Ohnivé pero - jeseň 2021: Ani(o)mália

ohnive pero

„Chceš svoj život zmeniť navždy? Byť niečo viac môže každý!“

Tento nový reklamný pútač mi vždy udrel do očí cestou do práce, ľudské telá a tváre na ňom trhali pixely do dokonalého gýču. Nie, nebola to celkom pravda. Miešanie DNA si mohlo dovoliť len zopár vyvolených. Ja som mala to šťastie, že som v tej dobe pracovala v známej advokátskej firme a šukala s vlastným šéfom. Prinášalo mi to rôzne výhody a výhodičky.

Jedného upršaného večera, keď sa zo mňa spotený zvalil v mojom malom, ale vkusne zariadenom byte, požiadal o pohár koňaku.Ladne som zavírila bokmi, v prítmí sa mihla krajka, ľad cinkol o sklo.

„Počula si už o tej novej experimentálnej metóde?“

Poznala som jeho nálady a teraz prišiel čas byť ticho.

„Pamätaš na Voloďu? Áno ten. Predstav si, päť rokov dozadu podstúpil na Ukrajine liečbu kmeňovými bunkami, kripeľ a teraz behá maratóny. Ale táto metóda to už je iné kafíčko. Vystrihnú určitú sekvenciu zo zvieracej DNA a pod mikroskopom ju spoja s tou tvojou. Puf, jednoduché! Od čias Demikhova a jeho dvojhlavého psa veda pokročila.“

„Jurij, toto sa mi veľmi nepáči…“

„Nebuď malá.“ labužnícky si odchlipol z pohára. „Alex, balerína z národného, si dala implantovať DNA labute a jej balet sa považuje za najladnejší na svete . Jackson, DNA pantera. Má výskok takmer dva metre, súperi s nim odmietajú hrať! Vieš kde to vzniklo? Ani Čína, ani Amerikáni. Zas sme o krok napred!“


V ten deň mrzlo. Vystúpila som skôr, mám rada vločky poletujúce povetrím a keď som sa blížila ku klinike, sneh mi veselo vržďal pod čižmičkami.


„Nebojte sa drahá, najhoršie už máte za sebou.“

Do ambulancie vstúpila žena s nevkusným líčením a nepoddajnými svetlými vlasmi. Mohla byť rovnako lekárkou ako aj predavačkou vstupeniek na kúpalisku. Sadla si a ruky pred sebou zopäla na stole, kde okrem pohára s ceruzkami zastrúhanými do úplnej dokonalosti a fotografie pudlíka nebolo nič.

„Na horúčku si dáte paralen a aby som nezabudla, môže sa objaviť mierna hyperaktivita. Podpíšete tu, tu a ešte tu.“


Na mesto padá súmrak. A ja sedím pri okne nehybne už celé hodiny. Nemôžem prestať sledovať sýkorky a stehlíky hodujúce na lojových gulôčkach. Až som sa strhla, keď začal zvonček na dverách zúrivo vyzváňať.

„Kde si do riti, mal som chuť rozkopať tie posrané dvere!“- schmatol ma za vlasy, nechty bolestivo zaryl do zátylku. Šmaril oblúkom na diván a stiahol tepláky do pol stehien. Napriek úplnej tme som ako v sépiovom svetle videla jeho rozšírené zreničky, každučký pór na pokožke aj chlpy trčiace z nosa nad perami poskrúcanými do nechutnej grimasy. Z pachu, aký sa z neho šíril, sa mi dvíhal žalúdok.

Keď som neskôr prstami prešla po zarosenom zrkadle, kontrolujúc stopy po jeho zuboch, všimla som si takmer nebadateľný tmavý pás chĺpkov, ktorý sa mi ťahal od krku, cez prsia až k pupku.


„Dám Vám na to kortikoidy, zaberajú najlepšie drahá. Tiež si na tvár kúpte depilačný krém.“

Odvrátila som pohľad od silno našminkovaných očí a pohľadom skĺzla nižšie. „Preboha, ona má chvost?!“

„Ale ja sa mením pani doktorka! Šéf mi ide po krku, doslova! Neznesiem na nohách žiadnu obuv, to mám chodiť bosá a cestou z práce sa napásť trávy?“

„Tu máte recept drahá a nebojte sa. Trávu jesť nebudete. Nie ste predsa žiadna ovca.“ Chvost sa jej začal nekontrovateľne vrtieť.

„Pudlík!“ Prebleslo mi hlavou. „Pudlík z fotografie.“


Ubehol nejaký čas. Rada sedávam vonku a z výšky sledujem okolitý svet. Nebojím sa. Mačky vraj majú deväť životov.


  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po predstavení poslednej poviedky daného kola súťaže.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po ukončení hlasovania a vyhodnotenia daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

22. novembra 2021
Daša Heinzelmannová