jeho obrázok. Pýtal sa ma, či chce aby sme boli navždy spolu. Samozrejme, že to chcem! Sam je skvelý. Keby niet jeho, nemala by som nikoho. Kázal mi povedať jeho meno. Poslúchla som. Stalo sa čosi čudné. Hneď ako som povedala „Samael.“ papierik v ruke mi vzbĺkol a Sam zmizol. Dúfam, že ma neopustil, že neklamal.

Na druhý deň, bola plná televízia tragických udalostí.
„Po smrti otca, si vzala život i matka malého dievčatka. To je momentálne nezvestné. Deväťročná Katie Kormicková bola naposledy videná v škole. Samotárske dievča odchádzalo domov bez sprievodu. Odvtedy sa po nej zľahla zem. Desiatky dobrovoľníkov prečesávajú okolie v nádeji, že nájdu Katie živú a zdravú. Polícia tvrdí, že našla stopy po nezvestnej Katie. V neďalekom lese bol objavený denník nezvestného dievčaťa. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že sa jedná o únos, za ktorým stojí jej spolužiak Sam. Ako však spolužiaci i celý profesorský zbor tvrdí, Katie bola samotárska, bez priateľov a medzi jej spolužiakmi sa nenachádza žiaden Sam. Ďalšou stopou je podivný kruh vypálený v blízkosti nájdeného denníka. Celý prípad je zahalený rúškom tajomstva. Ak máte akékoľvek informácie ohľadom nezvestnej Katie Kormickovej, zavolajte na dolu uvedené telefónne číslo,“ hlásila redaktora večerných správ. Na číslo však nik nezavolal a Katie sa nikdy nepodarilo nájsť. Zostala zatlačená v mysliach starých pamätníkov, ako nevyriešená záhada.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

19. decembra 2016
Peter Vozník