Lara Croft: Tomb Raider

Simon West

Miliónom počítačových hráčov sa pri slovách Tomb Raider vybaví krehká žienka s výraznými prednosťami, vrkočom a s revolvermi prekliato nízko (na prekliato pekných stehnách). Lara Croft zažiarila na monitoroch a preto bolo len otázkou času, kedy nás jej úsmev očarí na bielych plátnach. Do jej priliehavého trička sa napokon obliekla (vyzliekla?) Angelina Jolie, ona si obula jej ťažké topánky, pripla už zmienené revolvery na dotyčné partie, našpúlila pery a… hups! Bezhlavo, s eleganciou rodenej aristokratky sa vrhla do dobrodružstiev – v palácoch, džungliach, kráteroch, no najmä… v hrobkách! Slovensky nezneje Vykrádač Hrobov až tak elegantne, no nezabúdajte – rovnaký koníček si zvolil aj Dr. Jones, zvaný Indiana…

Angelina… ehm, Lara je znudená a deprimovaná. Nostalgia ju chytá pri spomienkach na otca, ktorý zahynul za záhadných okolností a nuda ju zviera z princípu. Lara je totiž krásna, inteligentná, vzdelaná a – navyše – nechutne bohatá. A to je zlá kombinácia pre mladú dámu, ktorá ovláda kadejaký arzenál, bojové umenia, jazdu na všetkom, čo sa hýbe, jednoducho to, čo má ovládať správna hrdinka počítačových hier. Preto naša drahá A… Lara privíta takmer s radosťou problémy, ktoré sú spojené s príchodom konjunkcie planét – problémy, ktoré ju vyženú do kambodžských hrobiek, Stratených miest v Mŕtvych zónach, do chrámov, džunglí a ľadových polí. Jednoducho, Lara miluje adrenalín – aj keď si navráva, že to všetko robí pre ockovu pamiatku. Lady Croft je jednoducho Tomb Raider.

Až potiaľto by bolo všetko v poriadku, tento film má dobrý základ v príbehoch Dr. Jonesa. No, žiaľbohu, z kvalitných koreňov nevyrástol elegantný céder, ani monumentálna sekvoja, či aspoň vo svojej útlosti pôvabná bonsaj. Príbeh Lary Croft na jednej strane príliš pristrihli scenáristi (príšerné diery v logike – dôvod, prečo Lara odovzdala časť amuletu nepriateľovi mi bol záhadou – keď už zničením svojej polovice by naplnila quest – zachránila svet) a na druhej strane ho príliš „pohnojil“ režisér. Simon West sa vo svojom debute Con Air ukazoval ako nádejný stupňovač napätia, no charizmu Angeliny Jolie nezvládol. Akčné scény sú prehnane nadsadené, aj John Woo by nasucho prehltol, keď Lara v pyžamku zlikviduje jednotku elitných zabijakov v plnej poľnej. Iste, Lara je Tomb Raider, počítačová postavička – no tento film nie je len pre hráčov. Pristrihnutie, prehnojenie a zo zdravých koreňov nám vyrástol strom mrzáčik. Na jednej strane má síce krásne stehná, no na druhej… korunu tvorí pár suchých, nasilu poprehýbaných vetvičiek (dejové línie).

A k zbabranej akčnosti si pridajte nevydarené postavy. Akoby sa režisér nevedel rozhodnúť, či točí akčný film alebo komédiu, hlavný záporák je profesionálny „padouch“, kým Larini priatelia (komorník a dvorný hacker) sú trápni komedianti. Sami o sebe sú všetci v pohode, no keď sa stretnú – hlavne v závere je to okaté – celok pôsobí rozpačito. Finále sa totiž snaží tváriť vážne (okrem epilógu), preto sa v ňom komické postavičky nudia a vyslovene zavadzajú.

Charakterizácia postáv je vôbec veľkou slabinou filmu – a napokon, v tieni Angeliny Jolie (jej našpúlených perí a obtiahnutého trička) aj tak zanikajú. Film Tomb Raider je hrou jednej postavy – a aj keď je tá veľmi pôsobivá, výsledok je neistý. Rovnaký efekt by malo prehrávanie sprchovej scény Lary Croft dookola – a ušetrilo by sa pekných pár miliónov.

Výprava je vcelku slušná, aj Dr. Jones by sa potešil, no ako celok ma film sklamal. Pripomenulo mi to moje poviedkové pokusy, kde som – v snahe o atmosféru, spravidla noirovú – zabudol na príbeh. Jednoducho, hnal som sa za efektom, vytváral som pôsobivé scény, plné zabijakov v dlhých plášťoch, západy slnka v pohároch whiskey – a dej zatiaľ zdochol na suchoty. Jediný rozdiel medzi mojimi „poviedkami“ a týmto filmom je ten, že dotyčné texty skončili v koši, kým táto Lara bez hanby vyliezla na biele plátna. A po komerčnom úspechu na ne o chvíľu vylezie znova – v druhom pokračovaní Vykrádačky Hrobiek. Nuž, dúfam, že sa scenáristi poučia. Jedna krásna herečka totiž film nerobí…


24. augusta 2001
Rastislav Weber