Komiks: We Stand on Guard

Kanada vs. Amerika

We Stand On Guard 001-000
We stand on guard-01-back

Brian K. Vaughan je v našich končinách varený-pečený. Jeho séria Y: Poslední z mužů si u nás našla fanúšikov, podobne ako Smečka z Bagdádu a prvý book epickej ságy zvanej Sága. Pre svoj najnovší komiks si vybral Brian kontroverznú tému, hlavne pre Američanov. Amerika sa už roky podieľa na inváziách, okupáciách a vojnách v ďalekých krajinách. Ale čo by sa stalo, keby Amerika napadla krajinu, ku ktorej má bližšie nielen geograficky ale aj kultúrne?

Rok 2112. Niekto zaútočil na hlavné mesto Ameriky. Zahynuli tisícky občanov, vrátane prezidentky. Skôr, než sa niekto začal zaoberať hľadaním vinníka, Američania zaútočili na hlavné mesto Kanady. O dvanásť rokov neskôr je Kanada pod nadvládou Ameriky a rozdelená na teritóriá. V jednom z teritórií prežíva mladá žena menom Amber, ktorá hľadá svojho nezvestného brata. Až do chvíle než ju napadne robotický Vojnový pes.

Našťastie ju zachráni skupina partizánov, ktorá jej vysvetlí, ako sa veci v skutočnosti majú a čo môže za inváziu. No nie všetko je také jednoduché, ako by mohlo byť. Partizáni Amber podozrievajú zo špionáže a kolaborácie s Američanmi. Prv, než sa Amber dostane k slovu, objaví sa americké armádne vozidlo väčšie než robotický Vojnový pes. Otázky budú musieť počkať, treba bojovať za slobodu Kanady.

Samotný príbeh je v podstate modernou Vaughanovou interpretáciou vojny z roku 1812 medzi Kanadou a Spojenými štátmi. Len sa tu po bojisku namiesto koní preháňajú roboti rôznych rozmerov. Prvý diel sa číta ako pilotný diel seriálu a koncept je velmi jednoduchý. Dvaja súrodenci prežijú útok na Kanadu a pokúšajú sa prežiť. Vaughan šikovne preskočil ich detstvo a priamo sa sústredil na príbeh dievčaťa, ktoré sa snaží prežiť v novom svete.

V prvom čísle bohužiaľ chýba uveriteľné vykreslenie emócií a ľudskosti hlavnej postavy, ako sme to videli v sériách Y: Poslední z mužů a Sága. Amber je hlavná postava, ale jej osud vám môže byť ukradnutý. No verím tomu, že Vaughan ešte ukáže niečo z jej života a dievčina nám prirastie k srdcu. Zloženie tímu partizánov je až klasické. Predstavte si drsnú ženu, tajného nerda, ultradrsného muža s jazvou a vlkom a partizána, ktorý nevie ani slovo po anglicky. Jediné, čo im chýba, je bojový pokrik.

Vaughan počas svojej kariéry spolupracoval s mnohými kanadskými kresličmi – Fionou Staples (Sága), Pia Guerra (Y: Poslední z mužů) a Nikom Henrichonom (Smečka z Bagdádu). A keďže sa mu vďaka zabehnutej formulke darí dobre, jeho najnovšiu minisériu kreslí Kanadský komiksový kreslič Steve Skroce. Ten pracoval nielen na komiksových sériách, ale sa podieľal aj na storyboardoch k filmom. Hlavne pre Wachowských, takže epické scény plné epickosti mu nie sú cudzie.

Skroce sa vyhral s detailnosťou na jednotku a miestami mi jeho kresba pripomenula kresličský štýl Geofa Darrowa. Dizajn Vojnových psov a robotických jednotiek ako keby vypadol z hernej série Metal Gear Solid, čo je len plus. Prípadne AT-AT z Hviezdnych vojen a mechanických psov agentúry DARPA (Agentúra pre výskum pokročilých obranných projektov). Jednoducho, je sa na čo pozerať.

Ako Vaughan vtipne poznamenal pri rozhovore, očakáva, že ho po vydaní prvého čísla We Stand on Guard deportujú a Steve bude nominovaný na ocenenie. Zatiaľ sa tak nestalo a dúfajme, že sa tak nestane. Aspoň kým nebude dovydávaný príbeh.


We Stand on Guard
Píše: Brian K. Vaughan
Kreslí: Steve Skroce
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2015


21. júla 2015
Marek *Keram* Barányi