Ohnivé pero - jar 2021: Hosť

ohnive pero

Vesmírna kapsula – obytný priestor, obežná dráha zeme, 500 km nad povrchom mora

„Opravil si ten zvonček?“ Žaneta dvíhala zo zeme pohodený skafander.

Z polohovateľného kresla sa ozvalo len „Hm?“. Fridrich sa sediac napchával tabletkami, ktorých chuť mala pripomínať arašidy.

„Pýtam sa, či si už opravil ten zvonček.“ poskladala skafander a uložila do skrine. „Typický chlap, skafander šľahne kam sa trafí. Hlavne, že má vždy naleštenú prilbu.“ frflala potichu.

„Ešte nie.“ odpovedal Fridrich a napchával sa ďalej tabletko-arašidmi.

„A kedy sa chceš na to pozrieť? Už sa o tom bavíme dobré dva týždne.“

„Veď sa k tomu dostanem. Aj tak som ti vravel, že tam tie zvončeky montovali len kvôli dizajnu. Kto by už zvonil na vesmírnu kapsulu?“ už frflal aj Fridrich.

„No a čo ak príde na návštevu Nataša?“

„Ále, Nataša, Nataša. Veď Nataša aj so Sergejom išli na zem pre zásoby. Došiel im kaviár a tak si preň zabehli. Vraj nebudú čakať na ďalšiu zásobovaciu družicu. Tí sú už dávno pod kármánovou hranicou. A aj tak by nezvonili. Vždy sa ohlásia cez éter. Už ich počujem… zdrastvuuuuuujte, privjeeeeet…“

„Tak Helen. Čo ak sa tu ukážu Helen s Bobom?“

„Ale prosím ťa, Helen sa tu len tak neukáže. Odkedy si jej povedala, že má v kapsule na oknách pavučiny, tak sa s nami aj tak nebaví. Myslím, že sa odťahovali niekde o sto kilometrov vyššie, len aby sa nám vyhli.“ pohotovo kontroval Fridrich, bez toho, aby sa zodvihol z kresla.

„Ale mal by fungovať. Hlavne nezabúdaj na to, že si tento luxus môžeme dovoliť len vďaka tomu, že máme pozorovať oblohu a zisťovať, či nám tu nelietajú Marťania.“

„No, tak to si zabila. Marťania, aj keby nejaký existovali, by lietali okolo Marsu a teda 225 miliónov kilometrov od nás. Určite sa k tomu zvončeku dostanem. Ešte niečo dorobím a idem na to.“

Žaneta len prevrátila oči. „Vraj dorobím, veď sedí a žere arašidové tabletky.“

„A čo ak niekto predsa len bude pred vstupom?“ nedalo jej to.

„Ale prosím ťa, daj už pokoj. Naposledy tam bol akurát Sergej, keď sa snažil vystrašiť nás tým, že búchal francuzákom o dvere. Nikto tam nebude! Upozornili by nás prístroje. Keď niečo dorobím, tak sa nasúkam do toho blbého skafandra a pôjdem ten zvonček opraviť.“ uzavrel Fridrich.

Vesmírna kapsula – vchod so zvončekom, obežná dráha zeme, 500 km nad povrchom mora

Qhut'oirs voľne poletujúc pred vchodom stláča tlačidlo zvončeka. Skúša to zhruba 10 pozemských minút bez väčšieho efektu a následne nastupuje do svojej lode, ktorá bez akéhokoľvek rozruchu prístrojov opúšťa obežnú dráhu zeme.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po predstavení poslednej poviedky daného kola súťaže.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po ukončení hlasovania a vyhodnotenia daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

17. mája 2021
Jozef Jambor