Komiks: Klaus

Každá legenda má svoj príbeh

Klaus 001-000
Klaus SEP151102

Toto je komiks o mužovi mnohých mien, ktorý je zjavne Pán času a jeho TARDIS je zamaskovaná ako kočiar ťahaný sobmi. Santa Klaus, Svätý Mikuláš, Kris Kringle, Dedo Mráz, to sú iba niektoré z mien známeho obdarovávača detí takmer celého sveta, ktorý pracuje iba raz do roka. Žiaden div, že je taký tučný a vždy sa tvári spokojne, keď sa smeje tým svojím Ho-ho-ho.

Ale nie vždy to tak bolo. Santa Klaus nebol odjakživa vysmiatym propagátorom Coca-Coly. Bol to veselý elf s bruchom, ktoré sa mu natriasalo, keď sa smial a robil radosť deťom. Bol to bradatý tučko jazdiaci na capovi. Bol to muž oblečený ako biskup, ktorý mal sluhu menom Pére Fouettard. Teraz nám svoju teóriu o pôvode jednej z najznámejších legiend poskytol aj Grant Morrison.

Kedysi dávno žil muž, ktorého meno poznalo iba pár ľudí. Bol lovcom kožušín a privyrábal si ich predajom. Počas návštevy mesta Grimsvig, v prvý deň oslavy zimy, ho čakalo riadne prekvapenie. Namiesto ulíc plných spokojných ľudí sa mužovi naskytol pohľad na mesto ako po vymretí. Pohostinnosť sa vytratila a k cudzincom sa miestna stráž správala ako k pliage. Deťom bolo zakázané hrať sa a ak sa s niečím hrali, patrilo to mladému barónovi. Aj keď šlo iba o kameň.

Muža vyštvali z mesta a lovili ako zver, no vďaka jeho vlčici sa mu podarilo prežiť. Lenže incident sa nezaobišiel bez zranení a muž sa musel uzdraviť. Pripravil si špeciálny elixír a po jeho konzumácii zažil trip svojho života. Navštívili ho tajomné tvory, ktoré mužovi poradili ako pomôcť obyvateľom Grimsvigu. Keď sa na druhý deň zobudil, nielen že jeho rany boli zacelené, ale čakalo na neho vrece plné hračiek.

Grant Morrison dokáže písať dvomi spôsobmi. Buď stvorí príbeh, ktorý si nájde iba určité percento čitateľov pre svoju čudesnosť (Doom Patrol), alebo splodí niečo čo sa páči každému (Happy, Animal Man). Tento komiks by mal mať podtitul Santa Claus: Rok jedna, ale to by asi DC Comics zažalovalo BOOM! Studios za prílišnú podobnosť s Batman: Rok jedna.

A prečo teda Santa Claus? Po Supermanovi, Batmanovi a Wonder Woman chcel Morrison napísať príbeh o známej postave, ktorá ešte nemala žiadny superhrdinský príbeh (ak teda nepočítam Last Christmas Gerryho Duggana). Za tým účelom si Morrison naštudoval príbehy o Santa Clausovi, Sinterklaasovi, festivale Yuletime, Odinovi, sibírskom šamanizme, spoločenskom živote v sedemnástom storočí a mnohých ďalších veciach.

Hlavné postavy sú krásne vykreslené. Muž bez mena srší charizmou, hlavný zlosyn Lord Magnus je taký zlý, že keď sa usmeje, anjeli dostávajú hnačku, mladého baróna máte chuť prefackať a jeho matku tiež. Pokiaľ ide o stvárnenie postáv, kresba Dana Moru je perfektná a veľmi podobná kresličskému štýlu Stjepana Šejica (Death Vigil), takže je sa na čo pozerať.

Morrison slubuje, že v príbehu sa objavia boje na strechách, mimozemšťania, psychedélia, lietajúci vlci, diabolská mágia, žijúce hračky a veľa snehu. Je sa na čo tešiť.


Komiks: Klaus
Scenár: Grant Morrison
Kreslí: Dan Mora
Vydavateľ: BOOM! Studios
Rok vydania: 2015


24. novembra 2015
Marek *Keram* Barányi