Komiks: The Autumnlands

Posledný človek na Zemi

Autumnlands 01
Autumnlands 02
Autumnlands 03

Možno to viete a možno nie, ale teraz je najlepšie obdobie na to, aby ste boli čitateľmi komiksov. V dnešnej dobe vychádza oveľa viac originálnejších príbehov než kedykoľvek predtým. Máte radi príbehy s antropomorfickými zvieratami? Tým myslím Blacksada, nie Furries. Máte radi fantasy a ságy o poslednej nádeji a spáse? Ak áno, tak je The Autumnlands pre vás.


Všetko sa to začalo v meste Keneil, najzápadnejšom zo Sedemnástich miest nad Pláňou. Všetci vedeli, že sa to blíži, že to je nevyhnutné. Zo sveta sa začína pomaly vytrácať mágia, ktorá sa používa denne aj na tie najobyčajnejšie úkony. Okrem oho, vďaka mágii sa všetkých Sedemnásť miest udržuje vo vzduchu. Jedinou nádejou na obnovu mágie je povolanie takzvaného Veľkého šampióna.

Do Keneil prišli mágovia zo všetkých miest a po dobrej hostine a postaveniu sa faktom nakoniec súhlasili, že by bolo dobré zachrániť zdroj ich moci. Magická pečať bola pripravená, mágovia sa zapojili do vytvorenia portálu a uspeli. Ale zaplatili za to veľmi draho a čakalo ich riadne prekvapenie. Vo svete hovoriacich psov, sov a hadov je jedinou nádejou a spásou neochlpený, neoperený, nešupinatý tvor. Človek.

Inšpiráciou pre scenáristu Kurba Busieka bol komiks menom Kamandi. V ňom sa po celosvetovej pohrome preživší ľudia vrátili k svojim pravekým koreňom a zvieratá sa vyvinuli v inteligentnú rasu. Titulná postava Kamandi bol chlapec, ktorý spolu s ďalšími prežíval v podzemnom bunkri a naučil sa spolunažívať so zvieratami. Lenže vydavateľstvo DC nechcelo Busiekovi dovoliť, aby písal nové príbehy Kamandiho, tak stvoril svoj vlastný svet u konkurečného Image Comics.

Prvé číslo má dvojnásobok strán, čo je u Busieka bežné. Urobil to pri Avengers aj Thunderbolts. Účelom je poriadne predstaviť svet, v ktorom sa odohráva príbeh. A kto by nechcel za cenu jedného komiksu dostať dva? Predstavenie pri takomto projekte bolo dôležité a je vidievidnoť, že Busiek to má všetko krásne premyslené. Zvieratá majú svoje božstvá, ktoré uctievajú, svoje zákony a hierarchiu.

Samotný človek menom Learoyd pochádza z čisto vedecko-fantastického sveta, nie zo sveta fantázie. Správaním je skôr divoch než jemný mesiáš. Niečo na spôsob Demolition Mana, keď sa nadávajúci Sylvester Stallone dostal do nekonfliktnej civilizácie. Busiek sa rozhodol v každom komikse venovať dvojstránku kresbe akoby zo stredovekej knihy, sprevádzanej krátkou prózou, ktorá uvádza čitateľa do príbehu.

Keď už je reč o kresbe, na svojho vyvoleného kresliča natrafil Busiek náhodou na Emerald City ComiCone. Zaujalo ho portfólio Benjamina Deweyho, ktorý dokázal perfektne zachytiť zvieraciu charakteristiku, podobne ako kreslič série Blacksad Juanjo Guarnido. Vďaka jeho kresbe vyzerá fantastický svet neskutočne komplexne a reálne. Koloring Jordie Bellaire (Zero, The Manhattan Project) výborne pridáva na fantastickej atmosfére.

The Autumnlands je perfektne napísaná a nakreslená fantasy sága, ktorá jednoznačne stojí za vašu pozornosť.


The Autumnlands
Píše: Kurt Busiek
Kreslí: Benjamin Dewey
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2015


22. septembra 2015
Marek *Keram* Barányi