Ohnivé pero - jar 2023: Hackerský brloh

ohnive pero

Cez otvorené okno na ulicu prenikala hlasná vrava a ešte hlasnejší smiech. Jediným zdrojom svetla v tmavom byte na vrchnom poschodí vysokého paneláka bola skupina monitorov s podsvietenými klávesnicami v najrôznejších farbách. V kruhu medzi stolmi sedela skupina piatich mladých mužov. Po zemi sa váľali prázdne škatule od jedla a plechovky energetických nápojov, kým sa kamaráti náramne zabávali na dnešných príhodách a sem-tam poškuľovali po obrazovkách, kde sa vynímal ich zárobok. A vôbec to nebola nízka čiastka!

„… a čo tá učiteľka angličtiny? Of course, I speak English pretty well!“ predniesol nízky zavalitý muž piskľavým hlasom, akoby sa snažil napodobniť jednu z dnešných obetí ich podvodu. „Chudera, bola taká hrdá na svoje komunikačné schopnosti, že nám dala prístup k všetkým svojim úsporám!“ dodal, načo sa v miestnosti začal ozývať hurónsky smiech jeho štyroch kolegov.

„Alebo tá predavačka?“ ozval sa ďalší, kučeravý mladík s pehami. Následne sa vrhol na zavalitého mužíka a zahrabol prsty do jeho trička. „Och nie! Ako ste mohli?! Vráťte mi moje peniaze!“ zaškriekal hystericky a silno ním zatriasol. Následne sa hodil naspäť na svoju stoličku. Opierka sa pod náporom jeho tela prudko prehla. „Tí ľudia sú strašne hlúpi!“

„Takže hlúpi, huh?“ ozvalo sa pobavene. V tme sa náhle čosi zablyslo a z hrude jedného z hackerov vyrazila zakrvavená čepeľ. Smiech rázom vystriedala spleť výkrikov a buchot, no hlas s pokojom pokračoval: „To je pravda, svet je plný hlupákov.“ Čepeľ presvišťala vzduchom a zbavila života ďalšieho z nich. „Hlupákov, ktorí zbytočne ubližujú ostatným kvôli vlastnému zisku.“ Padol tretí hacker, hneď za ním aj štvrtý.

Posledný z nich, kučeravý mladík, sa vytrepal na roztrasené nohy. Bez obzretia sa rozbehol k dverám, no náhle mu popri uchu preletela kosa.

„Je to celkom škoda, nemyslíš?“

Čosi chlapca prudko udrelo do brucha a odhodilo ho do steny. Hacker bolestivo zaúpel a skĺzol na zem. Lapajúc po dychu sa prinútil vzhliadnuť k vrahovi, ktorý narušil ich večernú pohodu. Vzápätí však svoje rozhodnutie oľutoval. Naskytol sa mu pohľad na vysokého mladíka s kosou v ruke, z ktorej na podlahu padali kvapky krvi – Reapera. Pod záplavou havraních vlasov mu žiaril pár krvavočervených o­čí.

Hacker zbledol od hrôzy. „D-D- Démon!“ vyhŕkol zdesene a pokúsil sa opäť vstať, ale ramenom mu zrazu prekĺzla čepeľ a prikovala ho na mieste. Hacker zakvílil ako ranené zviera. Jeho uslzené oči sa znova bezmocne upreli na muža v čiernom plášti.

„Démon?“ Reaper nadvihol obočie a zohol sa do úrovne jeho tváre. „Tesne vedľa. Pre teba som Anjel smrti,“ zašepkal. Ústa sa mu roztiahli v širokom úškrne. Zaboril kosu o niečo hlbšie, naplno si vychutnávajúc každý jeden bolestivý ston svojej obete.

Hacker sa triasol, fňukal a skuvíňal, no hoci jeho myseľ zo všetkých síl kričala, nedokázal pohnúť jedinou končatinou, aby sa vzdialil od smrti, ktorá mu doslova dýchala na špičku nosa.

Zrazu na uchu ucítil horúci dych.

„V budúcom živote prajem viac šťastia pri výbere povolania,“ zašepkal Reaper s nemiznúcim úsmevom. Následne šklbol zápästím a kosa hladko prešla krížom cez jeho hruď.

Hackerovo telo sa bezvládne zvalilo na bok, nechávajúc na stene krvavú šmuhu.

„Milujem túto prácu,“ vzdychol Reaper a samoľúbo sa porozhliadol po tmavej izbe, aby sa pokochal svojím najnovším dielom.

Vzápätí si z vrecka vytiahol skrčený papier a rozložil ho. „Tak čo tu máme ďalej?“ zamumlal a pohľadom prechádzal odškrtnuté položky zoznamu, až kým nenarazil na novú, zatiaľ nesplnenú úlohu. „Hm, Peter Wood, sériový vrah na Druhej ulici číslo osem,“ prečítal a opäť si založil zoznam do kapsy. Jeho pery sa skrivili v širokom úškľabku a zaiskrilo mu v očiach. „Pán Wood, nadišiel váš čas.“

Muž v žiarivo bielom habite sedel zhrbený pri stole a znepokojene behal očami po správe, ktorú mal práve podpísať. S každým prečítaným riadkom sa vrásky na jeho čele čoraz viac prehlbovali a jeho obočie sa k sebe približovalo ako dva magnety, až hrozilo, že sa z neho stane súvislá čiara. Miestami zhrozene zhíkol, inokedy zas sklamane vzdychol. Po celú dobu si ukazovák opakovane zamotával a odmotával z dlhánskej bielej brady, div mu v nej neuviazol.

Náhle sa prudko rozrazili dvere na jeho pracovni a dnu vtrhol vychudnutý ryšavý chlapec, ktorému z chrbta vytŕčal pár drobných snehobielych krídel. „P- Pane, prišla ďalšia správa!“ vyjachtal zo seba zadýchane a upriamil obrovské vystrašené oči na svojho šéfa. Trasľavou rukou nad hlavou mával papierom, ktorý sa práve dostal na ich oddelenie.

„Čo je to tentoraz?“ opýtal sa muž a pozrel naňho, na jeho tvári stále vsadený zamračený výraz, ktorý chlapcov tras tela niekoľkokrát znásobil.

„P- Päť ďalších duší z nápravného zoznamu, ktoré predčasne opustili ľudský svet,“ zakoktal sotva počuteľne, jedným okom žmúriac do papiera, aby to neskomolil. V poslednej dobe tých správ chodilo toľko, že sa mu pomaly plietli čísla. Ani si nechcel predstaviť, čo by sa stalo, ak by to povedal nesprávne. Šéf už teraz vyzeral, že každú chvíľu niekoho zavraždí pohľadom. A to má byť vrchný anjel oddelenia!

Muž zastal uprostred pohybu, jeho prst polovične zapletený v brade. „Päť? Päť ďalších?“ zopakoval opatrne, akoby dúfal, že zle počul, no chlapec aj napriek trasúcim sa kolenám a túžbe schovať sa za najbližší stĺp prikývol.

„Daj to sem,“ prikázal rázne a vystrčil ponad stôl ruku, načo chlapec spravil niekoľko ťarbavých krokov vpred a vtisol mu do dlane už trochu pokrčenú správu o najnovších obetiach ich nového zamestnanca. Muž sa pustil do čítania.

V kancelárii na pár dlhých chvíľ zavládlo mučivé ticho. Chlapec priam s hrôzou sledoval, ako tvár jeho šéfa sprvu zbledla, následne nabrala červený nádych a na čele mu od rozčúlenia navrela žila. Ku koncu čítania sa však odtieň jeho tváre vrátil do normálu a s už asi päťdesiatym povzdychom, ktorý v tento deň opustil jeho hrdlo, nová správa klesla na stôl a zakryla tú predošlú. „Prečo ho proste nevyhodíme?“ opýtal sa.

„O- obávam sa, že to nepôjde, pane. Bolo by to v rozpore s novým právom, že každý môže byť čímkoľvek. Ak ho vyhodíte, mohlo by to vyvolať vojnu medzi poslami smrti, anjelmi a démonmi,“ habkal chlapec sotva počuteľne v strachu, že naňho šéf zošle blesky za toľkú opovážlivosť oháňať sa tu nejakými právami.

„Ach áno, vojna. To by bol problém,“ zamumlal si popod nos vrchný anjel a pomasíroval si spánky, akoby mu to mohlo pomôcť pri rozmýšľaní. Avšak čím väčšmi sa usiloval, tým viac ho z toho akurát bolela hlava. Koho to bol vôbec nápad najímať psychopatov s kosami na oddelenie, ktoré sa snaží dať hriešnikom druhú šancu na poctivý život? Ak sa mu raz ten idiot dostane do rúk, tak…

Náhle sa mu rozsvietila svätožiara tak mocne, že nudná biela miestnosť rázom dostala žltý nádych. „Preškolenie!“ zvolal a prudko vstal.

Chlapec poľakane nadskočil a pritisol si dlaň k srdcu, ktoré sa chystalo každú chvíľu preraziť jeho hrudný kôš. „Čo… čo tým myslíte, pane?“ opýtal sa s malou dušičkou.

Šéf sa zamračil. „Okamžite Reaperovi pošlite pokyn, aby sa dostavil na povinné školenie vo veci zaobchádzania s hriešnikmi, než vyzabíja všetko zo zoznamu. A nech sa prestane podpisovať ako Anjel smrti.“

Náhle dnu vtrhol ďalší strapatý anjel vejúci nad hlavou papierom, akoby to bola mierová vlajka. „Pane, ten nový zahrdúsil ďalších troch ľudí!“ vyhŕkol zadychčane.

„A vezmite mu konečne tú kosu!“


  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie o finalistoch, ktoré sa uskutoční po predstavení poslednej poviedky daného kola súťaže.
  • O víťazovi daného kola rozhoduje porota.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po vyhodnotení daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

13. februára 2023
Simona Zelenčíková