Komiks: The Paybacks

Byť hrdinom nie je lacné

Paybacks 001-001
Paybacks 2

Alkohol vplýva na ľudí rôzne. Niektorých otupuje, iných uspáva a z času na čas sa stane niečo veľmi, veľmi nezvyčajné. Napríklad získate superschopnosti ako chlapík menom Ruben, hlavný hrdina minisérie Buzzkill (naša recenzia) z roku 2013. Je to perfektná paródia na superhrdinov a teraz sa jej scenárista Donny Cates vracia do Rubenovho sveta. Sveta v ktorom neplatenie pôžičiek a dlhov znamená, že po vás pôjdu vymáhači z tímu Paybacks.

Chcete byť superhrdinom? Chcete mať velitelstvo vybavené najnovšou technológiou, cool vecičkami a strojom, ktorý robi PING? Nenarafičili ste vraždu svojich rodičov a nezdedili ste ich prachy a komorníka? Vyberte si pôžičku od záhadného pána Piercea. No nezabudnite ju splácať pravidelne, inak vám začne na krk dupať Emory Rains a jej tím Paybacks. Akékoľvek zariadenie zakúpené za pôžičku bude zhabané a neplatič si odmaká dlh prácou pre Emory.

Tlak čižmy na krku cíti momentálne Night Knight, temný ochranca mesta Londýn. Čo na tom, že práve bojuje so svojim odvekým nepriateľom Reflectoidom, pánom zrkadiel. Keď vám niekto siahne na živobytie a komorníka, treba sa postaviť problému čelom. No Night Knight nie je jediným neplatičom. Tým druhým je muž menom Battery. Lenže niekto sa ku nemu dostal skôr a pripravil ho o viac než len jeho auto.

Ako už bolo povedané, samotný príbeh sa odohráva vo svete minisérie Buzzkill. Teda tu nájdete paródie na všetky superhrdinské a superzločinecké archetypy. To však neznamená, že hlavné a vedľajšie postavy nestoja za to. S Doctorom Blaqkom sme sa už stretli a ešte stále je mixom sfetovaného Doctora Strangea a retardovaného Ježiša. Členovia tímu Paybacks sú: velitelka Emory Rains, ukecaný Bloodpouch, čiastnočné zviera Skisquatch, megarus Soviet Nunchuck, smrtiaca Miss Adventure, záhadný Driver a horlivý Jacob Destruction.

Night Knight je paródiou Batmana, len jeho Batmobil nahradil žrebec. A má NeBatjaskyňu, komplet s najnovšou technológiou, cool vecičkami a strojom, ktorý robí PING. Jeho nepriateľ Reflectoid má podobné schopnosti ako Mirror Master. Z Paybacks sú zatiaľ najzaujímavejší Soviet Nunchuck, ktorý používa angličtinu, iba keď sa vyjadruje hláškami z filmov, Driver, ktorého dodávka nie je, čím sa zdá, a Jacob, ktorý je ako Human Torch. Len sa nesmie dostať na vzduch.

Scenárista Donny Cates si tentoraz prizval na pomoc kolegu Eliota Rahala. Je radosť sledovať šialenú jazdu, ktorú táto dvojica započala. Paybacks by mala byť sériou na pokračovanie a všetko by sa údajne malo točiť okolo toho, čím vlastne Driverova dodávka v skutočnosti je. Kresebne nie je komiksu čo vytknúť, opäť je sa na čo pozerať. Geoff Shaw jednoducho vie, čo robí a využíva svoj kresebný štýl naplno. Za spomenutie stojí aj výborný koloring Lauren Affeovej.

The Paybacks je bezpochyby výbornou záležitosťou pre každého, kto túži po troche zábavy a konskej dávke parodovania superhrdinov a rôznych klišé. Prvý diel výborne predstavil šialený svet, hlavné postavy by mali dostať viac priestoru v nasledujúcich číslach. Ak sa chcete zabaviť, neváhajte. Nebudete ľutovať.


The Paybacks
Píšu: Donny Cates, Eliot Rahal
Kreslí: Geoff Shaw
Vydáva: Dark Horse
Rok vydania: 2015


29. septembra 2015
Marek *Keram* Barányi