Recenzia - Kristína Haidingerová: Ti nepohřbení & Děti Raumy

Ti nepohřbení - obálka
Děti Raumy - obálka

Horor je stále menšinovým žánrom, prehliadaným a trošku zaznávaným. Navzdory tomu má svoje čaro a koho zláka, toho už nepustí. Väčšinou poznáme kvalitných zahraničných autorov tohto štýlu, ale rovnako dobrých máme aj u nás a u našich susedov. Česká autorka Kristína Haidingerová sa do povedomia dostala svojimi románmi a poviedkami. Tento rok vyšlo pokračovanie jej románu Ti nepohřbení (2014) s názvom Děti Raumy. Nuž, pozrime sa na oba tieto zaujímavé počiny naraz.


Ti nepohřbení

Pomsta prežije až za hrob

Samuel Segeth býva v prístavnom mestečku Rauma. Rodina sa neustále sťahuje z miesta na miesto vždy, keď chorá a divná matka zavelí. No tu sú už dva roky a Samuel vie, že v Raume chce zostať. Žije si veselo. Zaujíma sa akurát o lode, partiu kamarátov a sestru svojho najlepšieho priateľa Mikka Waarmetsa – Katiu. Cez deň pracujú, po večeroch sa zabávajú. No nič netrvá večne. Matka je opäť nepokojná a otec rozhodne, že z Raumy odídu. Skôr, ako to stihnú spraviť, ich dostihne kliatba z minulosti, o ktorej Samuel ani netušil. Kvôli nej sa začínajú objavovať deti, ktoré vstali z hrobov. Šíri sa strach a beznádej.

Samuel sa usiluje ochrániť svojho malého bračeka Adama. Ten aj napriek všetkým opatreniam zmizne. Sám Samuel sa ocitá uväznený na neznámom mieste. Nechápe, čím sa previnil. Prečo musí trpieť? O rozum ho pripravuje navyše skutočnosť, že k jeho trýzniteľom patrí aj milovaná Katia. Všetkých riadi žena menom Marína. Tá z neho proti jeho vôli spraví čosi, čomu sa vraví Violet. Upíra s fialovou brečkou namiesto krvi, odsúdeného k temnému životu.

V snahe zbaviť sa prekliatia Segeth uteká na sever. Pátra po informáciách, hocakej legende, ktorá by mohla vysvetliť fungovanie záhadnej modrej hmoty, umocňujúcej silu jeho vrahyne. Kde nájde bájnu Rieku medzi svetmi? Čo sa stalo s Katiou? Marína s nohsledmi sú mu však po celý časv pätách. Dokáže im utiecť? Ochráni brata a tých pár ľudí, ktorí mu budú počas rokov strávených na úteku blízkymi? Samuelova existenciasa po ďalších udalostiach zrazu scvrkla na jedinú vec. Na pomstu žene, ktorá mu zničila rodinu. šťastie a nádeje tým, že mu vzala život a dala dar večnosti.



Děti Raumy

Ak je osud proti vám, ste bezmocní

Katia Waarmetsová žije už štyri storočia a po celý ten čas sa stará o potomkov rodu Segeth. Zároveň sa nevzdala pátrania po Samuelovi, pretože stále dúfa, že ho nikto nezabil a že sa zasa uvidia. Hľadanie na Severnom póle je úspešné. Po čudesnej procedúre Samuel znovu ožíva a stretáva pravnukov mladšieho brata. Učí sa modernú reč, spoznáva techniku a zamiluje sa do áut. No temné tajomstvo, kým on a Katia v skutočnosti sú, sa raz musí prevaliť. Aká bude reakcia Samuelovej rodiny?

Namiesto Maríny sa objavuje nové, nepoznané nebezpečenstvo. Bytosť, stvorená ešte počas besnenia pred štyristo rokmi, sa začne dožadovať toho, čo jej bolo vtedy odopreté. Jediní, ktorí jej to môžu poskytnúť, sú Samuel s Katiou.

Začínajú sa preteky, kto z koho. Veľa času nezostáva. Bytosť je bezohľadná, bez svedomia. Ovláda ľudí a nepozerá na to, koľkými obeťami si vydláždi cestu k modrému plazmantu.

Kým ľudstvo sa bráni uznať, že by Violeti mohli existovať, a borí sa s neznámou celosvetovou infekciou, Samuel a Katia bojujú s tajomnou beštiou. Môžu ľudia prežiť atak tejto kreatúry? Môže to prežiť svet?

Snehové vločky padajú, mráz štípe, močiare a rieky zamŕzajú. Všetkých to opäť ťahá na sever, k očistnej sile Rieky spájajúcej svety. Nie je isté, či sa tam stihnú dostať včas. Čas totiž tentokrát nie je spojencom.



Knihy, ktoré sa nedajú odložiť

Ti nepohřbení aj Děti Raumy sú príbehy o Violetoch, upíroch, ktorých na svet priviedla zvláštna modrá hmota – plazmant. Vďaka nej dokážu žiť večne. Po románoch typu Twilight je príjemné čítať príbehy, kde sa upíri dostali zase tam, kam patria. Medzi krvilačné a nebezpečné tvory, ktorým je lepšie sa vyhnúť. Haidingerová sa so svojimi hrdinami nemaznala. Sú to beštie a tak sa aj správajú. No na druhej strane prežili strašné veci, a tie v nich prebudili nenávisť, udupali lásku a často aj súcit.

Obe knihy vás zavedú do Fínska, Švédska ba ešte severnejšie. Budete prespávať v prázdnych chatách, priam fyzicky pocítite, čo je to byť opustení, a to v tej najsurovejšej podobe. Beznádej sa stane vaším najvernejším spoločníkom rovnako, ako roje dotieravých komárov. Siahnete na dno. Na pokraji zrútenia sa budete už len zo zotrvačnosti brodiť hlbokým snehom, ukrývať sa a hľadať krásu tisícich jazier. Budete sa snažiť nezošalieť v nepreniknuteľných lesoch plných divokej zveri a samoty hustejšej, než nekonečná severská noc. Napriek tomu neprestanete utekať. Pred svedomím, sebou aj svetom, neustále hľadajúc onú bájnu Rieku spájajúcu svety. Možno sa do nej zatúžite ponoriť, aby ste konečne našli pokoj pre svoje unavené duše. Na nos a čelo vám začnú sadať snehové vločky, para, ktorú vydychujete, primrzne na riasach. Ľadový vzduch zmrazí pľúca a práve vtedy, keď už to začnete vzdávať, ju zbadáte. Nadpozemsky krásnu žiaru, spájajúcu dve rozdielne dimenzie. Zostáva spraviť posledný krok a budete voľní. Odhodláte sa k nemu?

Knihu Děti Raumy si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Ti nepohřbení
Séria Violeti, 1. časť
Žáner: horor, fantasy
Autorka: Kristína Haidingerová
Vydavateľstvo: Netopejr
Rok vydania: 2014
Jazyk: český
Počet strán: 274
Väzba: brožovaná s prebalom
ISBN: 9788087044698

Děti Raumy
Séria Violeti, 2. časť
Žáner: horor, fantasy
Autorka: Kristína Haidingerová
Vydavateľstvo: Netopejr
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Počet strán: 336
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788088225133

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portály Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


19. novembra 2019
Ena