Literárna súťaž Martinus Cena Fantázie 2020 vyhlásila finalistov

Socha - CEFA (Warhol)

Sedem mesiacov organizátori a porotcovia súťaže hľadali tie najlepšie poviedky žánrov fantastiky a už v novembri vyhlásia víťazov. Tí získajú nielen prestížne ocenenie, ale aj miesto v zborníku Fantázia 2020 a otvorené dvere do sveta literatúry.


Martinus Cena Fantázie odštartovala ešte v apríli tohto roka. Je už skoro isté, že 18. ročník poviedkovej súťaže bude ohraničený dvoma vlnami koronakrízy, ktorá zasiahla celú našu spoločnosť. „Napriek vážnym okolnostiam sme zaznamenali veľký záujem zo strany autorov. Do súťaže sa zapojilo rekordných 316 poviedok vrátane dvoch, ktoré boli neskôr vyradené,“ informoval jeden z hlavných organizátorov Ivan Aľakša z OZ Fantázia. Ako vysvetlil, organizátorov potešil aj vekový rozptyl súťažiacich: „Do 18. ročníka Martinus Ceny Fantázie sa nám prihlásil len osemročný súťažiaci a nestor tohto ročníka má šesťdesiatdeväť rokov. Sme veľmi radi, že sa záujem o účasť v našej súťaži každým ročníkom zvyšuje.“ V jednotlivých žánroch organizátori prijali: 134 fantasy poviedok, 81 hororových a 71 sci-fi. Joja Pevčíková z OZ Multiverzum, ktoré je spoluorganizátorom Martinus Ceny Fantázie, priblížila, že medzi textami sa našlo aj 30 hybridných poviedok.


Porota rozhodla o 3, 2, 1…

Po ukončení prihlasovania odovzdali organizátori Martinus Ceny Fantázie 314 poviedok odbornej porote. Jej úlohou bolo počas niekoľkých mesiacov vybrať päť najlepších, z ktorých víťaza určí v internetovom hlasovaní verejnosť. V porote súťaže sa stretli Andrea Harmanová z vydavateľstva Artis Omnis i Jana Plauchová, autorka sci-fi kníh. K hodnoteniu poviedok si sadol počas 18. ročníka aj vysokoškolský pedagóg Martin Boszorád, moderátorka RTVS a porotkyňa súťaže Anasoft litera Zuzana Belková, ale aj stand-up komik a moderátor Tomáš Hudák.

Aj počas 18. ročníka mali porotcovia možnosť priebežne hodnotiť na blogu poviedky, ktoré im prešli rukami. Niektorí túto možnosť využili viac, iní menej. Hlavnou blogujúcou porotkyňou bola tento rok Jana Plauchová: „Niekde som mala chuť napísať aj niekoľko odsekov, ba priam strán, niekde som horko-ťažko nazbierala myšlienky na zopár skromných viet. No ako porotkyňa som presvedčená, že každý súťažiaci si zaslúži spätnú väzbu a návrhy na zlepšenie.“ Pedagóg Martin Boszorád sa hneď v prvom blogu vyhranil ako prísny porotca: „Poznáte tú hlášku, ktorá tematizuje, kde po smrti skončia ľudia, ktorí rozprávajú v kine? Na tom istom mieste (a s odkazom na obsah onej hlášky v skutočne vyberanej spoločnosti) by mali skončiť po smrti autori, ktorí prihlasujú svoje písačky (lebo o literárnych textoch môže byť len sotva reč) do literárnej súťaže, hoci nezvládajú elementárne danosti jazyka.“

Keďže v druhom kole sa zhostí hlasovania verejnosť, môžu si jednotlivci prečítať porotcovské blogy napríklad ako inšpiráciu alebo rukoväť k ich vlastnému hodnoteniu.


Finalistov odhalí generálny partner Martinus

Ako býva zvykom, poviedky piatich finalistov predstaví počas októbra Martinus, ktorý je generálnym partnerom Martinus Ceny Fantázie a v súčasnosti najväčším internetovým obchodom s knihami na Slovensku. „Martinus odhalí identitu súťažiacich a ich poviedok postupne na svojej stránke blog.martinus.sk. Urobí tak počas týždňa od 12. do 16. októbra 2020, objasnila Eva Piarová z OZ Multiverzum a dodala: „17. októbra bude následne spustené druhé kolo hlasovania Martinus Ceny Fantázie 2020 a jeho výsledky budú mať v rukách výlučne čitatelia blogu.“ Organizátori ukončia hlasovanie priam tematicky v predvečer Všetkých svätých, 31. októbra.

Už tradične si budú môcť súťažiaci prebrať aj ocenenia v jednotlivých menších kategóriách, ako napríklad Cena poroty a Cena Bibliotéky. Vydavateľstvo Artis Omnis aj tento rok udelí Cenu Béla za najlepšiu hororovú poviedku. Firma Eset poteší jedného z víťazov rovnomenným ocenením za najlepšie sci-fi a OZ Fantázia odovzdá Cenu pre najlepšiu fantasy poviedku, ako inak, za najlepšie fantasy. V roku 2020 pribudla jedna nová kategória zameraná na najlepšiu žánrovú poviedku autora či autorky do 15 rokov. Víťaza v tejto kategórii odovzdá spoluorganizátor OZ Multiverzum.


Slávnostné vyhlásenie víťazov s otáznikom

Vzhľadom na súčasnú pandemickú krízu je, bohužiaľ, nejasné, ako bude prebiehať slávnostné vyhlásenie výsledkov naplánované na 14. novembra. „Počas predchádzajúcich ročníkov bolo zaužívané, že sa ocenenia víťazom odovzdávali počas najväčšieho knižného veľtrhu Bibliotéka. Bohužiaľ, tento rok bola z dobre známych dôvodov zrušená. Aktuálne pracujeme s rôznymi variantmi,“ vyjadril sa Ivan Aľakša. Celé podujatie budú musieť organizátori prispôsobiť aktuálnym protipandemickým opatreniam, ktoré sú v platnosti od začiatku októbra. Eva Piarová z OZ Multiverzum dodáva: „Neradi by sme predbiehali. Zatiaľ je jasné len to, že budeme nútení obmedziť počet pozvaných na slávnostný event. Maximálny počet je aktuálne päťdesiat a veríme, že nebude klesať. Tieto informácie však prinesieme až tesne pred 14. novembrom na svojom webe a sociálnych sieťach.“ Pripustila, že v krajnom prípade organizátori uvažujú aj o online prenose.


A teraz to, na čo všetci čakáte…

Finalisti Hlavnej ceny a Ceny poroty

cefa20–047 F, H Na vlastnej koži, Martin Benkovič, Bratislava
cefa20–192 F Margita Besná, Eliška Ducárová, Banská Bystrica
cefa20–113 F Prvý podivný prípad Urbana Baránika, Jara Radošovská, Banská Bystrica
cefa20–130 F, H Tvorca svetov, Veronika Staníková, Košice
cefa20–049 F, H Leto, bazén a pílka na železo, Barbora Vinczeová, Šahy


Finalisti Ceny Béla

cefa20–207 H Šarha z podsvetia, Radka Horniaková, Nová Dedinka
cefa20–173 H Svätica, Eva Kašubová, Strečno
cefa20–254 H Šnúra, Ľuboslav Priesečan, Považská Bystrica
cefa20–141 F, H Kmotra, Jana Tabačková, Bratislava
cefa20–157 F, H Beštia, Beáta Takáčová, Bratislava


Finalisti Ceny spoločnosti Eset pre najlepšiu sci-fi poviedku

cefa20–098 SF Gregova dilema, Viktor Gregor, Miloslavov
cefa20–260 SF Chyba 503, Matúš Ľudma, Poprad
cefa20–088 SF List do minulosti, Miroslava Mališová, Detva
cefa20–243 SF, H Mesačná sonáta, Veronika Sebechlebská, Hronské Kľačany
cefa20–058 SF Zožrať zaživa, Tereza Stebylová, Bratislava


Finalisti Ceny pre najlepšiu fantasy poviedku

cefa20–316 F Prachy sa vždy zídu, Simon Crabak, Banská Bystrica
cefa20–199 F, H Dôvod číslo sedemdesiatšesť, Monika Kandriková, Spišské Vlachy
cefa20–269 F Slepá nenávisť, Barbora Marasová, Košice
cefa20–059 F Oskar a elixír života, Marek Vaňous, Bratislava
cefa20–311 F Hugo Zeleň, Silvia Zeumerová, Nitra


Finalisti Ceny Bibliotéky

cefa20–113 F Prvý podivný prípad Urbana Baránika, Jara Radošovská, Banská Bystrica
cefa20–141 F, H Kmotra, Jana Tabačková, Bratislava
cefa20–144 H Svetlejšie zajtrajšky, Jana Stankovianska, Bratislava
cefa20–207 H Šarha z podsvetia, Radka Horniaková, Nová Dedinka
cefa20–243 SF, H Mesačná sonáta, Veronika Sebechlebská, Hronské Kľačany


Finalisti Ceny Multiverza

cefa20–099 F Kalahari, Akleda, Košice
cefa20–091 SF Nový svet, Marek Baláž, Liptovský Mikuláš
cefa20–138 F Kráľ zlatých siení, Tamara Halenkovičová, Prievidza
cefa20–196 F Svetlo, Karolína Chudíková, Preseľany
cefa20–086 F Niekde medzi, Lea Súdorová, Šaľa


Finalisti Fantázia Award

FA2020_022 F Dragon tongue, Daniel Klimek, Piešťany
FA2020_009 F Reversing the course, Lenka Levková, Sereď
FA2020_023 F Hearts of Fury, Dávid Mamrilla, Pezinok
FA2020_015 SF Friday Night, Beáta Takáčová, Bratislava
FA2020_026 F Fortune, Milan Tichý, Žilina
FA2020_006 H In the Name of Gudrun, Kristína Trlicová, Bratislava


Zdroj: Organizačný tím Martinus Cena Fantázie


11. októbra 2020
Fandom SK - PR
Zdroj informácií