Nikto nie je bez chyby

Ani Spoločenstvo prsteňa

Takže ešte raz, aby ste všetci videli, že nie som nekritický obdivovateľ filmu Petera Jacksona (inak, som :-). Tu je pár chýb, ktoré sa vo filme vyskytli…

Keď Aragorn beží k zomierajúcemu Boromirovi, jeden z \„mŕtvych\“ Skurut-hai nepatrne nadvihne hlavu a rozhliadne sa. Je síce otázne, či tak nespravil v poslednom ťažení – kedy sa chcel sa zodvihnúť úplne, no nemohol. Každopádne pokukoval, voyer jeden!

Otázny je aj význam Gandalfovej palice. V súboji so Sarumanom je totiž Šedý pútnik porazený po tom, čo mu Saruman vytrhne palicu a použije ju proti nemu (je otázne, či skutočne použije, no vyzerá to tak). Pri úteku zo Železného pásu Gandalf palicu nemá – no v Roklinke je opäť v plnej zbroji. Pravdepodobne teda na palici nezáleží – tak potom prečo tie naťahovačky so Sarumanom?

Zvláštny je Gimliho prístup k cudziemu majetku. Počas Elrondovej rady totiž vlastnú (???) sekeru zničí pri pokuse rozbiť Prsteň. No neskôr, keď sľubuje Frodovi \„his Axe\“ sekeru znova má. Takže, buď jednu alebo druhú zbraň musel zobrať inému trpaslíkovi, prípadne chodí na porady s dvoma bojovými sekerami (nelogické – ťažkú sekeru mal počas celého filmu len jednu).

Ani Legolas nie je úplne \„čistý\“. Po tom, čo skurut-hai bežia po svahu za hobbitmi, vystrieľa do nich takmer všetky šípy (v jednom zábere mu ostanú v tulci iba tri). O záber ďalej má však Legolas opäť nabité batérie, tentoraz však šípmi so zelenými letkami. V knihe si Legolas doplňoval zásoby škratími šípmi, takže by to bolo celkom OK, až na to, že nám to režisér (strihač) nepovedal…

Otáznou je aj pohostinnosť elfov. Keď Frodo precitne v Roklinke, po predstavení Elronda (Wellcome to Rivendell, Mr. Anderson), vyjde na balkón. Zábradlie je mu akurát – žiadne gigantické mreže určené vysokým elfom či ľuďom. V tomto prípade je však výhovorka naporúdzi – išlo o Bilbovu izbu, ktorú elfovia prispôsobili hobbitím rozmerom.

Zvyšné omyly sú z kategórie \„nemusíte o nich vedieť\“. Sú ich síce desiatky, no načo? Tých pár stačilo, sú nejednoznačné a pekne sa o nich premýšľa :-)


29. januára 2002
Rastislav Weber