Komiks: Rikki-tikki-tavi

Rikki-tikki-tavi 1
Rikki-tikki-tavi 2
Rikki-tikki-tavi obálka

Kniha džunglí od Rudyarda Kiplinga sa drží v povedomí ľudí už od svojho prvého vydania v roku 1894, ktorú ilustroval autorov otec John Lockwood. Dnes však už málokto vie, že pôvodne išlo o dvojdielnu knihu pozostávajúcu z rôznych dobrodružných príbehov. Ten najznámejší a dodnes spájaný s Knihou džunglí je o malom Mauglím a jeho zvieracích priateľoch, ktorému sa v knihách ušlo viac priestoru než ostatným. Väčšina z nás sa po prvý krát stretla s Kiplingovou džungľou práve vďaka rovnomennej animovanej disneyovke, prípadne v niektorej z filmových variácií. Tí, ktorí sa nechali očariť knihou, však vedia, že príbeh malého chlapca nie je zďaleka jediný, ktorý v sebe Kniha džunglí ukrýva.

Svoje o tom vie aj český autor Vít Kovář, ktorému učaril príbeh munga Rikki-tikki-taviho. Práve jeho príbeh mladý absolvent zapracoval do svojej bakalárskej práce, vďaka čomu vznikol komiks, s ktorým sa Kovářovi podarilo od Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara získať Cenu ateliéru za vynikajúcu bakalársku prácu. Netrvalo dlho a komiks Rikki-tikki-tavi pretavil autor do knihy vydanej vlastným nákladom, ktorá naozaj stojí za povšimnutie. Vítek Kovář v nej figuruje ako skvelý ilustrátor, scenárista, či kolorista. Práve majstrovská práca s vodovými farbami dáva vyniknúť príbehu. Nechýba mu napätie a veľké srdce, z ktorého cítiť Kiplingovského fanúšikovského ducha.

Vyobrazenie ľudských postáv sa síce občas javí ako menej zvládnuté, avšak všetko ostatné funguje na jednotku. Okienka, bubliny aj prenádherné celostránkové obrázky, to všetko je kreslené pekne po starom, ručne. Čo-to hovoria o zručnosti autora, ktorý má pred sebou vo svete komiksov veľkú budúcnosť. Aj s farbami Vít narába naozaj majstrovsky. A to mu tvorba tohto 70-stránkového komiksu trvala iba tri mesiace. Dúfam, že Rikki-tikki-tavi nie je jediným komiksom, ktorý od tohto nádejného českého autora uvidíme. Všestranný talent, ktorý v ňom drieme, by si zaslúžil väčšiu motiváciu, než byť vydaný na vlastné náklady a ešte k tomu v obmedzenom počte.

Čo sa príbehu týka, stačí vám vedieť len toľko, že rozpráva o odvážnom mungovi menom Rikki-tikki-tavi, ktorého kruté dažde vyplavia z nory priamo do náruče malého indického chlapca. On a jeho rodina sa malého zvieratka ujmú a najdúch tak získa nový domov. Obrovská vila a jej okolie, ktorého sa Rikki-tikki-tavi stáva súčasťou, je však neustále pod drobnohľadom dvoch indických kobier. Je len na malom chlpatom avšak bojaschopnom hrdinovi, aby dokázal svoju odvahu a zároveň preukázal svoju oddanosť k rodine.

Navonok znie príbeh celkom milo až detinsky, no v skutočnosti ho sprevádza široká škála životných múdrostí, ako aj nekompromisné konanie rôznych živočíšnych druhov. Príbeh má tendenciu čitateľovi sprostredkovať oddychové čítanie s niekoľkými silnými a emocionálne zvládnutými scénami, po ktorých vám komiks Víta Kovářa utkvie v pamäti dlhšie než akýkoľvek americký superhrdinský zošit. Zrejme sa k nemu ešte niekoľkokrát vrátite, pretože Rikki-tiki-tavi sa číta veľmi rýchlo a za novelkou z Knihy džunglí nezaostáva. Dalo by sa povedať, že ju vyzdvihuje na modernejšiu úroveň. Bola by škoda nepoznať ju v šate takmer „domáceho“ autora.

Siahnutím po tejto komiksovej knihe nielenže „obohatíte“ autora, ale predovšetkým obohatíte seba. Záleží na tom, či máte radšej knihy alebo komiks. Vo výsledku, vzhľadom na dobu, v ktorej žijeme, je komiksový Rikki-tiki-tavi pôsobivejší, než jedna nenápadná poviedka z Knihy džunglí. Aj preto je dôvod veriť, že Vít Kovář sa v našej komiksovej džungli len tak nestratí. Veď ako už dokázal sám Kipling, všetko to chce len čas. A príbeh malého munga je iba začiatok…


Rikki-tikki-tavi
Žáner: komiks, dobrodružný
Autor komiksu: Vít Kovář
Autor predlohy: Rudyard Kipling
Vydavateľstvo: Powerprint
Rok vydania: 2018
Počet strán: 70
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788075680709


9. októbra 2018
Peter Šufliarsky