Komiks: Joe Golem

Detektív z hliny

JoeGolemDrowningCity
Joe Golem - Occult Detective 001-001

Postavy z príbehov Mikea Mignolu sú väčšie než život. Výborným dôkazom je jeho najznámejší výtvor Hellboy. Ten sa okrem komiksov (ako hlavná alebo vedľajšia postava) objavil aj vo filmoch (hraných, aj animovaných), knihách a videohrách. Je pravda, že ostatné Mignolove postavy nedostávajú toľko priestoru, ale svojou jedinečnosťou vždy zaujmú.

Lobster Johnson sa v komikse párkrát objavil ako duch hrdinu bojujúceho proti zločinu a nacizmu, ale zaujal natoľko, že si svojím klepetom vyklepal vlastnú sériu. Sir Edward Grey bol iba spomenutý v príbehu Hellboy: Wake the Devil z roku 1996, no v roku 2009 nám Mignola ukázal, aký mal vplyv na Hellboyovu budúcnosť. To isté sa týka aj brnenia Sledgehammer 44, predstaveného v sérii Lobster Johnson. A to už nehovorím o B.P.R.D. (naša recenzia), čo má na rukách Apokalypsu, s ktorou si musia poradiť bez Hellboya (lebo pre zmenu trčí v Pekle).

Mignola to má jednoducho perfektne vymyslené a všetky príbehy dávajú ako celok zmysel. No niekedy sa jeho postavy objavia najprv v knihách a až neskôr v komiksoch. Príbeh Lorda Henryho Baltimorea, ktorý proti sebe nechtiac poštval jedného z najmocnejších upírov, vyšiel aj u nás pod názvom Baltimore aneb Statečný cínový vojáček a vampýr. Jeho príbeh odohrávajúci sa v alternatívnej realite pokračuje v komiksovej sérii dodnes a veľmi ju odporúčam ak máte radi svet, v ktorom je na každom rohu beznádej a smrť.

Rovnakou cestou, najprv kniha potom komiks, sa vydal aj Joe Golem. Ten mal svoj debut v krátkom príbehu Joe Golem and the Copper Girl a následne v knihe Joe Golem and the Drowning City, na ktorých Mignola spolupracoval s Christopherom Goldenom. Teraz sa vďaka príbehu Joe Golem: Rat Catcher môžeme zoznámiť s touto neobvyklou postavou a jej pôsobiskom Topiacim sa mestom.

Simon Church sa práce nebojí. Práve naopak, napĺňa jeho život. Práca súkromného detektíva je dobrodružná a zaujímavá. Jedinými nevýhodami je, že si veľa nezarobíte a vaši spolupracovníci sú vystavení nebezpečným elementom. Preto sa Simon rozhodol, že bude pracovať sám. No osud mu skazil plány. Zblúdilý blesk zasiahol budovu, v ktorej mal Simon nielen svoju kanceláriu, ale aj golema. A podobne ako Frankeinsteinovo monštrum, aj golem sa po zásahu bleskom prebudil k životu.

Simon pomenoval golema Joe a pojal ho za svojho pracovného partnera. Prípady prichádzali a odchádzali, ale z času na čas sa objavilo niečo viac než len vydieranie alebo hľadanie nezvestnej osoby. Keď žijete v Topiacom sa meste, miestne vody vedia byť riadne zákerné. Hlavne pre deti. Údajne sa čoraz častejšie stávajú korisťou zelených tvorov s veľkými očami a zubami. Našťastie je Joe viac než len obyčajný smrteľník a vie sa o seba postarať.

Nečítal som knihu Joe Golem and the Drowning City (stále tajne dúfam, že sa toho nakladateľstvo Triton chytí), takže som šiel do tohto komiksu naslepo. Vedel som len, že to bude detektívka a že hlavná postava bude golem. Topiace sa mesto je v skutočnosti predmestie Manhattanu, ktoré bolo zatopené po zemetrasení v roku 1925, vďaka čomu sa časť slávneho mesta zmenila na americké Benátky.

Hlavné postavy sú výborne napísané. Joe máva sny, v ktorých ešte v podobe hlineného golema chráni dedinu pred bosorkami a bosorákmi. Po zásahu bleskom nadobudol ľudskú podobu aj maniere. Jeho mentor Simon Church je viktoriánsky detektív, ktorý sa udržiava pri živote elixírmi a steampunkovými zariadeniami. Pokiaľ ide o scenár, vidno, že Mike Mignola stál za pôvodným konceptom a Christopher Golden sa postaral o doladenie príbehu.

Golden sa pri písaní nechal inšpirovať starými magazínmi zo série True Detective, ako aj tvorbou Waltera Mosleyho, Dennisa Lehanea, Kena Bruena, Stuarta Nevillea, Raymonda Chandlera, Dashiela Hammeta, dokonca Sira Arthura Conana Doylea. Atmosfére pomáha aj kresba Patrica Reynoldsa, ktorý je vo vydavateľstve Dark Horse pečený varený a podieľal sa na mnohých projektoch od Votrelcov až po Conana.

Komiksový Joe Golem nesklamal. Príbeh je atmosférický, s výborne napísanými postavami, riadne vymyslenými alternatívnymi dejinami a obsahuje správnu dávku noiru a pulpu. Ak máte radi nesuperhrdinské príbehy, toto je bezpochyby komiks pre vás.


Joe Golem
Píše: Mike Mignola a Christopher Golden
Kreslí: Patric Reynolds
Vydáva: Dark Horse
Rok vydania: 2015


9. novembra 2015
Marek *Keram* Barányi