Ohnivé pero Q1 2019: Tyrania klávesníc

ohnive pero

Nie som blázon.

Určite ste túto vetu často počuli v prípade pacientov akejkoľvek duševnej bunky. Ale nebojte sa, dokážem vám, že mám pravdu. Mám asi štyri hodiny, než ma zoberú a DeepMindX vie, čo sa so mnou stane.

Mám veľmi rád starožitnosti. Preto píšem tento dokument na datatablete a formáte doc-x. Aj ja som vlastne starožitnosť. Viac ako stopäťdesiat rokov som bojoval za Hviezdnu flotilu proti Gorgom ako vesmírny vojak. Pri poslednej misií som to schytal do hlavy a ruky. Nejako ma zlepili, ale moja psychická stabilita schránka sa nezvládla úplne zotaviť. Teda, aspoň to tvrdia.

Ale ja nie som blázon. Ja mám len scitlivené zmysly. Dalo by sa to označiť za profesionálnu deformáciu prieskumníka, ktorý odslúžil dlhé obdobie. Zaujímavé je, že doteraz som to nevnímal. Normálne som si užíval viac menej slušný dôchodok. V Duševnej bunke XA-3 pre veteránov máte celkom dobrý program. Vstáva sa tam o 7:40, potom je ranajší tréning. Následne sa robia každodenné merania tepu, teploty a sedenia pacientov ohľadom ich nálady a podobne. Po rannej prehliadke nasledoval program doobedňajších aktivít. Potom obed a celý cyklus sa opakuje. To isté po večery. Život veterána v ústave je neuveriteľne monotónny. A nevadilo mi to. Chcel som si len pokojne dožiť svoj život. Už žiadny ruch výbuchov, žiadne blastery… Len slastné ležanie na slnkom zaliate pláž simulovanej Matrixenom 8. Táto predstava sa však zhruba pred tromi mesiacmi rozplynula. Začalo to pomaly: najprv ma vyrušil zvuk, akoby niekto takmer na hranici môjho sluchu ťukal do klávesnice. Samo o sebe to bol nezmysel, pretože dnes sa už používa výhradne rozhranie Myseľ & Datadok. O existencii prístroja menom klávesnica viem len preto, že som si kedysi dávno stiahol základné kurzy dejín kyber techniky.

Najprv to ťukanie bolo ľahké ignorovať, časom však silnelo a nakoniec bolo tak zreteľné ako tichšia reč.

Frustrovalo ma to, nemohol som sa na nič sústrediť. Prehral som väčšinu partií šachu 960 ( skvelá retrohra ), nevedel som poriadne diktovať svoje memoáre a podobne. Zaujímavé však bolo, že sa to vôbec neprejavilo: naďalej som mal výsledky v úplnom normále. Prirodzene som doktorom o tom neustálom ťukaní povedal a sťažoval som sa. No aj po sérií vyšetrení mi doktori povedali, že sa nič nezistilo.

A potom to prišlo. T ten h ten hlas ON JE DÉMON!!!

Oospravedlňujem sa… skratkovito, inak sa fakt, fakt zbláznim: jednej noci sa mi vo sne prihovoril hadí hlas. Áno, znel tak, neklamem! Povedal mi, že som postavou v príbehu umiestnenom v multiverze príbehov. To čo počujem je vraj písanie komentárov na moje konanie a toto celé je viac menej nereálne.

Určite si viete predstaviť ako som reagoval: môj krik pobudil snáď celé oddelenie. Musel som si meniť celé oblečenie a obliečku. Ja som to totiž videl… Oni ma písomne komentovali, písomne!!!

Môj ,,výstup“ však nemal úspech. Znova mi spravili pár vyšetrení, ktoré však tiež nič neukázali. Dostal som nejaké lieky na utlmenie, spolu s práškami na spanie, no to bolo všetko. Snažil som sa na celú vec zabudnúť, ale vôbec to nešlo. Ale ťažko sa zabúda, zvlášť ak vám niekto s hlasom hada povie, že vlastne nie ste úplne tým, čím si myslíte, že ste.

Tak som sa telepaticky napojil na DeepMindX. DeepMindX je tvz. silná UI, schopná sama sa učiť. Bola vytvorená spoločnosťou Google v roku 2112. Neskôr sa transformovala na pár iných inštitúcií a teraz je známa ako SysThink corporation. UI za niekoľko desiatok svojej existencie získala nepredstaviteľné množstvo poznatkov. Vyvolala tisícky virálnych celospoločenských debát. Nakoniec však dokázala presvedčiť väčšinu spoločnosti, že je prínosom. Odborári si vydupali, aby bola monitorované jej použitie v priemysle. Lídri sveta sa však rozhodli zamerať UI primárne na dobývanie vesmíru. UI sa preto primárne používa ako interaktívny generatívny zdroj informácií. Ak tomu správne rozumiem, znamená to, že UI teraz sama riadi výskum takmer vo všetkom. Okrem toho, pár bývalých vedeckých odborov poslala do dejín vedy ako pseudovedy.

Ako som sa dozvedel, vec ktorou ma mučil ten hlas bola teóriou istej bývalej vedy… Filezofia? Už neviem. Každopádne, spomínala nejaký prastarý inštitút budúcnosti ľudstva, spolu s nejakou vykopávkou zvanou Matrix…

Hlavné je, že to čo mi ten hlas hovoril vychádza z nedôvery našim zmyslom a tá takmer vždy vedie k psychickým problémom.

Snažil som sa touto radou riadiť, ale nebolo to tak ľahké. Zhoršovalo sa to. Začal som počuť úškrny, vkladanie si hlavy do dlaní, podloženia hlavy a podobne. Hej, znie to šialene, ale každý pohyb, pokiaľ je vo vhodnom prostredí robí nejaký spôsob zvuku. A vesmírny vojaci, zvlášť prieskumníci majú vylepšené zmysly natoľko, že ak chcú, dokážu vnímať takmer všetko, čo je vnímateľné. A je veľmi možné, že mi odišiel mentálny obal, ktorý chránil môj mozog pred preťažením…

Šalel som. Zároveň však moje fyziologické hodnoty stále nejakým zázrakom zostávali v normále. Ďalšia séria testov nepreukázala nič. Musel som vynaložiť veľkú dávku svojho hereckého talentu na uprosenie doktora aby ma dal na samotku s pár retrovecami. Myslel som, že to jediné ma zachráni.

Nezachránilo. Naopak, kríčal som hrôzou z toho neustáleho ťukania, uškŕňania a podobne. Teda, chcel som. Ale nešlo to. Proste to nešlo. Bola tu len bolesť. Zožierajúca bolesť v mojej hrudi. Navyše, začali sa mi pred očami zjavovať strašné slová ako napríklad SUJET, FABULA, INCIPIT, PERIPETIA, HEXAMETER a iné. Desili ma a vôbec som im nerozumel. DeepmindX mi povedala, že sa jedná o pojmy zo zastaraného odboru nazývaného literárna veda. V súčasnosti väčšinu komplexných príbehov píše DeepMindX. No ak by sa niekto predsa len chcel realizovať, rozhranie Myseľ & Datadok umožňuje archiváciu a opätovné prežívanie emočnej bázi iného čitateľa, ktorý ju sám schválil.

Toto všetko dokopy mi bohato stačilo na to, aby som bol totálne na dne. Nevedel som, čo ďalej a tak som sa jednej noci spýtal toho hlasu čo mám robiť a kto je. Povedal, že je jedným z Tvorcov a prišiel ma oslobodiť. Stačí vraj, ak niekoho zabijem. Samozrejme, pýtal som sa ďalej, ale neodpovedal. Viem, čo sa pýtate. Ale verte mi: aj vy by ste verili všelijakým hlasom, ak by vás tri mesiace mučilo neustále ťukanie a pohyby, no doktori by stále tvrdili, že vám nič nie je.

Nuž tak som jedno doobedie prepašoval na izbu nožnice. Po večeri som poprosil jedného sanitára, či by sme si u mňa na izbe nezahrali šach 960. Súhlasil. Keď hľadal šach v komode ( časť starého nábytku ), dobodal som ho zozadu do krku. A potom ticho. Blažené ticho. Až som tomu neveril. Muselo sa to osláviť.

Mohol sa volať Mike. Poviem vám, nebol to zlý spoločník. Dokonca vedel oceniť aj moje úsilie vrátiť sa do mladíckej výkonnosti a vkus pri Horúcich dotykoch. Hej, hej, kto mlčí ten svedčí. A vôbec, kto by už len neocenil kvalitné eldarské porno?

Máte pravdu, tí sanitári, čo nás našli.

No a tak som tu, v cele pre psychošov. A paradoxne i ja píšem(!) svoj dôkaz do rebootnutého datatabletu. Ale ja nie som blázon! Celý čas išlo o toh

Dôkazný materiál v prípade AX-EEE8.

Vyhotovenie: 6. 6. 6565

Pozn.: Rozsudkom bol bývalému vesmírnemu vojakovi číslo 77A udelený trest odňatia slobody v trvaní 6 rokov. Na základe vyššieho rozkazu však došlo k jeho eliminácií.

Ústredie štátneho dohľadu

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

Hlavným knižným sponzorom aktuálneho kola Ohnivého pera je vydavateľstvo Artis Omnis, vydavateľstvo fantastických kníh. Niektorí dnes už známi autori, ktorí kedysi začínali v Ohnivom pere, vydali svoju knihu práve v tomto vydavateľstve. Možno v Artis Omnis raz vyjde kniha aj autorovi tejto poviedky.


18. marca 2019
Roman Pikulík