Komiks: Hustej nářez

Komiks - Kotleta - Hustej nářez

Dá sa uviesť nespočetné množstvo príkladov, ktoré dokazujú, že filmové adaptácie kníh a komiksov ani zďaleka nedosahujú kvality predlohy. Opačných príkladov však tiež máme priehrštia – spomeňme frančízu od Marvelu či Pána prsteňov a Harryho Pottera, ktoré svojim knižným predchodcom prinajmenšom neurobili hanbu. Za výnimky vyvracajúce pravidlo, že pôvodné písané slovo je najviac, možno pokladať filmy, akými sú napríklad Klub bitkárov, Atlas mrakov alebo Trainspotting. Foriem ako rozšíriť čitateľom obzory však existuje omnoho viac, či už je reč audioknihách, rozhlasových a divadelných hrách, alebo nebodaj videohrách. Komiksová forma má a bude mať ku knihám relatívne najbližšie. Lenže bude nám stačiť k spokojnosti? Napríklad aj upírsky young adult fenomén Twilight sa dočkal pomerne úspešného filmového spracovania, zatiaľ čo v komiksovej manga podobe pohorel.

Komiksy sa v našich končinách stále pokladajú za „čerstvé médium“ a nebyť niekoľkých odvážnych prevažne (a výhradne) českých vydavateľstiev, ako v tomto prípade Epocha, nebolo by sa stalo, že sa raz pohnú ľady a vznikne komiksová adaptácia jednej z najdrsnejších českých brakových kníh súčasnosti.

Pocty spracovať prvú knihu kultovej trilógie Bratrstvo krve od rovnako kultového a hustého marketingového guru Františka Kotletu sa dostalo nadanej ilustrátorke Jane Kilianovej. Aj napriek tomu, že dvojica používa pseudonymy, naozaj sa nemá za čo hanbiť, pretože už na prvý pohľad pôsobí prvý diel trilógie s podtitulom Hustej nářez ako komiks celkom solídne. Nájdete v ňom upírov aj emzákov, sex, akčné a krvavé scény, temnú atmosféru plnú sexu a vizuálne zaujímavých hrdinov a hrdinky, ktorí spolu majú sex. Zvláštne, že vekovému rozhraniu čitateľov sa necháva voľnosť, a to je tých pikantných scén naozaj dosť. Násilie a brutalita je zároveň vykreslená v medziach znesiteľnosti, čím sa hustota pôvodného diela vytráca. Z Hustého nářezu sa toho na ďalší pohľad nakoniec vytratilo celkom dosť. Dej príbehu v okienkach plynie prirýchlo a na vysvetľovanie a navodenie pocitu akejsi dôležitosti nezostáva dosť priestoru. Tempo sa zrýchľuje od stránky ku stránke a temná atmosféra bledne, až kým nepríde veľké „boom“ finále, trocha bonusového materiálu a knihu môžete zavrieť s pocitom, že ste sa cez ňu prebojovali bez zranení. Následky ponesú výhradne fanúšikovia Františka Kotletu, pretože táto kniha je len akýmsi prídavkom. Nesnaží sa pritiahnuť nových čitateľov k pôvodnému dielu, hoci zvedavosť u nich určite vzbudí. A možno sa nájde pár tých, ktorí komiks radšej odložia bokom a siahnu po knihe. Tá je totiž o poznanie, atmosféru a hlášky bohatšia a navyše dáva čitateľom väčšiu voľnosť. Hustej nářez nie je na českom komiksovom poli míľnikom ani priekopníkom, ale len ďalším pokusom, ako nájsť alternatívu k domácej tvorbe.

Zachytiť text prostredníctvom okienok a bublín predstavuje pre každého ilustrátora výzvu. V konečnom dôsledku sa s ňou Killianová popasovala obstojne. Zobrala si niečo z mangy a zároveň z európskych a amerických komiksov, dala tomu farby (niekedy až príliš riedke a decentné) a pokúsila sa nájsť akúsi jedinečnosť a osobitosť, aj keď na úkor výsledku. Tým, že sa autorka hľadá, konzistencia komiksu trpí a vo výsledku sa tak servíruje krásna kotleta mdlej chuti. Ktovie ako by dopadol Hustej nářez pod taktovkou komiksáka Dana Černého. Verím ale, že keby sa ho zhostil, ako sa pôvodne zamýšľalo, tých diametrálnych rozdielov voči predlohe by sa v komikse našlo podstatne viac.

P.S.: Pokiaľ ste čakali, že vám bude vyzradený dej a s ním aj tajomstvá Kotletovej kuchyne, máte niekoľko možností, ako si k nim pričuchnúť. Kúpte si knihu, komiks, prípadne ak ste upír, vydržte ešte pár tisíc rokov a možno sa dočkáte aj filmu. Teda ak medzi tým neprídu mimozemšťania a pre vás ako upírov to bude fakt husté. Zatiaľ vám zostáva tešiť sa na ďalšie komiksy a aktuálnu knihu z Bratstva krve s prostým názvom Stalingrad. A prípadne na osobné stretnutie s Františkom Kotletom v júli na BBcone v Banskej Bystrici.

Komiks Hustej nářez si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hustej nářez – komiks
Žáner: sci-fi, akčný, fantasy, thriller
Autor: František Kotleta
Ilustrátorka: Jana Kilianová
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2019
Počet strán: 128
Väzba: brožovaná
Jazyk: český
ISBN: 9788075571755


Pod týmto linkom nájdete články od Petra Šufliarskeho na Fandom.sk.


Súvisiace linky:

František Kotleta a jeho dielo na Fandom.sk


28. mája 2019
Peter Šufliarsky