Malá analýza Ceny Fantázie 2011 podľa názvov poviedok

Analýza textu
Cena Fantázie

Tak a máme tu deviaty ročník najprestížnejšej súťaže poviedok žánru fantasy, science-fiction a hororu na Slovensku, Ceny Fantázie. Termín uzávierky pred pár dňami vypršal a ako jednotlivé kúsky prichádzali k vyhlasovateľovi, mali sme možnosť vidieť názvy poviedok a kochať sa ich každodenným nárastom. Konečný počet sa zastavil na rekordnom čísle.

Veľa alebo málo?

Pre porotcov určite viac ako dosť. Poniektorí z nich možno pri zistení, koľko práce ich v nasledujúcom období čaká, museli odložiť chystanú dovolenku. Verím, že budú odmenení kvalitnými textami, ktoré ich potešia, a že vyberú to najlepšie, čo dostali. My – autori či nadšenci súťaže – teraz musíme vydržať na zverejnenie finálovej pätice. Alebo nie?

Dovolil som si spraviť takú malú analýzu poviedok. Zakladal som ju na tom, čo som poznal – na názvoch. Potešujúce je zistenie, že názvy nie sú jednotvárne a ani jedna z poviedok nenesie vo svojom mene vyslovene to isté, aj keď viacerí evidentne radi snívajú. V porovnaní s minulým rokom, keď sme mali viac drakov, smrti a krvi, sa rôznorodosť niekoľkokrát znásobila. Je to však dobré či naopak? Priniesli tohtoročné poviedky originalitu alebo skôr „klasické“ názvy? Je viac jedno či viacslovných názvov poviedok? Ktoré sú pútavé, ktoré nezáživné, neoriginálne či zaujímavé, alebo odpudzujúce?

Na tieto a ďalšie otázky som sa pokúsil zodpovedať a vy si môžete porovnať, či sa v niečom nezhodneme. Poďme sa teda spoločne pozrieť na názvy súťažných poviedok.

Z pohľadu námetu o klasických príšerách sa z názvov dá dedukovať iba pár textov. Rozhovor s Démonom mi príde ako horor, Dračí hlas nám (teda hlavne porotcom) predostrie ďalší pohľad do sveta okrídlených tvorov, Pekelní anjeli a Pieseň pre džina tiež naznačujú, o čom to asi bude. Ešte sa v tejto kategórií nachádza Aletheia, príbeh elfky a Čierny jednorožec, čo je celkom originálne vzhľadom na tradičnú predstavu o tomto bájnom zverovi.

O netradičnejšie názvy a motívy by sa mohli postarať poviedky Mágoloď, Zlodejka snov alebo Bublina.

Ako to vyzerá zo sci-fi? Je to o niečo biednejšie, ale hádam texty prekvapia a minimálne tretina bude spadať do tohto žánru. Patrí sem dozaista Neverila som na mimozemšťanov, kým som sa s nimi nestretla, Virtualiti a spol., Peripetie cestovania v čase či Better Future – Lepšia Budúcnosť. Aj keď v posledne menovanej je zrejme zámer skomolenia anglickej časti názvu, čo môže priniesť zaujímavý motív.

Do hororu by som zaradil Esterku, Prečo sa bojíš lesa, Krysy a poviedku Prekliaty.

Teraz k tomu, čo sa nebude páčiť. Za výsostne neoriginálne názvy považujem More plné sĺz, Hrdina, Hmla a svojím spôsobom aj Panoptikum. Tieto názvy vo mne vzbudili nechuť autora o krajší, zaujímavejší a pútavejší názov. Netvrdím, že z toho nakoniec nemôže vzísť víťaz, ale mňa to osobne nezaujalo.

Taktiež sa mi nepáči, že autori pchajú do názvu anglické či latinské texty. Keď si tie latinské texty hodím do uja Googla, mám hneď tušenie o čom to bude. Patria sem napríklad poviedky Per aspera ad astra alebo Wings. Našťastie je ich málo, ale aj to stojí za zváženie. Keby niekto prišiel s ruským, nordickým či africkým názvom, bolo by to originálnejšie a nápaditejšie. Možno jeden text sa dá použiť ako príklad: Šat Nah. Ale tu tiež môže ísť o vymyslené meno hlavného hrdinu, mesta alebo nepriateľa. Takže milí autori, skúste sa zamyslieť, či by sa to nedalo lepšie. Berte to ale ako jemnú výčitku, nedajte sa odradiť.

Pribudli aj poviedky s dlhším názvom, čo celkom vítam. Jednoslovné vyzerajú príliš fádne, ako napríklad Vlak, Návrat, Telo. Ich náprotivky vyzerajú o niečo pútavejšie: Sedem dcér poštára z Mittwaldenu, Moje stretnutie s pánom Lawrenceom Gyemom alebo suverénne najdlhší názov v súťaži Príhody a dobrodružstvá Karla Fishera a otca Wilhelma: Veselica pod pašovou šabľou. Síce v tejto to už autor asi trochu prehnal – stačil by ten dodatok na konci a hneď by to bolo príťažlivejšie a zaujímavejšie.

Ale aby som len nekritizoval, prejdem na to dobré. Prínosom je počet textov, takmer sa stalo, že rekord bol prekonaný dvojnásobne. Nie je však zárukou kvality, ale verím, že porota nebude sklamaná, ale naopak.

A na záver odpoveď na otázku: Ktoré poviedky ma názvom upútali najviac? Ozubený čas, Zaujímavý deň, Plačúce ruže, Pieseň pre džina, Deti to vždy prežijú a Sedem dcér poštára z Mittwaldenu. Tieto kúsky majú v sebe niečo, čo by ma presvedčilo, že ich prečítanie by stálo zato. Musia však bojovať s veľkým rizikom, ak totiž počiatočný záujem sklamú, hnev zostane v spomienkach.

Podľa tohto, čo som načrtol, porotcov čaká pekne pestrá zmes. Verím, že porota, ktorej som mimochodom fanúšik, vyberie tie najlepšie kúsky a dovolí nám sa o ne podeliť.

Keby som určoval podľa názvov, vybral by som nasledovné poviedky:

Deti to vždy prežijú

Ozubený čas

Sedem dcér poštára z Mittwaldenu

Čierny jednorožec

Plačúce ruže

Som zvedavý, ako sa moje tipy odzrkadlia vo výslednom hodnotení. Prajem teda porotcom príjemné čítanie a šťastnú ruku pri hľadaní nových, či staronových finalistov. September nám to všetkým ukáže.

Pozn. red.: Na tejto stránke nájdete kompletný zoznam poviedok. Keďže súťaž je anonymná, prosíme všetkých prípadných diskutujúcich, aby sa zadržali akýchkoľvek komentárov k článku, ktoré by mohli viesť k prezradeniu identity autorov súťažných prác.


6. júna 2011
Martin Tomčík