Ohnivé pero Q1 2018: Smetiari

ohnive pero

Dalo by sa povedať, že Patricia je najšťastnejšia osoba vo vesmíre.

Astronautka ICSS (Medziplanetárnej spoločnosti pre separovanie odpadu) sa chystá na vzlietnutie s posledným nákladom z Červenej planéty. Už štvrtý rok pracuje ako pilotka vesmírneho vznášadla, ktorým vyváža smetie na obrovskú vesmírnu loď Ecosavior. Tá parkuje na obežnej dráhe Marsu. Medzičasom sa ako jedna z prvých kvalifikovala aj na jej ovládanie. Obluda, ako v hantírke miestnej jedálne nazývajú Ecosavior, vystreľuje do nekonečnej čiernoty balíky odpadu o veľkosti obrovského asteroidu.

Celý program začal výskumom pred niekoľkými desaťročiami v procese ekologickej záchrany Zeme. Dnes je známy ako “Pure Planet”. Odpad zo Zeme sa vyváža na Mars. Odtiaľ ho vesmírne vznášadlá veľkosti Boeingu prevážajú do útrob Obludy. Loď na orbite podlieha prísnym pravidlám, preto letovú manipuláciu s ňou či sprievodnými plavidlami v jej blízkosti môžu zatiaľ prevádzať len štyria vyškolení piloti. Spoločnosť tak chráni svoje investície. Prípadná kolízia, ktorá by neopatrným alebo nezaškoleným zaobchádzaním narušila jadrové motory Obludy, by prekonala Hirošimu miliónkrát na šiestu.

Patricia pracuje na projekte budúcnosti, ešte niekoľko rokov bude pre ICSS nenahraditeľná, teda aspoň kým firma nevyškolí nových pilotov. V osobnom živote je to ešte lepšie. Má fungujúcu rodinu. Stuart, jej manžel, vlastní prestížnu firmu s módou. Momentálne žije na okraji Londýna, kde sa stará o ich dvojročného syna Patricka. Dom, ktorým by nepohrdla ani kráľovná, si mohli dovoliť z jej mesačnej výplaty. Zostalo ešte na kávu.

Na Marse musia byť vždy dvaja piloti s kvalifikáciou pre Obludu. Takže rok trávi na Marse a ďalší rok na Zemi. Po prvom turnuse spoznala Stuarta. Vášnivo sa do seba zamilovali a napokon sa pripravovali na vzťah na diaľku. Po roku sa vrátila. Vášne neochabli a len pár mesiacov pred odletom porodila Patricka. ICSS jej pod silným mediálnym tlakom udelila výnimku a tak sa mohla vrátiť na Mars až po ďalšom roku. Do konca turnusu jej ostáva päť mesiacov, sedemnásť dní a osem hodín.

“Posledná várka”, oznámila do vysielača, “letím k Oblude a posielam pozdrav k Jupiteru”.

“V poriadku”, čistý i keď trochu neprirodzený hlas zarachotil v kabíne.

“A ešte niečo”, hlas odprevádzal vesmírny modul na obežnú dráhu, “práve cinkol riport”.

Najkrajšia časť týždňa. Správy, v ktorých sa na Marse dozvedali všetko podstatné o dianí na Zemi. “Posielam ti ten tvoj na Obludu, ak by si chcela čítať pred odpalom nákladu”.

“Dík, si super”, odpovedala Patricia, “vy už ste svoje čítali?”

“Zatiaľ nie, ešte nebol čas, ale dúfam, že čoskoro.”

Život vo vesmíre prakticky odratúvala podľa týždenných sumárov zo Zeme a nie podľa bežného kalendára. Jeden deň bola príliš dlhá doba medzi dvomi riportmi. Navyše spolu so správami určite prišiel aj pozdrav od rodiny.

“Pilotka Patricia Wayneová preberám Oblud…, teda vesmírnu stanicu Ecosavior, pod manuálnu kontrolu, potvrďte príjem”, vo vysielačoch sa ozval formálny tón. Komunikácia na palube Obludy sa odosielala cez družice rozostavené na dráhe medzi Zemou a Marsom priamo do centrály ICSS.

“Tu Planetárna stanica Mars, potvrdzujem príjem a odblokovávam systémy. Ecosavior je vo vašej plnej moci, pilotka Wayneová.”

V plnej moci?, usmiala sa nad slovným spojením a potiahla malý joystick. Loď zareagovala a obrátila nos k čiernote. Podišla ešte o kúsok ďalej, aby pri náhodnom zlyhaní systémov neohrozila stanicu na Marse. Napokon sa zastavila v bezpečnej vzdialenosti s pohľadom nasmerovaným do nekonečna.

“Tu Wayneová, trajektória nákladu je nastavená.”

“V poriadku, začni s odpočtom.”

“Potvrdzujem, spúšťam odpočet”, sekunda napätia, po ktorej sa komunikačné kanále opäť rozozvučali, “hotovo, tridsať minút do odpálenia.”

Na to čakala. Presne toľko jej stačilo, aby aspoň zbežne preletela správy z domova. Najprv našla videohovor od Stuarta. Vyzeral neuveriteľne strhane. Obavy ju ovinuli ako had, len čo prehovoril.

“Láska, nemôžem… prepáč… vieš, že ťa milujem”, hlas sa mu zlomil v prostriedku vety. Hlavu si vrazil do dlaní a keď sa opäť na obrazovku vrátila tvár, oči mal plné vody, “naozaj neviem, čo sa stalo… vieš, som zdravý chlap a ty si tak dlho preč… Odpusť, nezvládol som to, budem si to vyčítať do smrti…”

Stuartova tvár sa zasekla na monitore a viac neprezradil. Aj tak povedal všetko. Premkla ju zlosť. Lomcovala ňou. Rozum velil, aby sa upokojila, ale nech to skúšala akokoľvek, jej pocity boli silnejšie.

“Čo si čakala, krava? Čo si kurva čakala?! Že psíček bude poslušný a nebude sa hárať na druhých sukách?!”, cedila medzi zuby do ticha pilotnej kabíny.

Od zlosti k pomste je to len na skok a presne tam mierila. Spriadala plány, ako ho zničí. Urobí z neho najposlednejšieho chudáka. Mechanicky otvárala ďalšie správy. Novinové titulky, televízne správy, internetové statusy, takmer všetko sa venovalo jej rodine. Na fotografiách bol Stuart zachytený v tesnej blízkosti viacerých modeliek a dlhonohých krások. Žlč kypela už na maximum. Otvorila nasledujúci odkaz a tam sa cez celú stranu usmieval jej syn.

“Ach, chlapče, matku máš vo vesmíre, otec je kurevník a ani tie novinárske hyeny ti nedajú pokoj…”, prihovorila sa obrázku.

Zrolovala nižšie.

“Prominentný synáčik, ktorému okrem lásky nič iné nechýbalo, je mŕtvy! Patrick Wayne, syn majiteľa známej spoločnosti s módnou bielizňou a ešte známejšej astronautky, doplatil na nezáujem okolia. Matka je vo vesmíre a o dieťa sa trestuhodne nestará. Podľa našich informácií ju manžel dlhodobo podvádzal. Mal románik s viacerými modelkami svojej spoločnosti. V nedeľu sa Stuart Wayne radšej venoval štíhlej brunetke, ktorá je zároveň novou tvárou kampane spoločnosti SWFashion, ako by sa staral o syna. Nevinné dieťa nechali bez dozoru v bazéne za domom. Záchranná služba už len konštatovala, že Patrick Wayne (✝2,5) nejaví známky života. Čoskoro by mali byť známe závery vyšetrovania a stanovisko hlavného prokurátora, ktorý okamžite navrhol predbežné domáce väzenie pre Stuarta Waynea za zanedbanie rodičovských povinností”.

Patricia tupo hľadela na monitor. Nebola schopná čítať ďalšie správy. Prázdnota, ktorá ju už niekoľko mesiacov obklopovala, sa vtlačila do jej útrob.

“Paťa, počuješ ma?”, zarachotilo vo vysielačke, “Schultz štartuje vznášadlo, letí k Oblude, aby ťa vymenil!”

Ticho, odpoveď z kabíny neprichádzala.

Na základni výrazne zhustla atmosféra. Zimomriavky preskakovali od stoličky k stoličke spolu s tým, ako sa na monitoroch objavovala tvár malého Patricka Waynea, ktorá plnila titulky všetkých dôležitých médií na Zemi.

“Hlavne nečítaj riport, sústreď sa na svoju úlohu.”

Áno, svoju úlohu… Úlohou matky je pomstiť svoje jediné dieťa. Priestor v kabíne sa lusknutím prstov rozjasnil, rozžiaril sa celkom novými farbami. Aj cez slzy, ktoré sa jej tisli do očí, konečne videla jasne. Uvedomila si, čo musí urobiť. Zopár rýchlych ťuknutí na riadiaci panel odpojilo všetku komunikáciu so stanicou na Marse. Odrezala systémy, ktoré by ju mohli zastaviť. Obluda sa ocitla v úplnom manuálnom režime. Zatiahla za joystick a loď sa postupne otáčala smerom k Zemi. Na paneloch svietilo už len zopár minút a tak druhou rukou rýchlo zmenila trajektóriu letu. Nový cieľ dopadu nadstavila zopár kilometrov od centra Londýna. Stihla to na poslednú chvíľu. Obluda sa zastavila v novej pozícii a po niekoľkých sekundách sa z jej útrob vyvalil asteroid o veľkosti Írska. Nemotorne a mľandravo sa prevaľoval vesmírnou prázdnotou smerom k modrej planéte.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

23. apríla 2018
Michal Kováčik