Minireportáž: Letný Galacon 2016

Galacon - Serjoza plus
Galacon - Serjoza a Tono Stiffel
Galacon - program
Galacon - prednaska Tona Stiffela
Galacon - hladisko

Uplynulý víkend sa v Trnave konal Letný Galacon a tu je z neho zopár postrehov.

V jednej zo svojich predchádzajúcich reportáží som spomenul, že v budúcnosti navštívim aj Galacon, ktorý sa konával v Galante. Pozvanie od jedného z organizátorov som dostal už dávnejšie, ale časovo mi to nevychádzalo. Tento rok som sa náhodou dozvedel, že Galacon sa od minulého roku presťahoval do Trnavy. A to som si nemohol nechať ujsť…

Galacon patrí medzi menšie cony, organizátori sa snažia usporiadať Letný a Zimný Galacon. Tohtoročný Letný Galacon sa mal konať v termíne 25. – 26. 6. 2016, v centre voľného času Kalokagatia v Trnave. Teda, mal sa konať… Lenže v tom termíne prebiehal zároveň aj Žiarsky Geekfest (naša reportáž), tak sa organizátori rozhodli termín posunúť na 2. – 3. 7. 2016. Tento termín mi celkom vyhovoval, aj keď ma čakal pracovný víkend. Tešil som sa, že spoznám nových ľudí svojej „krvnej skupiny“.

Organizátori spomenuli, že by radi mali prednášku od vydavateľstva Hydra, tak som sa snažil Hydry, resp. jednu z nich – Katarínu Soyku –, na con nalákať. Bohužiaľ, kvôli povinnostiam sa zúčastniť nemohla. Ja som sa už dlhšiu dobu pohrával s myšlienkou, že by som si vyskúšal aké to je, byť na „druhej“ strane. Nesedieť v publiku, ale postaviť sa predeň a dačo porozprávať. Tak som sa rozhodol, že odprezentujem vydavateľstvo Hydra a ich bibliografiu. Lenže… znovu nastal posun v termíne, dokonca to najprv vyzeralo, že Letný Galacon ani nebude. Ale organizátori zapracovali a nakoniec sa termín posunul už poslednýkrát, na 16. – 17. 7. 2016. Aj keď ma znova čakal pracovný víkend, chcel som túto akciu navštíviť aspoň na pár hodín.

V sobotu popoludní mi zavolal Anton Stiffel, jeden zo spisovateľov, ktorému Hydra vydala zbierku poviedok s názvom Zabudnutý vesmír. Dohodli sme sa, že sa stretneme pred bránou Galaconu a on na mojej prezentácii predstaví svoju knihu. Veď je jednou z hláv hydry.

Účasť na tohtoročnom Letnom Galacone bola dosť nízka, keďže väčšina návštevníkov v tomto v poradí už treťom termíne mala iné plány na víkend. A mnohých možno odradil aj dážď. Ale aj tak sa tam stretlo vyše 70 fanúšikov fantastiky a hier. Počasie sa rozhodlo, že nás von nepustí, takže sme sa zdržiavali vo vnútri Kalokagatie. Program bol samozrejme bohatý, od prednášok o komiksových seriáloch, cez Warcraft kvíz, až po divadlo s názvom Zmluva s geekom. Súbežne ste si mohli zahrať hry na herných konzolách ako Sega Mega, Super Nintendo, Playstation 2 a iných. Nemohol chýbať ani Just Dance turnaj.

S Tonom sme dorazili na Galacon pol hodinky pred našou prezentáciou, takže sme mali možnosť si obzrieť priestory a navštíviť aj bufet. Privítali nás v ňom tóny gitary. Na celom cone vládla príjemná, komorná atmosféra.

Prezentácia nám začínala o 15:30, zhromaždilo sa tam okolo 20 poslucháčov, ktorí sa chceli dačo dozvedieť o vydavateľstve Hydra a ich knihách. Predpokladal som, že celá prednáška bude trvať tak maximálne 40 – 45 minút, aspoň podľa toho čo som si pripravil. Ale mýlil som sa. Plánovaná hodina sa pretiahla skoro na hodinu a pol. Anton Stiffel predstavil svoju zbierku poviedok a prečítal aj krátku ukážku. Porozprával i čo-to o svojich spisovateľských začiatkoch a o vzniku jeho knižnej prvotiny.

Nato sme opäť navštívili bufet, kde sme ochutnali Nuka Colu. Bufet a prednášková miestnosť, ktorá sa nachádzala hneď vedľa neho, boli najviac obsadené miestnosti na cone. Zostalo nám ešte pár minút na rozhovor a nastal čas pobrať sa domov, takže večerný program bol pre mňa tabu.

V nedeľu som zobral so sebou na Galacon aj svoju dcéru, aby sa zoznámila s „conovým životom“. Aj počasie sa trochu umúdrilo, vyzeralo to tak, že si pobeháme aj vonku a užijeme si aj trampolínu, ktorá bola pripravená pre návštevníkov. Bohužiaľ, zasa začalo pršať. Chcel som stihnúť tombolu, ale program sa posunul, takže sme prišli až na záver. Ceny do tomboly venovali Continental film, Martinus.sk a iné spoločnosti.

Záverečné slovo patrilo organizátorom Letného Galaconu – Michalovi Laurincovi, Erikovi Košťanymu a Ivanovi Kundratovi. Všetci traja odviedli kus výbornej práce a aj napriek podmienkam, aké boli, si myslím, že tohtoročný Galacon sa vydaril. Návštevníci mohli byť spokojní. Ako prezradil Michal Laurinec, usporiadatelia majú záujem pokračovať v organizovaní Galaconov, dokonca založili aj občianske združenie. Verím, že sa im podarí nájsť vhodné priestory (keďže toto bol posledný ročník, ktorý sa konal v Kalokagatii) a my ostatní sa môžeme tešiť na Zimný Galacon.


Foto: Autor


29. júla 2016
Serjoža Serjožovič