Ohnivé pero Q2 2016: Jonáš

Ohnivé pero

Denník kapitána, August 1811

Záliv Osaka, 189 deň plavby

Znovu na mori. V Osake sme sa zdržali niekoľko dní a dokúpili zásoby. Pán Borheese veľmi plytvá soľou na svoje jedlá. Okrem potravín, cédrového dreva a ľanového odevu, sme nabrali i množstvo cenných rád. Najviac ma však teší výhra katany. Získal som ju v akejsi kartovej hre. Pravdupovediac, mal som šťastie. Protivník to prehnal so saké. Zamkol som ju vo vitríne, vo svojej kajute. Kľúčik som si zavesil na krk. Nikomu z posádky nedovolím priblížiť sa k nej.


Denník kapitána, September 1811

Aogashima, 196 deň plavby

Obklopuje nás nekonečný a šíry oceán. Masy vody sa lenivo prevaľujú a ťažkopádne narážajú do provy Odvahy. Na tomto kúsku dreva, plaviaceho sa nekonečnom, sme doma. Do plachiet nám duje priaznivý, severovýchodný vietor. Ponor tri siahy, rýchlosť temer štrnásť uzlov a morálka na lodi je excelentná. Na Havajských ostrovoch by sme mali byť koncom zimy. Vrásky na čele mi robia len mračná, valiace sa zo severu. Vyzerá to na búrku.


Denník kapitána, September 1811

Tichý oceán, 198 deň plavby.

Dobrý Bože! Čím som si ťa pohneval, že si na nás zoslal takýto hurikán. Víchor sa pohráva s našim korábom. Vlny neúprosne bičujú Odvahu a valia sa po palube. A tie blesky! Mohutné a jasné vetvy hnevu osvetľujú horizont. Unavení muži pomaly strácajú odvahu. Aká irónia! Samotné leviatany plieskajú gigantickými plutvami do našej lodi. Ruvú sa o ňu, ako nenásytné psy. Čakajú pod rozbúrenou hladinou vody, pahltne a trpezlivo. Ja sa však nenechám prehltnúť! Nebude dnes zo mňa Jonáš!


Denník kapitána, September 1811

Tichý oceán, 200 deň plavby

Búrka ustala. Vietor nám roztrhal pár plachiet. Do podpalubia sa nám dostala voda. Ponor máme hlbší než obvykle. Viac ako materiálne škody ma ranili škody na životoch. Večer odslúžim kázanie za pána Fincha, Johanssona a Stratera. Nešťastníkov zmietli vlny. Boh žehnaj im dušiam.


Denník kapitána, September 1811

Tichý oceán, 204 deň plavby.

Neprešili ani štyri dni a máme ďalšie úmrtie. Pán Hortz v noci padol z lodného koša. Telo sme nenašli, no krvavá šmuha na zábradlí lodi naznačuje, že sa pri páde poranil a skončil v mori. Chlapi začínajú byť nepokojní. Mne však nedá spávať to, že neviem kde sme. Kompasy sa zbláznili. Raz ukazujú sever tam, raz onam. Radil som sa s lodivodom, pánom Stillhammerom. Ani on si to nevie vysvetliť. Zatiaľ to je len medzi nami dvoma.


Denník kapitána, September 1811

Tichý oceán, 209 deň plavby.

Sme stratení. Na kompasy sa nemôžeme spoľahnúť. Skúšali sme navigovať loď podľa slnka, či v noci podľa hviezd. Bez úspechu. Ešte aj obloha sa s nami zahráva. S dôstojníkom Smithom sme sa rozhodli zakotviť pri najbližšej príležitosti. Modlím sa k Bohu, nech čoskoro narazíme na pevninu. Akúkoľvek. Na palube prepukla panika. Ráno sme našli ďalšie dve mŕtvoly. Bratia Meyerovci. Ležali prebodnutí na prove. Vyzerá to tak, že sa v noci pohádali a vytiahli na seba kordy. Brat proti bratovi. Sťa Kain a Ábel. Hriech je zasiaty medzi nami. Vražda v rodine! Na Odvahe! Zabíjať v našom domove je neprípustné. Pán Smith mi radil, aby som im nedával grog. Tým riskujem akurát tak vzburu. Neviem, čo mám robiť. Som zúfalý.


Denník kapitána, September 1811

Tichý oceán, 214 deň plavby. Kliatba! Akási strašlivá kliatba musela dopadnúť na Odvahu! Boh sa nám otočil chrbtom a diabol nás ťahá jeden po druhom do horúcich útrob pekla. Včera v noci si vzdal ďalšiu obeť. Mladý námorník, pán Reese, spadol do podpalubia a polámal si väzy. Posádka začína byť paranoidná. Rozhodol som sa, že po večeroch budem čítať posádke z Pánovho písma.


Denník kapitána, Október 1811

Tichý oceán, 220 deň plavby.

Nie je to kliatba. Chováme si hada na prsiach. Vrahom tých úbožiakov je jeden z posádky. Ráno sme objavili mŕtvolu bocmana Moreena. Posádka si myslí, že to už nevydržal. Vraj mu rupli nervy. Podrezal si žily. Pri obhliadke tela som si však všimol modriny a vyrazené zuby. Niekto ho mlátil, podrezal. Svoje obavy som zdelil prvému dôstojníkovi Smithovi a druhému dôstojníkovi Fisherovi. Obaja sú zdesení. Cítim sa rovnako. Sme stroskotanci na lodi. Obklopení nekonečnými vodami zabudnutia.


Denník kapitána, Október 1811

Oceán, 228 deň plavby.

Nie som si istý, že sme v Tichom oceáne. Dujú tu príliš studené vetry a more je neobyčajne ľadové. Modlím sa, nech narazíme na akýsi ostrov. Chcem sa dostať z tejto diabolskej lode. Po tom, čo som oznámil posádke, že na palube je vrah, onen hriešnik, Satan v plášti námorníka, sa už ani nesnaží maskovať svoje vraždy. Pána Alana sme našli uduseného v podpalubí a pána Turninga nabodnutého na harpúnu. Dnes ráno nás nečakane privítal pán Wright. Visel obesený zo stožiara. Myslím však, že to bola samovražda. Chlapi už nevládzu. Šalejú. Písmo sväté nepomáha. Ani modlitby. Sme zatratení.


Denník kapitána, Október 1811

Oceán, 235 deň plavby.

Muži si šepkajú čosi o Jonášovi. Vraj onen hurikán bol Božím trestom. Preklial nás. Zatratil. Rozostavil som hliadky v noci. Našli sme ich mŕtvych. Je nás čoraz menej a menej. Vzrastá vo mne podozrenie. Komu môžem veriť? Jonášom môže byť ktokoľvek. Nespal som poriadne už celé týždne. Dni sa zlievajú s nocou. Pamäť mi neslúži pod stresom. Náš plávajúci domov sa zmenil na väzenie.


Denník kapitána Október 1811

Oceán

Prestal som rátať dni na mori. Prestal som rátať mŕtvych. Deň je čierny ako smola, bezhvezdný. Noc jasnejšia než slnečný svit. Ak nerozoznám deň od noci, ako môžem rozoznať priateľa od nepriateľa? Na palube panuje podozrenie. Zostala nás hŕstka. Bitky, ruvačky dokonca i smrť je tu na dennom poriadku. Každý podozrieva každého. Nemáme kam ujsť. Sme uväznení na tomto prekliatom dreve! Pán Fisher prišiel o rozum. Skúšal odplávať. Z kajuty som smutne hľadel, ako sa topí.


Denník, 1811

Oceán

Držím sa celou silou posledných zvyškov rozumu. Zostali sme zrejme piati na celej lodi. More nás ženie nevedno kam. Každý má svoj kúsok lodi. Bojujeme o každý centimeter, o každú triesku. Zavrel som sa v mojej kajute. Už nie som kapitán. Dávno nie. Jonáš prebral velenie na lodi. Smrť a skaza prevzala kormidlo. Oh, Bože! Musím sa odtiaľto dostať! Steny sa hýbu. Kajuta je čoraz menšia a menšia. Vytláča vzduch! More. Pohltí ma more. Počujem ako ma volajú. Pán Fisher i tí ostatní. Chcú ma predhodiť Jonášovi. Vzduch! Nemôžem dýchať!


Denník, 1811

Oceán

Sme len traja. Ja, prvý dôstojník Smith a pán Borheese. Som si istý, že pracujú spolu. Kryjú si chrbty. Kord mám pri sebe, zbraň nabitú. Povesím ich na rahná za zradu! Zapíšem sa do dejín. Kapitán, ktorý porazil Jonáša! Kapitán mŕtvej posádky! Už ma volajú. Z podpalubia sa nesú ich záhrobné hlasy. Ešte nie je môj čas. Ešte nie…


Denník

Oceán

Je koniec. Hlupáci, skúšali ma dostať akousi ľsťou. Pán Borheese ťahal mŕtvolu a pán Smith čosi bľabotal. Bez zbrane. Vedel som, že čosi skúsia, hneď ako sa započúvam do ich lží. Prevŕtal som im obom hlavy guľkou. Ich telá som hodil do oceánu. Tak ako sa vraví v Písme, skončia v žalúdku leviatana. Som očistený! Dokonca i kompasy fungujú! Požehnaný buď, Všemohúci.


Denník

Oceán

Vietor je veľmi priaznivý. Ponor ledva dve siahy a rýchlosť máme okolo desať uzlov. Pán Hortz hlási z lodného koša pevninu! Kurz juhovýchod! Nedá mi však spávať jedna vec… Niektorí nešťastníci boli preseknutí. Námornícke kordy také čosi nedokážu. Len veľmi kvalitná oceľ. Všimol som si to na mŕtvole, čo mi ten Jonáš ukazoval. To by znamenalo len jediné. Kúsky zapadli dokopy. Oh nie… kvapky krvi na katane, no kľúčik stále na krku. Besné more. Prekliaty hurikán! Prekliaty buď, nástroj mysle blázna. Bože, odpusť tým, čo nevedia, čo činia.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

5. decembra 2016
Peter Vozník