Ohnivé pero Q2 2016: Karneval

Ohnivé pero

V dnešnej dobe to ani čarodejnice nemajú ľahké. Hoci nie sú prenasledované ako voľakedy, predsa len sa nemôžu ukazovať len tak medzi ľuďmi a musia skrývať svoju pravú tvár. To im však nebráni, aby sa stretávali a realizovali aj v dnešnej modernej dobe.

V našom meste ich nájdete pod hlavičkou materského centra. Majú to dobre vymyslené. Je to ideálnej miesto pre staré čarodejnice. Celé dni majú možnosť sledovať deti ako sa hrajú a skúmať, či sa medzi nimi nájde dieťa s potenciálom. A čo robia po večeroch alebo po nociach, to nechám na vašej fantázii.

Najobľúbenejšou udalosťou roka je každoročný karneval, na ktorom môžu odhodiť masky a byť samé sebou. Tak to bolo aj 6. februára tohto roku. Vstupenky boli predané, herňa vyzdobená, masky nachystané. Zábava sa mohla začať.

Naša dcéra si pre tento rok vybrala masku mačky. Do materského centra sa chodila rada hrať. V zime, pokým nie je sneh, nie je veľmi vonku čo robiť. Herňa v materskom centre je jednou z mála možností.

Neviem či ste niekedy zažili taký detský karneval na vlastnej koži. Húf spotených detí a zopár dospelých, ktorí sa ich snažia manažovať. Zvyšok dospelákov postáva po okraji miestnosti, nudí sa a každú minútu nenápadne pozerá na hodinky. Masky kopírujú aktuálne populárne rozprávky – princezné, zvieratká, mimoni a sem tam kovboj.

Zo začiatku to išlo všetko dobre. Väčšina masiek sa zapojila do kolektívnej hry v hlavnej miestnosti. Spievali a tancovali. Nasledovala prestávka na občerstvenie. Čaj, džús, koláčiky, soletky a ovocie. Jedna z akčných mamičiek priniesla raw koláč.

Potom bola tombola. Každé dieťa v maske dostalo jednu cenu z tomboly, aby nikto neodišiel s plačom. Po odovzdaní poslednej ceny začala voľná zábava a diskotéka. Niekoľko detí sa utiahlo do vedľajšej miestnosti a tam si robili, čo chceli. Takže princezná Elza a Mimoň skákali na trampolíne. Poštár Pat sa v kúte hral s autíčkami a naša mačka stála pri polici s detskými knihami. Občas na nich nakukol niekto z ich rodičov. Nikto tým štyrom nevenoval zvláštnu pozornosť. Nikto, okrem jednej nenápadnej pracovníčky materského centra, dnes v kostýme čarodejnice. Cez pootvorené dvere z chodby pozrela do izby. Očami prebehla k trampolíne, ale tam sa nedialo nič zaujímavé. Ani v kúte medzi autíčkami. Zastavila sa až pri knihách. Mačka listovala v knihe o krtkovi. Ako obyčajne ju čítala hore nohami. Doma vždy „čítala“ knihy hore nohami a nikto z nás tomu nevenoval pozornosť. Považovali sme to za primerané veku. Stará čarodejnica to však považovala za zaujímavé a zostala stáť vo dverách. Mačka, ani iné dieťa, jej nevenovali pozornosť. Medzitým knihu o krtkovi vystriedala kniha o psíkovi, ktorý hľadal vodu. Samozrejme, zase ju čítala hore nohami. Rukou prešla po knihe a psík zavrtel chvostom. Usmiala sa a čítala ďalej. Na nasledujúcej strane pohladila ovečku. Jej zvonec zacengal. Urobila to znova a ovečka urobila pár krokov a usmiala sa na ňu. Dievčatko v kostýme mačky nebolo vôbec prekvapené tým, že sa zvieratká v knihe hýbu. Bolo to čosi, čo videlo vo svojich knihách často. Zobralo si ďalšiu knihu a ponorilo sa do obrázkového príbehu o Mackovi Pu. Čarodejnici zaiskrili oči radosťou. Našla to, čo hľadala. Nechala deti nech sa hrajú ďalej.

Tohtoročný karneval sa skončil. Všetky masky odišli domov s výhrami z tomboly a úsmevmi na tvárach. Niektoré iste po ceste domov zaspali od únavy. Aj čarodejnice mali svoju výhru. Už im zostávalo iba vymyslieť ako sa k malej mačičke dostanú bližšie a navedú jej schopnosti správnym smerom.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

19. septembra 2016
Bevina