Komiks: Where Monsters Dwell

Lietadlá, dinosaury, amazonky...

Monsters 00
Monsters 00d

Garth Ennis je autorom vtipných, nechutných, antipatriotických, anticirkevných, nie práve superhrdinských komiksov. To vie každý riadny čitateľ komiksov. Ale je tu jeden Ennisov talent, o ktorom mnohí čitatelia nevedia. Či skôr, nie sú zvyknutí na inteligentný príbeh od autora, ktorý roky zabáva čitateľov tupou zábavou. Garth Ennis sa venuje aj písaniu príbehov z armádneho prostredia. A ide mu to na jednotku.

V našich končinách sme sa mohli s militantným Ennisom zoznámiť vďaka vydavateľstvu BBart v minisériách Fury: Mírotvůrce, Fury: Bůh ochraňuj válku a Bitevní pole. Bohužiaľ u nás neslávili tieto príbehy veľký úspech, pretože tunajší čitatelia nie sú zvyknutí na „normálne“ Ennisovky. Za to v zahraničí sa mu darí. Unknown Soldier, Adventures in Rifle Brigade, War Stories, 303 a Fury MAX sú príbehy, ktoré majú s armádou veľa spoločného.

No z nejakého dôvodu sa Ennis rád zameriava na letcov. Možno je to nejaký nový druh ešte neobjaveného a nepomenovaného fetišu. Tak či onak, Ennis má na rováši pár príbehov so známymi vojnovými pilotmi. Znovu predstavil svetu Hansa von Hammera, nemeckého pilota vystupujúceho v sérii Enemy Ace. Potom sa pustil do oživenia Brita Roberta Herewarda „Battlera“ Brittona a jeho boja proti fašistom.

Posledným pánom na holenie bol Karl Kaufman. Ennis napísal alternatívnu verziu Kaufmana, ktorá bola vydaná pod hlavičkou Marvel MAX. Išlo o päťdielnu minisériu, ktorá sa odohrávala počas prvej svetovej vojny a mala veľavravný názov, The First Flight of the Phantom Eagle. A aký bol teda Karl Kaufman prezývaný Phantom Eagle v nie alternatívnej realite? Teraz máme šancu zistiť to.

Karl Kaufman je čurák. Nemá problém okradnúť a oklamať ľudí, ktorí ho považujú za priateľa. To znamená, že má viac nepriateľov než priateľov. A tí, ktorí ho považujú za priateľa, ho nemajú nejako extra radi. Lenže dobrých pilotov je na svete málo a náhoda chcela, aby Karl stretol Clementine Fraklin – Coxovú. Tá milá slečna sa potrebuje dostať do Singapúru a keďže je ochotná zaplatiť za cestu nekresťansky veľkú sumu, Karl sa rozhodne ponúknuť jej svoje služby.

Pokojný let im narušila búrka, ktorá našu dvojicu zjavne preniesla do praveku. Skôr než by ste povedali „Karl Kaufman je čurák“, na lietadlo zaútočil kŕdeľ Pteranodonov. Po úspešnom núdzovom pristátí to vyzeralo tak, že naši hrdinovia sú v bezpečí. Asi na dve minúty. Karl má totiž vo zvyku zakopávať o problémy. A začína mať podozrenie, že slečna Clementine Franklin – Coxová nie je takou jemnou dámou, ako si myslel.

Bude to znieť otrepane, ale nápad na túto sériu sa zrodil klasicky ennisovsky. Pri pive. Od začiatku komiksu je jasné, že ide o pulpový dobrodružný príbeh à la Indiana Jones alebo Stratený svet Sira Arthura Conana Doylea. Ak máte obavy, či príbeh súvisí nejako s eventom Secret Wars, sú zbytočné. Nijako s ním nesúvisí. Ja osobne to beriem iba ako spojenie sérií Where Monsters Dwell a Phantom Eagle v jeden pekný celok.

Kresbu dostal na starosti Russ Braun, ktorý s Ennisom spolupracoval už na sérii The Boys. Karl je v jeho podaní neskutočný hajzel, ktorému neveríte ani nos medzi očami, a máte mu chuť jednu vraziť. Clementine je šarmantná, má v sebe niečo drsné a sexy zároveň. Čo sa týka samotnej flóry a fauny miesta kde žijú netvory, je sa na čo dívať. Russ bol na post kresliča perfektnou voľbou. Aj keď je pravda, že by som radšej bol za Franka Cho, ktorý sa tentoraz postaral iba o obálky.

Where Monsters Dwell je výborná záležitosť pre všetkých, ktorí hľadajú komiks vhodný na zabitie času a pobavenie. Maximálne odporúčam.


Where Monsters Dwell
Píše: Garth Ennis
Kreslí: Russ Braun
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2015


7. júla 2015
Marek *Keram* Barányi