Ohnivé pero Q1 2018: Zmena

ohnive pero

„Čo to tá koza zase objednala,“ povedal si udivene strážnik Peter keď sa zvedavo zapozeral na zásielku, ktorú len pred malou chvíľkou priniesol do budovy kuriér. „Toto má byť tá zdravá výživa?,“ neveriaco pokrútil hlavou nad dvoma plastovými miskami ležiacimi pred ním na stole. V jednej bola akási čudne vyzerajúca polievka a v druhej malá kôpka ryže s omáčkou. „Monika Bičíková, oddelenie správy úverov, Slovenská Sporiteľňa,“ prečítal si na vrchnáku prvej z nich. Pomaly naťukal do telefónu príslušné číslo. „Dobrý deň, máte zásielku od firmy Monarch,“ vyslovil zreteľne do slúchadla. O päť minúť už odovzdával obe misky adresátke. „Na tomto si kočka moc nepochutí,“ nedalo mu aby sa ešte raz v duchu nevrátil k Monikinmu obedu. Pod širokým nosom sa mu nenáhlivo usadil škodoradostný ús­mev.

Napriek strážnikovmu predpokladu si Monika na jedle pochutila. Aj keď ho nebolo veľa dokázalo výborne zasýtiť. „Musí byť určite veľmi výživné,“ pomyslela si spokojná, že sa odhodlala k zdravšiemu spôsobu života. Náhle si uvedomila, že za tých päť dní čo sa takto stravuje nielenže zhodila tri kilá, ale najmä, že sa cíti omnoho lepšie ako kedykoľvek predtým. Spokojne odhodila prázdne misky do koša. „Kam sa chystáš cez víkend?,“ zachytila otázku od kolegyne. „Pôjdem niekam do prírody,“ odpovedala bez rozmýšľania. Sama nechápala, prečo ju to tak veľmi ťahá vonku. Veď doteraz bola skôr papučový typ.

Sobotňajší výlet sa Monike skutočne vydaril. „Ani som nevedela, že som v takej kondícii,“ mrmlala si spokojne pod nos keď sa jej podarilo vyjsť od Popradského plesa až na vrchol Rysov bez chvíľky odpočinku. Dokonca sa ani necítila unavená. „Asi mladnem,“ usmial sa spokojne. Zároveň s prílevom novej životnej energie pocítila túžbu po zmene svojho doterajšieho osamelého života v ktorom ju po príchode z práce čakal len prázdny byt. Ani kamarátov nikdy veľa nemala. Zrejme preto, že nikdy nebola v ničom zaujímavá ani nijako obzvlášť charizmatická. Dnes však začala veriť, že všetko je možné zmeniť. „Áno, mladnem,“ znova si zopakovala s úsmevom. Náhle sa šťastne rozosmiala ako trafená puberťáčka.

Po mesiaci zdravého životného štýlu si Monika otvorila fľašku vína. Aj keď to nebolo celkom v súlade s jej novou filozofiou nemohla si jednoducho pomôcť. Bola presvedčená, že si takúto malú oslavu rozhodne zaslúži. Po niekoľkých rokoch práce v Sporiteľni ju konečne povýšili! „Bože, ten nový prístup k životu robí zázraky,“ pomyslela si spokojne. Už pred pár dňami si všimla, že má nielen lepšiu kondíciu ale že je aj omnoho bystrejšia. Úlohy, ktoré jej predtým trvali celý deň dokázala zvládnuť v priebehu niekoľkých minút. V robote ju preto začali prezývať kalkulačka. A keď si jej nový pracovný elán všimla šéfka povýšenie nedalo na seba dlho čakať. „Život je skrátka nádherný,“ povedala si spokojne.

Na začiatku nového pracovného mesiaca riešili Monikine kolegyne záhadu jej zdravých obedov. Nevedeli pochopiť odkiaľ si ich vlastne objednáva. „Veď mi hovorila, že cez internet,“ skonštatovala mladá Katka. „Firma Monarch však nijakú webovú stránku nemá, dokonca nie je ani v obchodnom registri,“ dodala zarazene. „Monarch je názov britských aeroliniek,“ zastarela sa blonďavá Zuzana, „a tie jej obedy určite neposielajú.“ „Ja som sa pýtala sestry, tej čo je tak posadnutá zdravou výživou, či o nich niečo nevie,“ zapojila sa Peťa. „ A predstavte si, že o nich v živote nepočula,“ dodala prekvapene. Katka pokrútila hlavou. „ Tak tie obedy asi vyrábajú špeciálne pre našu Moniku,“ povedala s miernym pobavením v hlase. Skôr ako stihla túto myšlienku ďalej rozvinúť prišla do miestnosti riaditeľka a ženy sa okamžite pustili do práce. Firma Monarch a jej obedy prestali byť dôležité.

Po niekoľkých mesiacoch nového životného štýlu sa Monika rozhodla, že začne obchodovať na burze. Pohyby jednotlivých komodít sa jej zdali tak ľahko predvídateľné že sa úprimne čudovala, že niečo takéto nevyskúšala už skôr. Monika nikdy nebola príliš pahltná a ani teraz jej nešlo o peniaze. Skôr ju vzrušovala predstava, že sa bude venovať niečomu pre ňu novému a doteraz neznámemu. Jediné čo ju momentálne trápilo bola skutočnosť, že firma Monarch jej prestala dodávať obedy. Ba čo viac, nebolo ju možné kontaktovať žiadnym dostupným spôsobom. „Ale čo,“ povedala si bez väčšej ľútosti. „Hlavne, že mi pomohli začať.“ Vďačne sa usmiala.

Monika však zatiaľ netušila, že nie je so svojimi novými zážitkami sama a už vôbec nemohla vedieť, že pred niekoľkými dňami sa v jednej zo zasadačiek v hlavnej budove SAV uskutočnila istá tajná konferencia. Jej účelom bolo preskúmať zvláštne prípady inak bežných občanov u ktorých sa náhle objavili mimoriadne schopnosti. Súčasťou záverečnej správy bola aj práca známeho biológa dr. Lacka o pozmenenej DNA takýchto ľudí. Najzvláštnejšou zmenou v ich genetickej výbave bola podľa neho skutočnosť, že pri párovaní komplementárnych báz v DNA je miestami spárovaný adenín s cytozínom čo predstavuje jav dosiaľ nepozorovaný v žiadnej známej bunke. Z konferencie vyplynuli nasledujúce závery: 1. Pravdepodobne došlo k úmyselnej manipulácii s genetickým materiálom vybraných subjektov. 2. Účel tohto experimentu nie je známy. 3. Je možné, že ide o experimentálne použitie doteraz neznámej biologickej zbrane. Tieto závery boli ihneď doručené Ministerstvu obrany aj s podozrením, že by mohlo ísť o vážne bezpečnostné ohrozenie.

Niekoľko týždňov po konaní spomínanej konferencie sa Monika opäť stala predmetom rozhovoru svojich kolegýň. „Čo má Monča krízu stredného veku?,“ opýtala sa počas štvrtkovej obednej prestávky Zuzana. „Celé roky bola sotva priemernou pracovníčkou a teraz takéto náhle zmeny,“ dodala zamyslene. „Možno sa rozhodla, že už je načase niečo so sebou urobiť,“ skúsila uhádnuť príčinu Monikinej náhlej premeny postaršia Jarmila. „Ak bude takto pokračovať, onedlho tu bude riaditeľkou,“ pridala sa Kvetka. Všetky závistlivo prikývli.

Prvé výročie začiatku svojej životnej zmeny oslávila Monika výletom na Rysy. Tentokrát ju už neprekvapilo, že bola schopná absolvovať celý výstup bez pocitu únavy. Takéto veci už dávno brala ako samozrejmosť. Po chvíľke obdivovania vysokohorskej prírody začala bilancovať svoj doterajší život. Znova si uvedomila, že za posledný rok postúpila hodne ďaleko. Z nenápadnej šedej myšky sa zmenila na známu, rešpektovanú a bohatú ženu. To však pre ňu nebolo najdôležitejšie. Omnoho podstatnejšie bolo jej nové životné poslanie ktoré jej oznámili kozmonauti zo vzdialených planét krátko po tom ako s nimi začala komunikovať.

V spoločenskej miestnosti sa ozýval nadšený potlesk. A znova bola príčinou Monika, ktorá už druhý raz v tomto mesiaci dostala ocenenie za príkladnú prácu. Nijako obzvlášť jej však na ňom nezáležalo. Dobre vedela, že onedlho sa život ľudskej civilizácie začne radikálne meniť. Ľudia začnú postupne prekonávať svoje malicherné spory a časom sa ako jeden celok spoločne zaradia do galaktického bratstva vzájomne spolupracujúcich civilizácií. Jej priatelia zo vzdialených svetov jej to prezradili. A v tomto procese ktorého účelom bude povznesenie ľudstva na vyššiu technickú i mentálnu úroveň budú kľúčovú úlohu zohrávať práve geneticky upravení ľudia, ktorí budú ďaleko lepšie pripravení na tieto veľkolepé zmeny. Vôbec sa nehnevala, že ju vybrali aj bez jej súhlasu. Dobre chápala, že to bolo v záujme vyššieho dobra a keby sa vtedy mohla slobodne rozhodnúť pravdepodobne by odmietla. Opäť sa s úsmevom pristihla pri myšlienke, že sa možno prvý raz po dlhých rokoch úprimne teší na budúcnosť.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

2. apríla 2018
Peter Chochlík