Komiks: John Flood

Nech žije nespavosť

John Flood 001-000
John Flood-01-variant

Scenárista Justin Jordan dokáže zobrať otrepané témy a urobiť z nich niečo originálne. Či už je to sága nerda túžiaceho byť superhrdinom (Luther Strode), príbeh o pomste (Dead Body Road), mimozemskej invázii (Spread) alebo o obyčajnej nespavosti. Tou sa zaoberá Jordanov najnovší komiks zvaný John Flood. A keďže ide o Jordana, tento príbeh bude čokoľvek iné len nie obyčajný.

Pred desiatimi rokmi pracoval John Flood pre vládu. Jeho zamestnávatelia sa rozhodli, že by nebolo zlé pohrabať sa Johnovi v mozgu a pokúsiť sa odstrániť jeho schopnosť zaspať. A uspeli. John nepotrebuje spánok, ale jeho nespavosť má vedľajšie účinky. Tým nemyslím, že sa potuluje po skupinových terapiách, trpí preludmi a zakladá Klub bitkárov. John sa rozhodol nespavosť využiť na niečo iné.

Keďže je jeho myseľ v neustálom snovom stave, John vníma svet trochu inak a vidí veci, ktoré iní nevidia. Pracuje ako súkromný detektív ochotný pomáhať každému, kto ho o to požiada. No každý Sherlock Holmes potrebuje svojho Watsona. Tým je policajný dôstojník (zastupujúci Johnovu dovolenkujúcu asistentku), ktorý pomôže Johnovi vyriešiť jeho najväčší prípad. Lapenie masového vraha.

Samotný nápad na príbeh nie je nijako originálny (prvé, čo mi napadlo, bol Klub bitkárov), ale stvárnenie je na jednotku. John má podobne ako nespavec Tyler Durden veľa koníčkov a behom desiatich rokov sa naučil, či už z kníh, alebo dokumentov, mnoho vecí, ktoré dokáže v živote využiť. No vďaka tomu, že je taký „prispatý“, sa niekedy dostane do situácií, keď je v ohrození života. Vtedy prichádza na scénu dôstojník Alexander Berry.

Berryho životný príbeh je sám o sebe zaujímavý. On na rozdiel od Johna stojí pevne nohami na zemi s mozgom ukotveným v realite. Napriek tomu obaja majú niečo spoločné. Sú to zlomení muži, ktorí sa snažia z trosiek svojich životov vybudovať niečo nové. Na kresbe sa podieľal kreslič Jorge Coelho (Polarity, Sleepy Hollow), ktorý je u BOOM! Studios varený-pečený. Jorge dokáže kombinovať surrealitu s realitou presne tak, ako to vyžaduje príbeh.

Sám Jordan vraví, že nie je „divný autor“ ako Grant Morrison (Batman),alebo Aleš Kot (Zero), ktorí dokážu na počkanie napísať zvláštne príbehy pôsobiace miestami ako z drogového tripu. Preto prenechal zobrazenie Johnovho snového stavu na Jorgeho talent. Stvárnenie hlavných postáv je na jednotku. John Flood vyzerá ako človek, ktorý už od mala neprestajne fajčí trávu a díva sa na svet ospalými leňochodovskými očkami. Alexander Berry má muskulatúru aj zjav čestného človeka, ktorému sa jednoducho v živote nedarilo.

John Flood má perfektný príbehový rozjazd a výborné kresličské spracovanie. Uvidíme, ako bude táto miniséria ukončená a či si John konečne trochu zdriemne. Niektorí ľudia by za spánok aj zabili.


John Flood
Píše: Justin Jordan
Kreslí: Jorge Coelho
Vydáva: BOOM! Studios
Rok vydania: 2015


18. augusta 2015
Marek *Keram* Barányi