Komiks - James Bond: Vargr

Agent s povolením zabíjať

Vargr 1
James Bond 002 (2015) (Digital-Empire)001
James Bond 001 (2015) (Digital-Empire)001

Ian Lancaster Fleming bol anglický autor a námorný dôstojník, ktorý si splnil sen o dobrodružnom živote písaním príbehov o tajnom agentovi menom James Bond. Ak neviete, kto je James Bond, zrejme žijete v jaskyni. Je to ten najznámejší špión, ktorý s úsmevom na tvári a hláškou na perách nielenže zachráni svet, ale aj pretiahne aktuálnu femme fatale.

Moje prvé stretnutie s Bondom sa udialo v deväťdesiatych rokoch vďaka filmu Dr. No, keď už som bol odchovaný Terminátorom, Rambom a Indiana Jonesom. James Bond bol v mojich očiach kurevník, alkoholik a zabijak, ktorý vždy zasiahol svoj cieľ, ale nikto nedokázal trafiť jeho. O pár rokov a pár filmov neskôr som si prečítal knihu Dr. No a zistil som, že filmová adaptácia bola predlohe verná na osemdesiat percent.

Pri adaptovaní knižnej predlohy musíte niektoré veci oželieť, prípadne vylepšiť. Bohužiaľ sme sa nedočkali súboja James Bond verzus obria chobotnica a našťastie sa Dr. No utopil v rádioaktívnej polievke a nebol pochovaný pod hromadou hovien. Okrem hranách filmov sa Flemingove knihy dočkali aj animovaných adaptácií (dodnes mám v hlave zvučku seriálu James Bond Jr.), a aj komiksových. Najnovší komiksový príbeh sa volá Vargr a je vydávaný pod hlavičkou Dynamite Entertainment.

Aj agenti s povolením zabíjať majú právo na výlet. No Bond nenavštívil Helsinki kvôli vychýreným reštauráciám ani kvôli krásnym hotelom. Jeho výlet má trochu osobnejší účel. Niekto zabil agenta 008 a to Bond nemôže len tak nechať. Avšak jeho nepovolená misia nezostane nepovšimnutá a treba ho za ňu potrestať. Bondov nadriadený M sa rozhodne, že 007 nebude prepustený, ale prevezme prípad nebohého agenta 008.

Do rúk drogovo závislých Spojeného kráľovstva sa dostala nová droga, ktorá spôsobuje viac než len eufóriu. Bonda čaká cesta do Berlína, kde by sa mal stretnúť s informátorom. Je ním vynálezca a génius na protetiku Slaven Kurjak. Lenže tentoraz to Bond nebude mať ľahké. Nové nariadenie vlády zakazuje dôstojníkom MI6 nosiť zbrane na domácej pôde, takže Bonda jeho Walther P99 počká v Berlíne. No to nie je to jediné, čo ho tam bude čakať.

Možno si poviete, čo je také ťažké na tom napísať príbeh s Jamesom Bondom? Za prvé: chce to vážnosť a rešpekt k zdrojovému materiálu. Za druhé: Bonda treba urobiť zaujímavým, aby nebol iba tuctovým zabijakom. Za tretie: chce to niekoho, kto má aspoň trochu skúsenosti s tématikou špionáže a nebojí sa skúšať nové veci. Preto sa James Bond dostal do rúk scenáristu Warrena Ellisa.

Ellis sa rozhodol ignorovať filmového Bonda a zvolil si knižného agenta. Ten je brutálny a má viac než pár jaziev na duši. Bond prežíva, pretože je krutejší a nebojí sa mrzačiť alebo zabiť, aby prežil. Je tupým nástrojom Anglicka, bývalého impéria, ktoré chce, aby svet robil to, čo mu káže. Bond v Ellisovom podaní je presne taký, ako je opísaný v knihách. Čierne vlasy, chladný pohľad, ego také veľké až sa človek diví, že dokáže prejsť cez dvere, a tvár mu hyzdí jazva.

Ale treba ísť s dobou a byť politicky korektný. Takže Moneypenny je Afroameričanka ako aj Bondov šéf M. Nechýba ani Q a jeho vynaliezavosť. V tomto prípade našťastie nejde o žiadne neviditeľné auto alebo skladaciu helikoptéru, ale iba špeciálnu muníciu. Pokiaľ ide o Bondových nepriateľov, ešte si budeme musieť počkať na konfrontáciu, ale Pán Masters necítiaci žiadne potešenie znie zaujímavo. Uvidíme, čo predvedie kráska Dharma Reach so svojimi bionickými rukami.

Kresbu dostal na starosť Jason Masters a svoju prácu odviedol na jednotku. Prvé číslo má až dvadsaťjeden obálok o ktoré sa okrem iných postarali Glenn Fabry, Jock, Francesco Francavilla, Aaron Campbell a Dan Panosian.

Komiksový James Bond je pod dvadsiatich rokoch späť a veru stojí za to. V porovnaní s nudným Spectre je Vargr príjemným závanom inovácie v bondovskej mytológii. Odporúčam bez výhrady.


James Bond: Vargr
Píše: Warren Ellis
Kreslí: Jason Masters
Vydáva: Dynamite Entertainment
Rok vydania: 2015


8. decembra 2015
Marek *Keram* Barányi