O tom, prečo bolo zamračené, kto najväčšmi kýval ušami a kam sa až dostalo ohnivé pero

Jarné stretnutie slovenských sci-fi klubov na Vartovke, ktoré sa tohto roku konalo v dňoch 19. – 21.5. priaznivcom žánra ako novinku predstavovať netreba. Koná sa už pekných pár rôčkov v príjemnom prostredí hvezdárne na Vartovke kúsok za Banskou Bystricou.

O histórii Vartovky ako miesta neviem nič – ale ako verný nasledovník etymologických úvah Jána Kollára si dovoľujem vysloviť predpoklad, že na kopci pravdepodobne stávala strážna vežička, osadenstvo ktorej „vartovalo“ /t.j. strážilo/ mesto a vystríhalo pred nebezpečenstvom, pravdepodobne ohňovými signálmi.

Vežička stojí doposiaľ, namiesto vartášov s puškami a kušami sú tu hvezdári…aj keď ich existenciu by som odkázal do oblasti legiend a mýtov, pretože som žiadneho nevidel.

A tiež ani ďalekohľad. Ani oblohu. A už vôbec nie hviezdy.

Bolo zamračené.

Samozrejme.

Stretnutie na Vartovke sa totiž konalo o celý týždeň neskôr, než sa konať malo. Bolo to dohodnuté s popredným slovanským bohom počasia Pohodom…

13.5. za nádherného slnečného dňa však ostala hvezdáreň opustená. Vraj…nešťastný dá­tum…

Pohoda sa urazil. Videl som ho na vlastné oči. Na hlave venček nevädzí, vekmi vyblednutá sivomodrá košieľka decentne ukrytá tričkom Orange. V ruke držal striebristý, novučičký kufrík, do ktorého zasunul slnko a objednávkový úsmev číslo 62. Márne som sa ho snažil prehovoriť aby… moje slová prerušil kufrík, ktorý vyceril zuby a zavrčal smerom k ošúchaným rifliam. Pohoda pokrčil plecami, uprel na mňa nezabudnuteľný pohľad nevädzových očí a riekol: „Ste nanajvýš neseriózny a naša firma s vami spolupracovať nebude.“ Potom, nenáhlivo rozprestrúc krídla s nápisom: slnečné počasie a úsmev sú motorom pre váš výkon i úspech!, odletel – a akcia tak ostala vystavená oblakom, ktoré boli našťastie príliš ospalé na to, aby chceli pršať.

A tak…bolo dobre.

Bola súťaž v lúštení fantastickej osemsmerovky a tradičný guláš. Jedenie műsli tyčiniek na rýchlosť poskytlo nádherný pohľad na vypúlené oči a naduté líca. Zúčastnení podchvíľou pripomínali hobitov, potom zasa trolov či groteskné postavičky z gotických portálov.

Jednoducho, fantastika. Vyhral napokon miestny borec, lebo najsilnejšie kýval ušami a čeľusťami zároveň.

Boli knižky. Ale málo. Iba jedna. Vopred dohodnutý chrumkavý Suchanský s vôňou diamantov Južnej Ameriky.

Boli ľudia. Banskobystričania, členovia klubu z Handlovej, Peter Zvalo z Nitry, Alexandra, Freya a Rasťo Weberovci a dokonca i zahraničná účasť v podobe Pagiho a Jiřiny Vorlovej.

Vďaka nenápadnému, no neúprosne neodbytnému organizátorskému talentu Lulu, hlavnej organizátorky conu, sa konala aj samotná porada. Predseda slovenského fandomu Martin Šimon Schuster na nej prítomných informoval o zmenách v CKČ, ktoré sa skôr nechystajú než chystajú /informácie mal priamo zo zdroja z porady československých sci-fi klubov/, v každom prípade, pre súťaženiachtivých momentálne platí, že príspevky teba zasielať v štyroch čitateľných na papieri vytlačených kópiách povinne, elektronická podoba je možná, ale nevyžaduje sa. Čo bude ďalej, o tom do značnej miery bude rozhodovať nový administrátor súťaže, ktorým bude už nie Martin Koutný, ale Roman Paulík /len som nepochopil, či je zmena platná už aj pre tento rok, takže veru neviem, ako to bude s adresou, kam treba príspevky zaslať/.

Na internete vznikla elektronická podoba brožúrky kdo je kdo /adresa kdo.kdo.apro.cz/, kam by si vraj mali fani nastrkať informácie o sebe, aby vyzerali významnejšie. Miesta je tam ešte dosť…stránka vyzerala pomerne prázdno až pusto…

Predseda slovenského fandomu v ďalšom oboznámil prítomných s výsledkami hlasovania na porade československého fandomu. Cena Mlok bude udelená Pagimu za Sarden a organizačnú prácu vo fandome, cena Ludvík Nalimovi Lidochazovi za výskumy v oblasti mladej vedeckej disciplíny conanológie; cenu Drak za prácu v prospech slovenského fandomu po hlasovaní získal Michal Jedinák za rubriku Ohnivé pero.

Všetky tri ceny budú odovzdané na tohtoročnom Parcone, ktorý sa bude konať 1.9. – 3.9. v Nerato­viciach.

Následne sa hovorilo o Parcone budúcom, ktorý bude po desiatich rokoch zasa na Slovensku. Konkrétne v Nitre, v priestoroch Agrokomplexu. Okrem tradičného programu Parconu by mala byť osobitná programová línia venovaná Slovanom a hrám – priaznivci Warcraftu sa vraj môžu možno tešiť na Knaaka.

Katarína Crankia Jurdáková zo Spoločenstva Tolkiena potom krátko informovala o nečakanom výskyte conu uprostred bratislavského októbra. Akcia sa bude okrem vecí venovaných svetu pána Tolkiena zaoberať i Slovanmi a ich mýtmi a kultúrou. Akcie by sa mal zúčastniť poľský autor Andrzej Pilipiuk, známy príbehmi Jakuba Vandrovca.

Po zvolení rady slovenského fandomu v zložení – Martin Šimon Schuster – predseda; Ivan Aľakša, Lucia Bocková, Dagmar Mehešová, Peter Zvalo bolo rokovaniu učinené dosť a Vartacon sa po vyše hodine opäť zmenil na uvoľnené, nezáväzné posedenie na verande pred drevenou prístavbou hvezdárne /fakt škoda, že nám to slnko ušlo zmluvne zavreté v Pohodovom kufríku/ s atmosférou, kvôli ktorej sa oplatí prísť aj nabudúce… prípadne i viackrát za rok – aby si človek vyvolal spomienky…alebo predstavy conov nasledujúcich.

Teraz už veru viem, prečo Pohodovi z vrecka nohavíc trčalo ohnivé pero…


22. mája 2006
Miloš Ferko