Komiks: Rick and Morty

Veda, chlast, emzáci

Rick & Morty 001-000
rick and morty 02
rick and morty 02b

Jednou z mála vecí, ktoré závidím dnešnej generácii, je fakt, že ich kreslené seriály sú oveľa lepšie než tie, na ktorých som vyrastal. Nechápte ma zle. Ešte stále mám rád retardovanosť Rena a Stimpyho, serióznosť Batmana a naivitu Nindža korytnačiek. Ale na tých nových kreslených seriáloch je niečo oveľa viac. Oči mi otvorilo Adventure Time, v ktorom sú príbehy „o ničom“ plné filozofických úvah a životných lekcií pre deti ale aj dospelých.

Nasledovali seriály Gravity Falls, Bravest Warriors, Steven Universe a hlavne Rick and Morty. Na rozdiel od ostatných seriálov sú Rick and Morty trochu iní. Na rovinu, ten seriál je, ako keby film Návrat do budúcnosti mal grupáč so seriálmi Doctor Who a Twilight Zone a narodilo sa im dieťa, ktoré je neustále sfetované, ožraté a trpí sociopatiou najvyššieho stupňa. A napriek tomu je neskutočne výborný.

Za zrod Ricka a Mortyho môže Justin Roiland a jeho krátke animované video nazvané „The real adventures of Doc and Marthi“. Celé to začalo ako paródia na trilógiu Návrat do budúcnosti, ktorou chcel Roiland naštvať filmové štúdio Universal. To je dôvod, prečo vo videu (ktoré nájdete na YouTube) vidíme ako Marthi orálne uspokojuje Doca, len aby sa nevytratil z reality. Roilandov samotný koncept zaujal Dana Harmona, ktorý stál za zrodom seriálu Community.

Vďaka tomu sa Doc a Marthi premenovali na Ricka a Mortyho a príbeh o orále sa pretvoril na jeden z najinteligen­tnejších, najsurreálnejších animovaných seriálov vôbec. Navyše je plný odkazov na knihy, komiksy, filmy, seriály a Lovecraftovu tvorbu. A keďže fanúšikov seriálov treba dojiť, vznikajú komiksové príbehy, v ktorých hlavné postavy zažívajú ďalšie šialené, absurdné a surreálne dobrodružstvá. Tomu neunikli ani Rick a Morty a v apríli sa dočkali svojej vlastnej série.

Mortyho otec chce, aby jeho synátor finančne prispieval na rodinu. No Rick svojho zaťa rýchlo zruší a klasicky rickovsky ho doženie až k slzám vyhlásením, že práca je pre debilov. Rick vie, ako si rýchlo zarobiť a umlčať tým tirádu o nič nerobení. Burza cenných papierov. No namiesto toho aby sa Rick a Morty hrali na Vlka z Wall Street, použijú prístroj na predvídanie budúcnosti. Má to dva malé háčiky. Tým prvým je, že prístroj funguje na báze intergalaktickej burzy cenných papierov.

Tým druhým je muž menom Profesor Tock, časový detektív prvej triedy, ktorý nielenže robí neustále narážky na čas a veci s ním spojené, ale od srdca nenávidí Ricka. A vie, že Rick má niečo za lubom. No tým sa budú naši hrdinovia zaoberať neskôr. Najprv si chcú užiť riadne investované a ľahko zarobené peniaze. Ale ani jeden z nich netuší, že než sa skončí deň, budú Rick a Morty známi vesmíru ako Geriatrický strelec a Sériový mastrubátor.

Podobne ako komiksy k seriálom Adventure Time a Bravest Warriors, aj Rick and Morty sú presne v duchu seriálu. Rick je opilecký sociopat a vedec, ktorý z duše nenávidí svojho zaťa a využíva naivného vnuka Mortyho. A samozrejme, Rick je pripravený na každú evantualitu a vždy sa pokúša poraziť zabehnutý systém. Scenár dostal na starosť Zac Gorman a musím povedať, že ide o jedno z najlepších prepojení medzi seriálom a komiksom, aké som kedy videl.

Kresebne je komiks presne v štýle seriálu. Kreslič s pseudonymom CJ Cannon odviedol perfektnú prácu. Od Rickových nemrkajúcich očí, cez divné Mortyho zreničky, až po prehnané násilie, všetko je v šialenom duchu seriálu. Chýba už iba to, aby sa ozvalo Rickovo grganie a Mortyho pisklavý hlas. Za spomenutie stojí aj výborný koloring.

Rick and Morty je záležitosť čisto pre fanúšikov seriálu, ale ak máte radi zvrátený humor a postavy, ktoré každého len využívajú vo svoj prospech, ak máte radi absurdné príbehy, toto je komiks absolútne pre vás.


Rick and Morty
Píše: Zac Gorman
Kreslí: CJ Cannon
Vydáva: Oni Press
Rok vydania: 2015


15. septembra 2015
Marek *Keram* Barányi