Ohnivé pero - jeseň 2020: Krv nie je voda

ohnive pero

Atlantis, prvá dcéra Poseidóna, bola povolaná na Olymp. Vojenský výcvik vedený Áresom sa skončil a mala byť oficiálne prijatá do rodiny, lebo tak rozhodol Zeus. Rituál, ktorý ju čakal nikto predtým a ani potom nepodstúpil. Jej oficiálnym poslaním bolo chrániť záujmy Olympanov. Mala riešiť problémy, ututlávať aféry a zahladzovať stopy po zlých rozhodnutiach. Časom si Atlantis zvykla a brala to len ako prácu. Skôr než sa stala Vykonávateľkou vôle, Zeus si chcel byť istý jej lojálnosťou. Pravdepodobne vychádzal z rodinnej tradície, kedy sa zbavil vlastného otca.

Zeus dlho uvažoval ako zabrániť akejkoľvek vzbure. Deti sa ho z času na čas snažili zosadiť z trónu a to boli jeho vlastná krv. Vtedy mu v hlave skrsol nápad. Vedel, že v Atlantisiných žilách koluje dračia krv, zdedená to po matke a toto puto jej zabraňuje zabiť akéhokoľvek draka. Keby len Zeus tušil, že si to Poseidón vymyslel! Drak alebo Olympan, malo by to byť jedno a preto chcel svoju krv spojiť s jej. Bolo jasné, že to musí urobiť nenápadne a tak vyslovil nový zákon. Všetci obyvatelia Olympu s polovičným pôvodom budú označený symbolom svojho rodu. Zavolal si Hébe a nechal ju navrhnúť znak Poseidóna, ktorý Atlantis prenesú na kožu.

Ako všetko, aj tento plán mal trhliny, pretože tajomstvo sa na Olympe udržalo kratšie ako ranná rosa na tráve. Zeus odprezentoval svoj nápad ako cestu, kedy ich potomkovia, hoci len polovičný Olympania, budú bez pochýb potvrdení ako členovia rodiny. Nielenže tým získajú na postavení, ale hneď bude jasné, koho brať v prípade problémov na zodpovednosť. Celú reč ukončil otázkou, či má niekto dôvod hanbiť sa za svoje dieťa, keď sa ho už rozhodne priviesť na Olymp. Následné reakcie boli rozpačité. Všeobecne sa táto myšlienka javila ako dobrý nápad, ale Héra si neodpustila uštipačnú poznámku smerom k Diovi: „Nemám nič proti, skôr by ma zaujímalo, či tu nebude až príliš veľa znamení Dia.“

Héra si nerobila o Diovi žiadne ilúzie. Ich manželstvo bolo pre neho len oficiálnym zväzkom, napriek všetkému ho ľúbila. Urobila by pre Dia všetko, hoci sa tvárila, že ním pohŕda. Až neskôr pochopil čo táto novinka ukáže: Akákoľvek žena je pre neho lepšia ako vlastná manželka. K tomu nemanželské deti a ich znamenia poukazujúce na jeho nikdy nekončiace nevery. Nevedela sa s tým zmieriť, ale neodporovala. Vedela, že ak Zeus niečo chce, dosiahne to a ona by vyzerala ako hysterická hlupaňa.

Hébe vypracovala návrh a jej krativita sa opäť ukázala ako nekonečná. Vymyslela úplne nový symbol, pozostávajúci z geometrických tvarov. Nemalo to nič spoločné s Poseidónom, morom alebo Olympom. On sám žiadal aby Atlantis nosila znak, aký nikto iný mať nebude. Jeho budúci potomkovia dostanú iné tetovanie. Chcel pre dcéru niečo jedinečné a pritom si veľmi dobre uvedomoval, kto je Atlantis. Nebol si istý, či by svet uniesol viac takých ako ona.

Zeus sa nenápadne, pod rúškom noci, prikradol do komnaty kde tvorila Hébe. Obšmietal sa po miestnosti a nazeral do všetkých nádob, hľadal zmes, ktorou budú Atlantis tetovať. Chcel do nej pridať vlastnú krv. Popri tom ako sa prehrabával v jednotlivých nádobách ho Hébe prichytila.

„Predpokladám, že si neprišiel na hodiny kreslenia,“ oprela sa so založenými rukami o stĺp a nespúšťala z Dia oči.

„Prišiel som sa uistiť, či je všetko v poriadku.“ Zeus vypol hruď, akoby očakával fyzický útok.

„To iste. Povedz na rovinu, čo tu hľadáš. Nikdy sem nechodíš, takže čokoľvek povieš, bude lož.“ Hébe nespúšťala z otca oči. V tejto časti paláca mala svoje komnaty aj Héra a preto sa tomuto miestu vyhýbal oblúkom.

„Pravdu? Je to zložité,“ pošepkal akoby sa bál, že privolá niekoho ďalšieho. Hébe rozhodila rukami, inú odpoveď ani nečakala. Podišla k Diovi a nastrčila pred neho svoju dlaň.

„Daj mi to. Neviem, čo si vzal, ale vráť to.“ Myslela si, že Zeus za chrbtom niečo skrýva. Dia jej asertívny výpad prekvapil natoľko, že bez váhania vytiahol ruky spoza chrbta. Boli prázdne. Hébe to zaskočilo, čakala niečo iné.

„Dobre, toto je čudné. O čo tu ide? A žiadne triky!“ Pre istotu sa ešte naklonila a pozrela sa za Dia. Nikde nikto.

„Potrebujem láskavosť.“ Hébe pozorovala ako si sadol na stôl, rovno na nákresy jej posledného šperku. Pracovala na nich niekoľko dní a nenechá ich zničiť žiadnym zadkom. Dia odsunula a skice vytiahla. „Láskavosti sú cestou do Tartaru. Myslím tým láskavosti pre teba!“

„Môžem ti to dať príkazom, ale čo keby sme to vybavili diskrétne?! Odmením sa ti za to,“ povedal nástojčivo a pre istotu sa poobzeral, či sú naozaj sami. Ak chcel Olympan niečo vybaviť nenápadne, s najväčšou pravdepodobnosťou to bol riadny prúser.

„Som naozaj zvedavá, ale neviem, či sa chcem do toho nechať zatiahnuť.“ Našpúlila pery a tvárila sa, že urputne premýšľa nad možnosťami, ktoré jej Zeus ešte nedal.

„ Myslím, že obaja poznáme odpoveď.“ Žmurkol a bez váhania jej povedal o svojom pláne. Hébe bola praktická a nemalo zmysel zahmlievať.

„Zaráža ma, že veríš v pokrvné puto. Hlavne po tom, čo si sám urobil. Spoliehaš na niečo, čo ti nezabránilo v tom, aby si sa zbavil otca a podvodom sa stal najmocnejším Olympanom. Naopak, ukázalo sa, že nemáš ani poňatia o tom, čo je morálka.“ Povedala to takmer na jeden nádych a sama seba prekvapila neočakávanou úprimnosťou.

„Vidíš, som kto som, iné správanie by bolo podozrivé. Aspoň máš istotu, že je všetko v poriadku,“ ticho sa zasmial. Hébe znechutene pokrútila hlavou. Chytila dýku položenú na stole. Perfektne vyvážená, čakajúca na dozdobenie. Dnes poslúži na niečo iné. Prvá krv lejúca sa po jej čepeli bude samotného Dia. Koľká česť.

„Mohli by sme tu byť do rána a prekárať sa. Obaja vieme, že nemám inú možnosť ako ťa poslúchnuť. Nič to však nemení na tom, že si manipulátor a raz sa ti to vypomstí. Dúfam, že to uvidím.“ Hébe podišla k stene a odhrnula záves. Za ním bol v stene výklenok, vo výklenku truhlica a v nej pohár. V pohári čierny prášok a v prášku čoskoro pár kvapiek Diovej krvi.

„Veríš, že to bude fungovať?“ Hébe vzala pohár a všetko starostlivo uzavrela späť do truhlice, na ktorú sa ešte niekoľko sekúnd uprene pozerala.

„Bude! Vôbec o tom nepochybujem.“ Sprisahanecky žmurkol a považoval celú vec za ukončenú. Nahol sa k Hébe, pobozkal ju na čelo a odkráčal akoby sa nič nestalo. Ako veľmi sa mýlil!

Zdanie, že tajomstvo ostane tajomstvom bolo viac ako klamlivé. Ešte nebolo ani poludnie druhého dňa a do pohára pribudla aj Hérina krv. Hébe jej všetko povedala, Zeus jej nestál za to, aby mu nechala privilégium jedinečnosti. Následne nastala reťazová reakcia, kedy nikto nikomu nič nepovedal, ale všetci o tom vedeli. Toľko návštev ako v ten deň Hébe u seba nemala asi za celý svoj život a ten sa už rátal na stovky rokov.

V momente, kedy sa ihla prvý krát zapichla do Atlantisinej kože sa jej život neoddeliteľne spojil s dvanástimi bohmi: Diom. Hérou. Afroditou. Héfaistosom. Áresom. Artemis. Apollónom. Dionýzom. Hádesom. Demeter. Erosom. Aténou. Poseidón sa o tejto krvavej legende dozvedel a dôrazne upozornil Hébe, že to musí skončiť. Jediný Zeus žil v mylnej predstave, že len on sa v ten večer spojil s Atlantis na celkom nečakanej úrovni. Ostalo to tak až do dňa, kedy sa s Hérou pohádali a ona mu všetko vykričala. Cítil sa oklamaný a veľmi sa ho Hébina zrada dotkla. O tom, ako sa cítila Atlantis keď sa to dozvedela ani netreba písať…

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po predstavení poslednej poviedky daného kola súťaže.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po ukončení hlasovania a vyhodnotenia daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

9. novembra 2020
J.F.Farki