Najlepší záporný hrdina

Výsledky ankety

Tak, anketa o nejlepšom (najhoršom?) zápornom hrdinovi je tiež vo finále. Vybláznili ste sa dosýta a tu máte výsledky vášho snaženia. Bela Lugosi bude určite potešený a spomenie si na vás, keď vám zaklope o polnoci na okienko. A možno príde navštíviť aj Marfušku anjelika…

Bela Lugosi Dracula 101
Marfa Mrázik 75
Zorg Piaty element 15
Diákon Frost Blade 13
Agent Smith Matrix 8
Kurgan Highlander 7
Hogo Fogo Limonadovy Joe 6
Pučmeloun Včelí méďové 5
Joker Batman 2
Soused Záviš Miazgovci 2
Darth Maul Star Wars I. 1
Darth Vader Star Wars IV-VI 1
Král Kazisvět VI. Princezna se zlatou hvězdou 1
<img src=\„obsah/o­brazky/bela_lu­gosi.jpg\“ width=\„211\“ height=\„297\“ border=\„1\“ align=\„right\“ hspace=\„10\“ vspace=\„1\“ alt=\„Bela Lugosi\“>Výsledky sú možno trochu prekvapujúce, vzhľadom na skutočnosť, že Bela Lugosi si v Draculovi zahral už pekne dávno (v roku 1931, klasický film v réžii Toda Browninga, viď plagátik). Napriek tomu je to jedna z najlepších adaptácií románu Brama Stockera a samotná kreácia pána Lugosiho sa stala akýmsi klišé v žánri filmového hororu. Preto vyhral zaslúžene… Možno. Ja, ako roduverný upír, nemôžem predstaviteľa našej rasy považovať za záporného hrdinu. Skôr naopak :) Ale taký je svet, páni (a dámy?) z Hlbokého hrobu majú iný názor. Inak, aj umiestnenie Marfušky anjelika nie je úplne košér, pretože nie je – prísne vzaté – záporným hrdinom. Skôr som to chápal ako ocenenie geniality tohoto filmu, a celej plejády záporných hrdinov, zbojníkmi začínajúc a babou Jagou končiac :)

Takže, od 4. 1. 2001 hlasovalo celkom 237 ľudí (???) a výsledky sú jasné. Možno ma trošku zamrzela porážka mojich obľúbených záporákov (Kurgan z Highlandera, Zorg z Piateho elementu a Hogo Fogo z Limonádového Joea), ale o tom je demokracia. Bela Lugosi na hrad!


30. januára 2001
Rastislav Weber