Mormóni vs Démoni

Hugh ab Daffydd &. Linaweaver Brad, DOOM:Peklo na Zemi, FANTOM Print, 288s

Démoni, zombie, impovia a podobní satanáši sa vracajú v druhej časti tetralógie jednej z najslávnejších hier – DOOM. Anotácia na knihe sľubovala krvavé zhnhité mäso a brutálnu akciu…

Prvý diel nebol inšpirovaný hrou, ale bola to hra prenesená na papier, literárne stvárnenie pixelov z obrazovky. Prílišná lineárnosť začínala liezť na nervy, sem-tam nejaká akcia, ktorá nebola podobná tej z predchádzajúcej strany, ale ináč oddychové čítanie. Nenáročné pre nenáročného čitateľa, určené skôr doomovskému veteránovi, než nejakému zelenáčovi.

Druhá časť je na tom s charakteristikou podobne. Už sa tak príliš často nevyskytujú akčné sekvencie ako v jednotke, ale za to sa snažia byť originálne. Posilnenie radov nastalo aj v počte skupiny vedúcej bitku, pričom v stávke je naša obľúbená modrozelená gigantická guľatá vec. Z dvojčlenného tímu sa stal štvorčlenný. K ostrieľanému mariňákovi a najlepšej žene v armáde sa pridal mormonský sniper a štrnásťročná hackerka. Zaujímavá kombinácia sľubuje zaujímavú akciu.

In medias res, krátke zoznámenie so situáciou, v ktorej sa nachádzajú dvaja hlavní hrdinovia. Na planéte Deimos sa začína všetko rozpadať a Fly a Arlene sa snažia dostať na Zem, aby ju pomohli zachrániť. Všetko je poničené a nemajú žiadny transport. Autori v tejto časti prepadli krátkodobej naivite, pretože si hlavní hrdinovia postavia z nájdených súčiastok raketu, ktorá ich bezpečne dopraví na matičku Zem. To nie je poslednýkrát, čo sa stretávame s naivitou autorov. Ďalej sa všetko začína rozbiehať na plné obrátky, nájdenie základne, posilnenie tímu, záchranná misia a veľa mŕtvych nemŕtvych a podobného sajrajtu z vesmíru.

Druhý diel pôsobil na mňa zaujímavejšie ako prvý, okrem svojej lineárnosti to bolo kópia herného príbehu, takže hráčov v knihe nečakalo nič nové, bola to stará pesnička. Tentokrát špinavú prehnitú základňu na Marse a jeho mesiacoch nahradí Amerika, okolie Utahu a Salt Lake City. Prečo práve Salt Lake City? Pretože je to stredisko mormónskeho náboženstva. Hrdinov krátko po pristátí kontaktujú členovia tohto vierovyznania a zavedú ich za svojím šéfom, najvyšším kňazom, ktorý prevzal velenie v tejto „svätej vojne“ a vedie odboj s preživšími proti mocnostiam pekelným. Zakomponovanie mormonizmu mi prišlo veľmi divné, okrem mormónskeho mesta, kde sa sem-tam potĺkajú aj Svedkovia Jehovovi, sa v knihe nachádzajú citácie z Knihy Mormonovej. Autori si mohli zvoliť aj populárnejšie náboženstvo, ako napríklad kresťanstvo, budhizmus, hinduizmus, ale keďže ide o amerických spisovateľov, voľba padla na mormonizmus. Osobne by som uprednostnil citácie z Koránu či Biblie, aj keď pár sa ich tam vyskytne. Celkový dojem nevyznieva ako propaganda pre Cirkev Ježiša Krista Posledných svätých dní, ale až príliš pozornosti sa jej venuje. Takmer v každej voľnej chvíli, keď sa nedeje niečo maximálne adrenalínové, sa diskusia vedie okolo mormonizmu.

Nastala aj zmena vo forme prerozprávania príbehu. Zatiaľ, čo v prvom diele bolo všetko prerozprávané v prvej osobe mariňákom Flyom Taggartom, tentokrát sa striedajú všetky štyri hlavné charaktery, čo je veľké plus. Takto dostali autori viac miesta na rozobratie psychiky tej-ktorej osoby. Má to malú chybičku krásy, nie všetci majú rovnaký podiel na rozprávaní, najväčší má, samozrejme, Fly Taggart. Keď zoberiem do úvahy, že jeho psychika bola rozobratá dopodrobna v prvej knihe, prišlo mi zbytočné opakovať sa a stále niečo k jeho osobe dokresľovať. Najmenej miesta je venované mladej hackerke, čo ma trochu mrzí, jej myšlienkové pochody mohli byť zaujímavé.

Počas celého príbehu je všadeprítomný sarkazmus a irónia, známe už z predchádzajúceho dielu. Rovnako všadeprítomná je aj munícia, ktorá je životne dôležitá, a Cirkev Ježiša Krista Posledných Svätých dní. Hrdinovia konečne začali myslieť mozgami (alebo spisovatelia), takže sa neopakujú tie isté bojové scény dookola, ale snažia sa používať originálnejšie strategické prvky. Príbeh sa tým stáva zaujímavejší. Šťavnaté spestrenie je úchylná práca mimozemskej kavalérie, ktorá sa snaží pretvárať ľudí-odporcov v stupídne zombie, a tiež fakt, že pracujú na dokonalom ľudskom klone, ktorý chcú využiť pre ich zvrátené úmysly. Výsledkom sú ešte zvrátenejšie bizardné tvory bažiace po čerstvom mäsa, ku ktorému sa chcú dopracovať ťažkou palebnou silou implantovanou priamo do ich znetvoreného tela.

Peklo na zemi nie je žiadna hardcore military sci-fi, aj keď by táto knižka mohla ten dojem budiť. Rovnako ako predchádzajúci diel, nenáročné čítanie. Oddychovka, ktorá poteší a pobaví. Aj napriek rôznym šokujúcim odhaleniam príchodu emzákov do nášho vesmírneho priestoru stále nie je jasná ich motivácia a čo sú vlastne zač. To všetko sa nedočkavý čitateľ dozvie v tretej časti s názvom Pekelné nebo, v druhej polovičke tohto roku. Druhá časť urobila oproti prvej veľký pokrok, čo sa týka spracovania príbehu, dúfajme, že aj tretia o niečo pokročí vpred a pripraví nám zaujímavý príbeh.


12. januára 2006
Martin Kudláč