Komiks: Pac a Pussy

Pac a Pussy
Pac a Pussy - strip

Začínať záverečnými slovami od Františka Kotletu: „Pac a Pussy jsou megahustej nářez“ je v súvislosti s týmto ďalším českým komiksovým titulom (zhodou náhod opäť vydaným vydavateľstvom Epocha) predsa len trochu nemiestne. Pac a Pussy sú totiž dve mačky, ktoré sa vďaka svojej šikovnosti a deprimujúcim hláškam vyškriabali z Facebooku do malej knižky s deprimujúcimi a nezáživnými okienkami.

Účinkovanie týchto dvoch „hustých“ indivíduí má na svedomí Albrecht Smuten. Po obsahovej stránke sa jeho stripy nesú na smutnej (ako už napovedá autorove priezvisko) vlne a úprimne sa na nich zasmejete len zriedka. Človek s nechuťou k životu sa na stránkach tohto komiksu určite zasmeje častejšie, z čoho sa dá usúdiť jediné: Pac a Pussy nie sú pre každého. K tomu, aby ste dokázali zistiť, či sú určené práve vám, je užitočné naštudovať si facebookovú stránku Pac a Pussy, ktorá obsahuje omnoho bohatejšie, duchaplnejšie a menej jednotvárne vtipy než táto monotónna kniha.

Tým sa znova dostávame k počiatočnej hláške Františka Kotletu. Podobných odporúčaní na Pac a Pussy je na zadnej stránke obálky až päť. Nájdete tam vyjadrenie od Gándhího, Zemana, Adolfa H., Ježiška i spomínaného Frantu. Ich účel je upútať, čo rozhodne spĺňajú. Avšak nekorešpondujú so spomínaným obsahom, pretože sú oveľa vtipnejšie než to, čo ponúka. Pac a Pussy sa totiž predstavujú ako kocúrik a mačička uväznení jednak v existenciálnej kríze, jednak v tejto čiernobielej knihe. Len zriedka menia svoje postoj – a to doslova. Kocúr Pac sedí vedľa svojej Pussy, ľudovo povedané, ako päť peňazí. Nahrávajú si hlášky, tvária sa akoby nič, okienka sú nevyužité, polohy hrdinov taktiež. Rekvizity či zmena mimiky sú naozaj minimálne a pre prvý diel doslova „škodlivé“. Pretože práve prvá kniha by mala čitateľov prilákať a nie ich odradiť od pokračovania, s ktorým sa „pravdepodobne“ a dúfam (vzhľadom na obsah prvej) ešte stretneme. Vtipov má autor v rukáve ešte dosť a pohráva sa v nich aj s rekvizitami a všetkým čo malo byť v tejto knihe.

Výber, ktorý urobil, je žiaľ dosť neveselý. Fórky a pointy sa pričasto opakujú, no tých mačacích je tam naozaj málo, takže samotní Pac a Pussy sa vlastne nechcene stávajú rekvizitami. Tak či onak mačičky sa na domácej českej pôde už zabývali a tešia sa záujmu čitateľov. Či majú viac tých internetových a či knižných, ukáže až čas, autorova vynaliezavosť a duševný stav hlavných aktérov.

Komiks Pac a Pussy si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 7 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Pac a Pussy
Žáner: komiks, humor, satira
Autor/Ilustrátor: Albrecht Smuten
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2019
Počet strán: 88
Väzba: brožovaná
Jazyk: český
Rozmery: 145×150 mm
ISBN: 9788075571908


Literárno-komiksový recenzent Peter Šufliarsky publikuje okrem portálu Fandom.sk aj na svojom blogu Šufloviny. Sám seba považuje za svojského milovníka umenia, zaujímavých nápadov a predovšetkým humoru s primeranou dávkou recesie. Pod týmto linkom nájdete články Petra Šufliarskeho na Fandom.sk.

Súvisiaci link

Facebooková stránka Pac & Pussy


26. septembra 2019
Peter Šufliarsky