Komiks: The Eltingville Club

Som nerd, kto je viac?

The Eltingville Club 001-001
The Eltingville Club 002-001

Písal sa rok 1999 a môjmu mladému ja sa dostal do rúk magazín Crew číslo 12. V ňom sme videli, ako Hitman ogrcal Batmana, Sudca Dredd zneškodnil tvora so žaluďom namiesto hlavy, Predátor zmasakroval nacistov a hovoriace mliečne výrobky grcali na všetko v okolí. Za poslednú menovanú nechutnosť zo série Milk & Cheese bol zodpovedný scenárista a kreslič Evan Dorkin. No, ako sa vraví, nesúďte autora podľa jeho tvorby.

Dorkin je držiteľom niekoľkých ocenení a môže za to aj fakt, že si výborne dokáže uťahovať z nerdov a geekov. Sám k nám totiž patrí. Vie, ako argumentujeme, čo nás dokáže nahnevať a aké ťažké je niekoho presvedčiť o tom, že vy máte pravdu. Vďaka tomu vznikol aj jeho magnum opus The Eltingville Club. Ten sa prvýkrát objavil v antológii Instant Piano, následne v Dorkinovom magazíne menom DORK! a najnovšie pod záštitou Dark Horse Comics.

Hlavnými postavami príbehu sú štyria teenageri. Bill Dickey je v podstate vodca štvorice a medzi jeho hlavné záujmy patria komiksy, vedecko-fantastické filmy a seriály. Pete DiNunzio je fanúšikom hororov. Josh Levy je klasický geek s mastnými vlasmi a mastnejším pupkom, ktorého zaujímajú Star Wars a vedecko-fantastická literatúra. S Billom sa často háda, čo väčšinou končí fyzickým alebo verbálnym útokom. Jerry Stokes je tichý člen štvorice a medzi jeho záujmy patrí hranie D&D.

Príbeh začína počas upršaného rána, keď Bill nastupuje do svojej novej práce. Splnil sa mu sen, zamestnali ho v miestnom obchode s komiksmi. Ale Billove plány vysedávať na tróne zo škatúľ na komiksy a mať sex s prsnatými cosplayerkami sa rozplynul rýchlejšie než prd jeho šéfa. Billa totiž čaká veľa práce, pravidiel a životných lekcií o tom, ako to funguje v biznise. Takže sen sa mu splnil aspoň z polovice. Aj to sa počíta.

Iného názoru sú Pete, Josh a Jerry. Hlavne pre Josha, ktorý chcel pracovať v miestnom obchode s komiksmi, je to posledná kvapka. Bill si už dlho koledoval o vyhodenie z ich špeciálneho klubu a teraz majú konečne riadny dôvod. K slovu sa dostanú nielen štít Captaina America, Thorovo kladivo, Hellboyova kamenná ruka a lampa Green Lanterna, ale aj mnohé odkazy na popkultúru. Toto sa neskončí dobre.

The Eltingville Club je jeden z tých komiksov, ktoré som si behom chvíle obľúbil. A to hlavne preto, lebo hlavné postavy po sebe vrhajú popkultúrne odkazy rýchlejšie než Captain Boomerang bumerangy. Avšak ľuďom, ktorí sa dostali ku komiksom iba nedávno, prípadne im záleží iba na kresbe, tento príbeh neodporúčam. Navyše, hlavné postavy vôbec nie sú sympatické. V skutočnosti sú to sebecké hovädá, ktoré sa z nejakého dôvodu priatelia.

Na počudovanie je toto prvý komiks o Eltingvillskom klube. Doteraz boli zverejňované iba krátke stripy. Ako to už býva, Dorkin sa inšpiroval vlastným životom. Šesť rokov pracoval v obchode s komiksmi, čisto náhodou v Eltingville a každodenne mal dočinenia s ľuďmi, ako sú Bill, Pete, Josh a Jerry. Všetky príbehy sú o maniakálnej oddanosti, o tom, kto svojím argumentovaním a nadávaním nakoniec zvíťazí.

Nanešťastie je The Eltingville Club posledným komiksom o dobrodružstvách štvorice fanúšikov. Prvý diel je o tom, čo mohlo za ukončenie klubu, a druhý sa posúva o desať rokov vpred, kde sme svedkami definitívneho konca klubu. Pokiaľ ide o kresbu, je to čistý dorkinizmus. Stránky sú tehotné textom a jednotlivé políčka pretekajú detailnosťou. Nehovoriac o odkazoch na komiksy, filmy a seriály.

Evan Dorkin opísal hlavných hrdinov ako štvoricu teenagerov, ktorí patria medzi tých najhorších fanúšikov aký kedy žili. A ja musím súhlasiť. Tento komiks je záležitosť čisto pre geekov a nerdov a ak sa medzi nich rátate, určite sa v ňom uvidíte. Alebo uvidíte niekoho, koho poznáte. Prípadne si pozrite animovanú adaptáciu (iba pilotný diel), ktorú nájdete na YouTube. Nebudete ľutovať.


The Eltingville Club
Píše: Evan Dorkin
Kreslí: Evan Dorkin
Vydáva: Dark Horse Comics
Rok vydania: 2014, 2015


25. augusta 2015
Marek *Keram* Barányi