Ohnivé pero - Ako som prišiel o prácu

Všetko najlepšie k pondelku!

Pracujete? Komu by sa chcelo! Sú však aj takí…

Možno ich poznáte; prichádzajú do práce skoro ráno, odchádzajú neskoro večer. Dôvodom nie je osamelosť alebo naopak príliš pestrý rodinný život. Dôvodom je práca samotná. Sú ňou doslova posadnutí a keby nemuseli spať, trávili by v kancelárii každú minútu dňa. Sú to presne tí istí ľudia, ktorí v škole, keď učiteľ meškal na hodinu, iniciatívne navrhovali, že by bolo treba ísť niekoho zavolať.

Áno, sú medzi nami. Našťastie pre nás – lenivejších.

O osude jedného z nich som napísal takýto príbeh.

mišo jedinák

Ako som prišiel o prácu

Sandy chodil do práce rád. Bavila ho a snažil sa v nej zostávať čo najdlhšie. Robil za dvoch, potom za troch, za štyroch… Pri desiatich prestal sám sebe stíhať. Potreboval by sa rozdvojiť.

To je ono!

Sandy napísal žiadosť o prijatie do pracovného pomeru, ku ktorej priložil výstavný životopis a odporúčanie od zamestnávateľa. Podniková mašinéria si jeho úskok nevšimla. Sandy bol vďaka skvelým výsledkom v práci po druhýkrát prijatý na svoje vlastné miesto.

Do práce chodil na zmeny. Popoludní sa s nami ranný Sandy rozlúčil a chvíľu nato už na jeho mieste sedelo Sandyho večerné alter ego. Medzi sebou sme im hovorili Jekyll a Hyde, i keď sme sa nevedeli dohodnúť, ktorý je ktorý.

Prvý konflikt nastal, keď začal ranný Sandy ťahať nadčasy. Večernému Sandymu sa nepáčilo, že musí čakať pred budovou. Jedného dňa rozrazil dvere kancelárie a vyhodil ranného Sandyho od stola. K bitke nedošlo iba vďaka tomu, že sme ich od seba včas odtrhli.

Obaja pracovali za niekoľko desiatok ľudí. Sandyho prijali na to isté miesto ešte trikrát. Plat nežiadal, išlo mu o čisté potešenie z práce. Vedenie si konečne všimlo, že piati ľudia zastanú prácu všetkých ostatných a došlo k hromadnému prepúšťaniu radových zamestnancov. Zostali iba Sandy, Sandy, Sandy, Sandy a Sandy. Za dva a pol platu.

Zvyšok mám z ústneho podania. Ukázalo sa, že piaty Sandy je rebelant. Namiesto pracovania vymýšľal spôsoby, ako niečo neurobiť. Vedľajším produktom jeho úvah boli čoraz úspornejšie a elegantnejšie pracovné postupy. Ostatní sa jeho kvalite pokúšali konkurovať kvantitou. Dlhý čas pomerne úspešne.

Po odchode vedenia bol podnik premenovaný na Sandy 5. Podiel na trhu sa pohyboval okolo osemdesiatich percent a burzoví makléri sa klaňali novému božstvu.

Piaty Sandy si vybudoval neprekonateľný odpor k práci. Pracovné postupy, ktoré vychádzali z jeho rúk, pripravili o prácu všetkých štyroch spoločníkov. Sandyho lenivosť dosiahla vrchol v okamihu, keď jeho pracovné postupy začali samé od seba generovať nové – efektívnejšie pracovné postupy. Výsledkom bolo perpetuum mobile, ktoré nielenže energiu nepotrebovalo, ale ešte ju aj samo vyrábalo. Výsledkom bolo popretie zákonov termodynamiky a mohutná explózia.

Nehybného robota Sandyho nechal výrobca zošrotovať a od najväčšieho konkurenta nášho bývalého podniku – teraz jediného na trhu – zinkasoval tučný honorár.


26. februára 2007
Michal Jedinák