Komiks: Fax ze Sarajeva

Fakt zo „S“arajeva

Fax ze Sarajeva - obalka

Stále sa považujem za milovníka superhrdinských komiksov, počnúc zmutovanými korytnačkami, končiac pavúčím a netopierím mužom. Po nedávnom faxe však začínam svoj postoj prehodnocovať. Netvrdím, že by ma osvedčení hrdinovia z DC a Marvelu začínali nudiť, len si začínam uvedomovať, že existujú komiksy ponúkajúce oveľa širšie emocionálne rozhranie. Kým napríklad taký Plášť alebo Ragemoor z Comics Centra vyvoláva zimomriavky, Sojčák od Arga ich dokáže transformovať do pocitov úzkosti, hraničiacich s depresiou.

Minimálne polovica z vás už iste dumala nad tým, čo vlastne v komikse preferujete: Niektorí sa najradšej kochajú ilustráciami, iní zas uprednostňujú originálne a zrozumiteľné príbehy. Vystačíme si už dnes vôbec s dobrými hrdinami a adekvátnymi súpermi? Túto otázku a kopec ďalších som si začal klásť tesne po tom, čo ma vydavateľstvo CREW urieklo svojím Faxom zo Sarajeva. Počas jeho štúdia som prišiel na to, že pokiaľ je autor (v tomto prípade Joe Kubert) schopný pomocou okienok a bublín v človeku aktivovať slzy smútku a šťastia zároveň, má to u čitateľa vyhraté na plnej čiare. Nečudo, že Fax sa v roku 1977 dočkal prestížnej Eisnerovej ceny (za najlepší nový komiks!) a ďalších nemenej významných ocenení.

Fax zo Sarajeva sa predovšetkým pýši vyobrazením reálnych, až mrazivých historických udalostí, ktoré bežne v komiksoch až tak nepreferujem. V prvom rade je dôležité uvedomiť si, že máme čo do činenia s komiksom takzvanej kategórie „S“, čiže silný, skutočný. Sarajevský komiks bez superhrdinov. Joe Kubert, ktorý má na konte okrem iného aj komiksy s Tarzanom, Batmanom, Flashom, Punisherom, Ghost Riderom alebo inými v komiksovom svete verejne známymi entitami, nás tentokrát prevedie oveľa nebezpečnejším a reálnejším svetom. Svetom, v ktorom zúri vojna a pojem hrdina nadobúda úplne iný význam.

Príbeh načrtnutý v komikse je obohatený nielen o patričné informácie, ale aj o fotky zachytávajúce bohapusté Sarajevo, nevynímajúc hlavného hrdinu s rodinou. Väčšina použitých fotografií pochádza od publicistu Karima Zaimovića, s ktorým sa síce Joe Kubert v živote nestretol, ale ako komiksovému fanúšikovi mu s uznaním knihu venoval. Karim Zaimović podľahol po zásahu granátom ťažkým zraneniam hlavy a umrel vo veku 24 rokov. Tento príbeh však nie je o ňom o fotografiách, ktoré obleteli náš nečinne prizerajúci sa svet, ale o faxoch Ervina Rustermagića, ktoré sa počas nepokojov v Bosne od roku 1992 až 1993 hromadili autorovi (a určite nielen jemu) na stole.

Ervin Rustemagić počas vojny v Sarajeve pomáhal nielen svojej rodine, ale aj raneným, a to i napriek absencii superschopností. Fax zo Sarajeva tak ponúka skutočný príbeh o priateľstve a vôli prežiť, ako aj dôkaz, že silné rodinné puto nerozdelí ani ozajstné peklo. Krutosti vojny tvoriace kulisu celého príbehu totiž neprebiehali na frontách, ale hlavne medzi civilistami, zatiaľ čo svet, ktorý poznáme, mlčal. Joe Kubert si nanešťastie pri písaní scenára nedával pásku cez oči a formou komiksu sa mu tak podarilo vykresliť zdevastovaný svet, v ktorom môže jediný chybný krok znamenať váš koniec.

Ervinove faxy v tomto prípade netvoria bezúčelovú súčasť komiksu, ale práve naopak, posúvajú mozaiku príbehu ešte o úroveň vyššie. Dá sa povedať, že so skutočnými príbehmi prichádzajú skutočné emócie…

Pocit, že vojna v Bosne ešte stále pretrváva a vy sa len skrz farebné okienka zbabelo prizeráte utrpeniu, vás bude prenasledovať skoro až do poslednej stránky. Občas sa možno pousmejete nad Ervinovým sarkazmom alebo nad obrneným Opelom Kadet, ktorý miestni pracovníci zúboženej nemocnice obložili „nepriestrelnými“ komiksmi, no úsmev na tvári vám aj tak dlho nevydrží. Vystrieda ho neistota, strach a súcit s rodinou muža, ktorý je ochotný riskovať všetko, len aby ju zachránil.

Ak sa vám počas čítania budú ťažšie prevracať stránky a do očí sa vám vtlačia slzy, vedzte, že Fax zo Sarajeva s nepripraveným čitateľom poriadne zamáva. Od polovice žiaľ príbeh uviazne v určitom stereotype a tak nadobudnete pocit, akoby Ervin už len lietal na svojom superautíčku tam a zase naspäť, prichádzajúc k záverom, že mu nie je zo Sarajeva súdené uniknúť. Nič sa nedá robiť, taký je život – krutý, nepredvídateľný, stereotypný – také sú fakty. Vďaka Kubertovmu neodškriepiteľnému rozprávačskému umeniu budete uhýbať neviditeľným guľkám „nájomných“ vrahov, zapchávať si uši pred imaginárnymi výbuchmi a možno dokonca prídete na to, ako si v prípade núdze pripraviť vynikajúce hranolky aj bez použitia zemiakov. Vo výsledku sa tak čitateľ istým spôsobom stáva súčasťou súdržnej rodiny Rostermagićovcov. A to je určite viac, než vám dokáže ponúknuť akýkoľvek bežný superhrdinský komiks.

Tak zbohom Superman a sláva Ervinovi…

Komiks Fax ze Sarajeva si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Fax zo Sarajeva
Žáner: komiks, vojnový, skutočný príbeh
Autor: Joe Kubert
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2016
Počet strán: 208
Väzba: pevná
Jazyk: český
ISBN: 9788074493843


22. augusta 2016
Peter Šufliarsky